Οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον στο 145%, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, στο οποίο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα δασμολογική «επίθεση» εναντίον της Κίνας, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη.
Σύμφωνα με το διάταγμα, που επιβεβαιώνει επίσης την αναστολή δασμών σε άλλες χώρες, οι δασμοί 125% που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της Κίνας προστίθενται στους δασμούς 20% που ήδη επιβάλλονταν από τις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης φεντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς που προκάλεσε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα. Προστίθενται επίσης στους δασμούς, που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ, πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Κίνα ώστε να τερματιστεί ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος.
Ο Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν ανοιχτή για τους δημοσιογράφους.
«Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να κάνουμε μια συμφωνία. Πραγματικά εκμεταλλεύονται τη χώρα μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι ”ανακατεύει την τράπουλα” και ότι έχει ”μεγάλο σεβασμό” για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είναι ”φίλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες».
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τραμπ είπε ότι «κάθε χώρα είναι διαφορετική», αλλά η ΕΕ θα αντιμετωπιστεί ως ένα ενιαίο μπλοκ.
«Την εξετάζουμε ως ένα μπλοκ», είπε.
«Ήταν πολύ σκληροί, αλλά ήταν πολύ έξυπνοι. Ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν αντίποινα. Και τότε άκουσαν τι κάναμε σε σχέση με την Κίνα και άλλους, αλλά (κυρίως) την Κίνα. Και είπαν, ξέρετε, θα κάνουμε λίγο πίσω».
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε στη συνεδρίαση ότι καθώς θα συνάπτονται συμφωνίες με τις χώρες, θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην εμπορική πολιτική.
Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ προέβλεψε ότι «η μετάβαση» που συνδέεται με τη δασμολογική πολιτική του, ιδιαιτέρως επιθετική προς την Κίνα, θα έχει «ένα τίμημα» και θα προκαλέσει «προβλήματα», την ώρα που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει σημαντική πτώση.
«Η μετάβαση θα έχει ένα κόστος και θα προκαλέσει προβλήματα, όμως στο τέλος, θα είναι ένα καλό πράγμα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Guardian