Η Ισπανία και η Ιταλία δεν είναι μόνο οι δύο χώρες στον κόσμο που θρηνούν τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ. Δυστυχώς εκτιμάται πως θα είναι και οι χώρες με τις πιο ευάλωτες οικονομίες το 2020 για ποικίλους λόγους που σχετίζονται με την πανδημία.
Ένας βέβαια εξ αυτών είναι πως οι οικονομίες τους βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στον τουριστικό κλάδο ενώ και πριν την πανδημία, τα δημοσιο-οικονομικά των δύο χωρών αντιμετώπιζαν πολλές προκλήσεις αφού παρουσίαζαν υψηλό χρέος και υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Αμφότερες φέτος εκτιμάται, όπως είναι εύκολα κατανοητό, πως θα δεχθούν και το ισχυρότερο ίσως πλήγμα στον ζωογόνο γι αυτές τουριστικό τομέα αφού τα ταξίδια και οι συνδεόμενες με αυτά τουριστικές επιχειρήσεις (από ξενοδοχεία έως εστιατόρια) έχουν παγώσει ενώ παράλληλα ακόμη και εάν οι επιχειρήσεις αυτές ανοίξουν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν αναμένεται ουσιαστική τουριστική κίνηση.
Για να γίνει πιο αντιληπτό το πλήγμα που δέχονται οι οικονομίες των δύο αυτών χωρών μόνο εξαιτίας της κατάρρευσης του τουριστικού κλάδου, αξίζει να δούμε τα δεδομένα που παρουσιάζει το World Travel & Tourism Council (WTTC).
Σε αυτά φαίνεται πως σε Ισπανία και Ιταλία ο τουρισμός συνέβαλε κατά 14,3% και 13,% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2019 όπως βλέπουμε και στο γράφημα του Statista (συμπεριλαμβανομένων των άμεσων εισφορών από ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά πρακτορεία πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες , εστιατόρια κ.α.) και φυσικά ούτε λόγος για τα δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ που φέρνουν μαζί τους οι τουρίστες στις δύο χώρες.
Άλλες χώρες που πλήττονται σκληρά από την πανδημία, παρουσιάζουν όμως σημαντικά χαμηλότερη εξάρτηση του ΑΕΠ τους από τον τουριστικό κλάδο.
Συγκεκριμένα ο τουριστικός κλάδος συμβάλει κατά 11.3% στην Κίνα, κατά 9,1% στη Γερμανία, κατά 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 8,6% στις ΗΠΑ, κατά 8,5% στη Γαλλία και κατά 8,6% στο Ιράν. Όλες αυτές οι χώρες είναι σήμερα στη κορυφή της λίστας αυτών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών λόγω της πανδημίας.