Οι αθλητές μιλούν για το όταν κυριεύονται από άγχος. Είναι ώρα να το κάνουμε όλοι μας

Ας μην ξεχνάμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας που πολλές φορές πηγάζουν από στιγμές δοκιμασίας.
|

Δεν φανταζόταν το άδοξο τέλος του ντεμπούτου της στο Γουίμπλετον η Εμμα Ραντουκάνου. 

Η 18χρονη Βρετανίδα εγκατέλειψε στα μέσα του 2ου σετ της αναμέτρησής της με την Άιλα Τομλιάνοβιτς για τον 4ο γύρο του Γκραντ Σλαμ μετά από δυσκολίες στην αναπνοή. Σε μια δήλωση, η παίκτρια - που μόλις τελείωσε τα A Levels - καθησύχασε τους θαυμαστές (λέγοντας) ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα τώρα...

Αλλά ο έφηβος έχει κατακλυστεί με υποστήριξη από οπαδούς και συναδέλφους του, όπως ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Αγγλίας, Μάρκους Ράσφορντ.

Ο σταρ των Three Lions έγραψε στο Twitter: «Μου συνέβη (το ίδιο) όταν έπαιζα για την εθνική ομάδα εναντίον της Ουαλίας. Το θυμάμαι μέχρι σήμερα. (Δεν υπήρξε) καμία εξήγηση για αυτό και δεν συνέβη ποτέ ξανά. Πρέπει να είσαι πολύ περήφανη για τον εαυτό σου».

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε την καθημερινή μας δουλειά μπροστά σε θεατές και σε ένα παγκόσμιο κοινό εκατομμυρίων όπως οι Ραντουκάνου και Ράσφορντ, το να κατακλυζόμαστε από άγχος είναι ένα οικείο συναίσθημα. Ωστόσο, σίγουρα δεν το συζητάμε αρκετά.

Η «συντριβή» είναι κοινό συναίσθημα και μπορεί να εμφανιστεί όταν το μυαλό και το σώμα μας έχουν υποβληθεί σε παρατεταμένη περίοδο στρες, λέει η ψυχολόγος η δρ. Τάρα Κουίν Τσιρίλο. Το έναυσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την εργασία έως τις οικονομικές ανησυχίες ή προβλήματα σχέσεων. 

Ενώ το σώμα μας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο άγχος, το άγχος που μας συντρίβει μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μυαλό και το σώμα αν αφεθεί ανεξέλεγκτο.

Οι φυσικές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αϋπνία, κόπωση, προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγεί η ίδια. 

Ο αντίκτυπος στο μυαλό μπορεί επίσης να είναι σημαντικός. Το άγχος που μας κυριεύει μπορεί να οδηγήσει σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως χαμηλή διάθεση, άγχος και κατάθλιψη, καθώς και προβλήματα με τη γνώση, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της μνήμης και της μάθησης.

Εξαιτίας αυτού, η ίδια, τέλος,o πιστεύει ότι είναι υπέροχο το γεγονός ότι άνθρωποι όπως η Ραντουκάνο κι ο Ράσφορντ μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

 
Open Image Modal
Getty/HuffPost UK
Η Εμμα Ραντουκάνου κι ο Μάρκους Ράσφορντ
 

″Είναι σημαντικό να συζητάμε για το συντριπτικό άγχος για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να μπορούν να το αναγνωρίσουν στον εαυτό τους και στους άλλους (ότι υπάρχει) στη ζωή τους», λέει. «Έχουμε μια κουλτούρα να (δείχνουμε ότι) διατηρούμε την ηρεμία μας και να συνεχίζουμε, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι χρήσιμο για τη σωματική ή συναισθηματική ευημερία σας.

«Αν βλέπουμε ανθρώπους να δίνουν παραδείγματα για το ότι συνεχίζουν όταν είναι κυριευμένοι από άγχος ή γενικά δεν είναι καλά, τι λέει αυτό στους άλλους για το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας;»

Λοιπόν, πώς να διαχειριστούμε το άγχος όταν μας κυριεύει; 

Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε, λέει ο  η δρ. Κουίν Τσιρίλο. «Πώς εμφανίζεται το άγχος στο σώμα μας, οι σκέψεις που κάνουμε και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε;» λέει. «Ποια σωματικά συμπτώματα παρατηρούμε ποιες σκέψεις τρέχουν στο μυαλό μας, αποφεύγουμε πράγματα ή αφήνουμε τα πράγματα να συσσωρευτούν;»

Για την καταπολέμηση των άμεσων συμπτωμάτων, η ίδια συνιστά ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την «γείωση», να πιέσουμε τα πόδια μας στο πάτωμα και  να ονομάσουμε πρόσωπα και πράγματα που βλέπουμε κι ακούμε γύρω μας.

Στη συνέχεια, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες υγιεινές συνήθειες ευεξίας για να αποφύγουμε την «υπερχείλιση» του άγχους σε πρώτη φάση.

Η αυτο-φροντίδα δεν πρέπει να υποτιμάται, λέει η δρ. Κουίν Τσιρίλο, κι αυτό περιλαμβάνει το να παραμένουμε ενυδατωμένοι, την τακτική κίνηση του σώματός μας και να λέμε όχι σε πράγματα όταν χρειάζεται. Το να βοηθάμε τους άλλους, έστω και μια μικρή πράξη καλοσύνης, μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δική μας ευημερία.

Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσουμε «στοχευμένο χρονικό όριο» για τον εαυτό μας, μακριά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις απαιτήσεις. «Ας δοκιμάσουμε μια χαλαρωτική άσκηση, όπως μπάνιο ή περπάτημα, ή ας διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να δούμε κάτι που να μας αρέσει, όπως παλιά ταινία ή σειρά», λέει.

Μπορεί επίσης να είναι επωφελές να θέτουμε όρια στη δουλειά, στις σχέσεις μας, ή οπουδήποτε αισθανόμαστε ότι οι απαιτήσεις είναι πιο έντονες.

Τέλος, η δρ. Κουίν - Τσιρίλο συστήνει να επανσυνδεθούμε με τις αξίες μας: 

«Η Έμα Ραντουκάνου έβαλε την υγεία της ως προτεραιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμά πλέον το τένις», λέει δρ. Κουίν Τσιρίλο. «Εκτιμά την ευημερία, την υγεία και το μέλλον. Οι αξίες είναι σημαντικές όταν βιώνουμε  συντριπτικό άγχος. Μπορεί να αισθανόμαστε ενοχές ή να δεχόμαστε κριτική για τις πράξεις μας, όπως η Έμμα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι εκτιμάμε και τι πρέπει να κάνουμε κατά καιρούς ώστε να έρθουμε κοντά σ′ αυτές τις αξίες».