Οι αρχιτέκτονες που φτιάχνουν τσιμέντο από αλάτι

Το εναλλακτικό κατασκευαστικό υλικό είναι το αποτέλεσμα μεγάλης μελέτης.
Open Image Modal
Twitter

Το αρχιτεκτονικό ντουέτο των Κενίτσι Τεραμότο και Βαελ αλ Αβάρ, με έδρα το Ντουμπάι επιδιώκει να ξεφύγει από τις συμβατικές οικοδομικές πρακτικές δημιουργώντας ένα εναλλακτικό είδος τσιμέντου που σχεδιάζεται από ορυκτά αλατιού και κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας απόβλητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δύο αρχιτέκτονες του έχουν αναπτύξει ένα τσιμέντο εμπνευσμένο από τις επιφάνειες αλατιού των ΗΑΕ που βρίσκονται σε άλμη αφαλάτωσης. Το Ντουμπάι φέρεται να έχει γίνει ένας πυρήνας αρχιτεκτονικής καινοτομίας.

Οι δύο άνδρες συνδύασαν την επιστημονική τεχνογνωσία των πανεπιστημίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την εμπειρία της Ιαπωνίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τσιμέντο που όμοιο του δεν θα έχει ξαναγίνει.

Οι ίδιοι εμπνεύστηκαν από τα ορυκτά sabkha, που είναι μεγάλες επιφάνειες με αλάτι στην χώρα. «Είναι μια τεράστια περιοχή που συχνά παραβλέπεται και δεν λαμβάνει την σημασία που πρέπει», δήλωσε στo CNN ο ένας εκ των δύο.

 

Το sabkha είναι γνωστό στην αρχιτεκτονική εδώ και χρόνια. Τεράστια κομμάτια από αλάτι κόπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να χτίσουν την Siwa, μια μεσαιωνική πόλη στην Αίγυπτο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν έλλειψη από γλυκό νερό έχουν παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφαλάτωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράγει περίπου το 1/5 της άλμης στον κόσμο ως υποπροϊόν – περίπου 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το 2019.

Η εύρεση τρόπων για την αφαλάτωση έχει πολλάκις βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, προωθώντας την έναρξη του «Rethink Brine Challenge», ενός πρότζεκτ αξίας 930.000 δολαρίων που διενεργήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

Η άλμη περιέχει μέταλλα μαγνησίου. Ο Κεμάλ Σελίκ, επίκουρος καθηγητής πολιτικών μηχανικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμπου Ντάμπι είπε ότι το τσιμέντο χωρίστηκε σε τσιμεντομπλοκς τα οποία στην συνέχεια τοποθετήθηκαν σε θάλαμο διοξειδίου του άνθρακα, μια καινοτομία που επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής. Το τσιμέντο υποβλήθηκε σε δοκιμή στα ΗΑΕ πριν αποσταλεί στην Ιαπωνία, όπου πέρασε περαιτέρω δοκιμές αντοχής και ακαμψίας.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2021, οι δύο άνδρες θα επιμεληθούν το Εθνικό Περίπτερο των ΗΑΕ στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, όπου το εναλλακτικό τσιμέντο θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Υγρότοπος».

Το περίπτερο θα κατασκευαστεί από τσιμέντο με βάση το μαγνήσιο, αν και ο Σελίκ λέει πως δεν θα βασίζεται σε υψηλές ποσότητες άλμης επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμοι να κλιμακώσουν την παραγωγή.

Να σημειωθεί ωστόσο πως το εν λόγω τσιμέντο έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Ως προϊόν με βάση το αλάτι, ενδέχεται να διαβρώσει τον χάλυβα, αν και είναι δυνατή η ενίσχυση με άλλα υλικά.

(Με πληροφορίες από CNN)