Οι αγορές στους ρυθμούς του Τραμπ: Νέα βουτιά στη Wall Street εν μέσω αβεβαιότητας

Ο δασμολογικός πόλεμος έχει μετατρέψει τα χρηματιστήρια σε τρενάκι του τρόμου.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε άλλη μια αναπάντεχη ανατροπή στην αμερικανική εμπορική πολιτική την Τετάρτη (10/4), αναστέλοντας για 90 ημέρες τους δασμούς που είχε επιβάλει μόλις 13 ώρες νωρίτερα σε δεκάδες χώρες ενώ κλιμάκωσε τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα. Οι κινήσεις προκάλεσαν αρχικά ένα ισχυρό ράλι στο χρηματιστήριο στη Wall Street, προτού σημειωθεί νέα ισχυρή πτώση την Πέμπτη (10/4), ενώ επιχειρήσεις, επενδυτές και εμπορικοί εταίροι της Αμερικής βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το τι προσπαθεί να πετύχει ο πρόεδρος.

Οι αμερικανικές μετοχές έχασαν ένα κομμάτι των ιστορικών κερδών τους από την προηγούμενη μέρα, καθώς η Wall Street έχει μετατραπεί σε roller coaster από το  παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει μεγάλη πτώση καθώς πλήττεται από την επιβεβαίωση πως οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ανέρχονται ήδη σε 145%, καταρρίπτοντας εν μέρει τις ελπίδες αποκλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωνε πτώση 5,01%, ο δείκτης Nasdaq υποχωρούσε κατά 6,62% και ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε πτώση κατά 5,68%.

Ακόμη και μια καλύτερη από το αναμενόμενο έκθεση για τον πληθωρισμό το πρωί της Πέμπτης δεν ήταν αρκετή για να κάνει τις αμερικανικές μετοχές να αυξήσουν τα κέρδη τους από την προηγούμενη μέρα. 

Ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην Κίνα, αυξάνοντας τους δασμούς στα προϊόντα της σε πολύ πάνω από 100%. Ακόμα κι αν αυτό επρόκειτο να γίνει περίπου 50% και ακόμη και αν παρέμεναν μόνο δασμοί 10% σε άλλες χώρες, το πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να βλάψει την αναμενόμενη ανάπτυξη. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει προσεγγίσει άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Τραμπ.

Η τιμή της μετοχής της Warner Brothers Discovery, της εταιρείας πίσω από το «A Minecraft Movie», σημείωσε πτώση 11,9% για μία από τις μεγαλύτερες απώλειες της Wall Street, αφού η Κίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι «θα μειώσει τον αριθμό των εισαγόμενων ταινιών από τις ΗΠΑ». Η μετοχή της Walt Disney Co. υποχώρησε 6,2%

Ο Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών του, Σκοτ Μπέσεντ, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα σε άλλες χώρες την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της παύσης των δασμών τους: «Μην ανταποδώσετε και θα ανταμειφθείτε».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει τα μέτρα εμπορικών αντιποίνων της στον πάγο για 90 ημέρες και θα αφήσει περιθώρια για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Πολλοί στη Wall Street προετοιμάζονται για περισσότερες διακυμάνσεις στις αγορές, αφού ο S&P 500 κάποια στιγμή σχεδόν έπεσε σχεδόν σε «bear market». Ο S&P 500 εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε το σαρωτικό σύνολο δασμών την αποκαλούμενη «Ημέρα της Απελευθέρωσης».

«Όλα είναι ακόμα πολύ ασταθή, γιατί με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρεις τι να περιμένεις», δήλωσε ο Φράνσις Λουν, διευθύνων σύμβουλος της Geo Securities. «Αυτή είναι πραγματικά μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά. Η απειλή της ύφεσης δεν έχει ξεθωριάσει».

Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα μπορεί να προέρχεται από την αγορά ομολόγων, όπου το άγχος φαίνεται να μειώνεται.  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα μεγάλα άλματα για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν κλονίσει την αγορά, τόσο πολύ που ο Τραμπ είπε την Τετάρτη ότι παρακολουθούσε πώς οι επενδυτές «έτρεχαν λίγο». Οι υψηλότερες αποδόσεις αυξάνουν την πίεση στη χρηματιστηριακή αγορά και ωθούν τα επιτόκια υψηλότερα για στεγαστικά και άλλα δάνεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ηρεμήσει την τελευταία ημέρα, μετά την αναστροφή του Τραμπ στους δασμούς, και διαμορφώθηκε στο 4,33%. Αυτό συμβαίνει αφού είχε εκτοξευθεί σχεδόν στο 4,50% το πρωί της Τετάρτης από μόλις 4,01% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, οι δείκτες σημείωσαν ράλι σε όλη την Ευρώπη και την Ασία στις πρώτες τους ευκαιρίες να διαπραγματευτούν μετά την παύση του Τραμπ. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 9,1%, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άλμα 6,6% και ο γερμανικός DAX επέστρεψε 5,4%.

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή ανοδική κίνηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να ακολουθεί τη ραγδαία αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές, που προκάλεσε η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για άμεση παύση 90 ημερών των δασμών εκτός από την Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συμμετέχουν σε παγκόσμιο ράλι μετά την ελάφρυνση των δασμών, ενώ οι δείκτες στη Wall Street άνοιξαν με σημαντικές απώλειες, μετά το ιστορικό ράλι της Τετάρτης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με ισχυρά κέρδη, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το εκρηκτικό ξεκίνημα και διαμορφώθηκε στις 1.582,40 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,54%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.653,24 μονάδες (+8,17%). Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 325,915 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 78.296.462 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,76%.

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+6,11%), της Ελλάκτωρ (+5,90%), της Aktor (+5,80%), της Viohalco (+5,31%) και της Μυτιληναίος (+5,19%)

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 24.456.012 και 18.224.321 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 84,45 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 50,26 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμένες οι εταιρείες 

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τακτικές εμπορικού πολέμου του Τραμπ -που περιλαμβάνουν προηγούμενους δασμούς σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο, στο Μεξικό και στον Καναδά - έχουν ήδη κάνει ζημιά, αναγκάζοντας τις ζαλισμένες εταιρείες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν τα σχέδιά τους καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έκανε ο Τραμπ και πώς έπρεπε να αντιδράσουν.

Ορισμένες εταιρείες απέλυσαν προσωρινά εργαζομένους μετά την ανακοίνωση των εκτεταμένων δασμών, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι πολλές εταιρείες διέκοψαν τις προσλήψεις εν μέσω της εκτεταμένης αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι δασμοί.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis έκοψε προσωρινά 900 θέσεις εργασίας σε εργοστάσια στο Μίσιγκαν και την Ιντιάνα, αφού η παραγωγή σταμάτησε σε δύο εργοστάσια στον Καναδά και το Μεξικό, μετά τους δασμούς 25% του Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

 

Και η Cleveland-Cliffs απέλυσε 1.200 εργαζομένους σε ένα εργοστάσιο στο Μίσιγκαν και σε ένα ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στη Μινεσότα ως απάντηση στη μείωση της ζήτησης από τις εταιρείες αυτοκινήτων. Η Cleveland-Cliffs είπε ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή στις δύο εγκαταστάσεις μόλις επιστρέψει η παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 18-19 Μαρτίου, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είπαν ότι οι επιχειρηματικές τους επαφές «ανέφεραν παύση των αποφάσεων προσλήψεων λόγω αυξημένης αβεβαιότητας πολιτικής».

Και η Delta Air Lines δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η ζήτηση για εγχώρια ταξίδια αναψυχής και εταιρικά ταξίδια έχει σταματήσει λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο. Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, η εταιρεία είπε ότι μειώνει την παραγωγική της ικανότητα. Επίσης, αρνήθηκε να παράσχει οικονομική πρόβλεψη για ολόκληρο το έτος.

Οι επιχειρήσεις αναζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις τελικές δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ εδώ και εβδομάδες. Δεν είναι σαφές ότι η παύση των 90 ημερών μείωσε την αβεβαιότητά τους.

Οι δασμοί του Τραμπ έχουν πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ακόμη και πριν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς του στην Κίνα στο 125%, οι Κινέζοι είχαν θέσει δικούς τους δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 84%.

Οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλες οικονομίες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες. 

-- --