Οι δυο μοναδικοί κάτοικοι του χωριού Νορτόσκε της Ούμπρια φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις

Υπόδειγμα τήρησης των κανόνων υγιεινής που θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους.
|
Open Image Modal
Nancy Brown via Getty Images
Παραδοσιακό Ιταλικό τοπιό της Ούμπρια
Open Image Modal
You Tube
Το χωριό Νοτρόσκε στην Ούμπρια

Είναι οι δυο μοναδικοί κάτοικοι του Νορτόσκε, ενός απομακρυσμένου μικρού χωριού στην Ούμπρια. Παρ′ όλα αυτά, ο 85χρονος Τζιοβάνι Καρίλι κι ο 74χρονος Τζιαμπιέρο Νόμπιλι, φαίνεται πώς παίρνουν τον κορονοϊό στα σοβαρά. 

Το μικρό ιταλικό χωριό βρίσκεται στην Περούτζια, στην περιφέρεια της Ούμπρια. Στέκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση εκεί. Το χωριό χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και, σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος κάτοικός του ήταν ένας αγρότης από την κοντινή πόλη Ροτσέτα, ο οποίος ήρθε να φυτέψει μια καρυδιά σε έναν οπωρώνα. Η ονομασία Νορτόσκε (Nortosce) δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «καρύδι» και «οπωρώνας» στην αρχαία τοπική διάλεκτο.

Οι δυο τους εξακολουθούν να φορούν μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις κάθε φορά που συναντιούνται για να πιουν έναν εσπρέσο ή να πάνε μια βόλτα. 

«Είμαι απίστευτα φοβισμένος από τον ιό», δήλωσε ο Καρίλι στο CNN Travel. «Αν αρρωστήσω, είμαι μόνος μου, (και) ποιος θα με φροντίσει; Είμαι γέρος, αλλά θέλω να συνεχίσω να μένω εδώ φροντίζοντας τα πρόβατα, τα αμπέλια, τις κυψέλες και τον οπωρώνα. Κυνηγώντας τρούφες και μανιτάρια. Μου αρέσει η ζωή μου». 

Φροντίζουν να στέκονται πάντα σε απόσταση σχεδόν έξι μέτρων. Όταν συναντιούνται, κάθονται στα αντίθετα άκρα ενός τραπεζιού δυο μέτρων. Στον περίπατο φορούν πάντα τις μάσκες τους. 

 Ο Νόμπιλι λέει ότι απλώς ακολουθεί τους κανόνες.

 «Η χρήση μάσκας και ο σεβασμός της κοινωνικής απόστασης δεν είναι μόνο για λόγους υγείας», είπε ο ίδιος. «Δεν είναι κάτι ”κακό” ή ”καλό”. Εάν υπάρχουν κανόνες, πρέπει να συμμορφωθείτε με αυτούς για χάρη σας και για άλλους άνθρωποι. Είναι θέμα αρχής».

Στην Ιταλία, απαιτείται όλοι οι κάτοικοι να φορούν μάσκες ενώ βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Απαιτείται επίσης κοινωνική απόσταση.

Οι δυο τους κατεβαίνουν στην πόλη μόνο όταν χρειάζονται φάρμακα ή για να δουν έναν γιατρό, αλλά δεν τους πειράζει η απομακρυσμένη περιοχή που μένουν -  ειδικά κατά τη διάρκεια πανδημίας.

«Ζούμε μια πολύ απλή ζωή: φρέσκος πλούσιος σε οξυγόνο αέρας, γαλήνη, σιωπή και υγιές νερό που κατεβαίνει από τα βουνά», είπε ο Καρίλι στο CNN. «Αυτή είναι η σωτηρία μας. Όποτε πρέπει να πάω σε μια μεγάλη πόλη, νιώθω άρρωστος, μισώ το θόρυβο».

 Με πληροφορίες από: cnn.com  Insider