Θα υπενθυμίσω μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για το IQ της ευφυΐας από το Πανεπιστήμιο Brocκ του Οντάριο στον Καναδά. Οι Συντηρητικοί δεξιοί είναι αδεξιότεροι των Προοδευτικών αριστερών, όπως ισχυρίζεται η έρευνα;
Αδέξια η Δεξιά και Άριστη η Αριστερά; Αν η Έρευνα για τον Δείκτη Νοημοσύνης, το γνωστό ΙQ, έχει ισχύ όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την παράταξή του, μάλλον τον αδικεί τον πρώτο. Άλλο η Δεξιά και άλλο οι Δεξιοί. Άλλο η Αριστερά και άλλο οι Αριστεροί. Οι υποστηρικτές είναι πιο έξυπνοι από τις παρατάξεις τους. Αλλά τι να κάνουν, τις ακούνε και τις ακολουθούν. Είναι πιο έξυπνοι από αυτές γιατί δεν είναι δυνατό εκατομμύρια άνθρωποι να σκέπτονται το ίδιο.
Ο ψηφοφόρος επιλέγει το κόμμα που είναι πιο κοντά στο ”δικό” του - αν είχε κάνει και ο ίδιος κόμμα. Το επιλέγει και το ακολουθεί. Ακόμα και στις διαδηλώσεις του. Έχετε δει, π.χ., Δεξιούς να διαδηλώνουν κραυγάζοντας εναντίον των Δεξιών Κυβερνήσεων; Εγώ δεν έχω δει. Ούτε κάτι ανάλογο με τους Αριστερούς. Θα μου πείτε η σημερινή κυβέρνηση έχει εντός της και ένα δεξιό κόμμα. Δεν είναι πρωτοτυπία. Ο ”Συναγερμός” του Ντε Γκωλ είχε προχωρήσει περισσότερο. Είχε μέσα στο κόμμα του και τους ”Γκολίστες της Αριστεράς”! Θα μου πείτε αυτά μόνο στη Γαλλία γίνονται…
Τι ακριβώς είναι ο Δεξιός και τι ο Αριστερός δεν είναι σαφές. Οι εργοστασιάρχες βέβαια είναι φυσικό να είναι Δεξιοί και ο εργάτες τους Αριστεροί. Στην άλλοτε Σοβιετική Ένωση η ανώτερη αμοιβή του Σοβιετικού έπρεπε να είναι μάξιμουμ 3 ή 4 φορές μεγαλύτερη από την χαμηλότερη - αν δεν κάνω λάθος. Οι Κινέζοι - εξυπνότεροι αριστεροί - επέτρεψαν τους δικούς τους πολίτες να γίνουν και εκατομμυριούχοι αν το μπορούν!
Όπως βλέπουμε, όλοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων! Ιδιαίτερα στην πολιτική. Και ακόμα πιο ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου έχουμε αριστερούς κεφαλαιοκράτες! Είναι φυσικό οι έχοντες Δεξιοί να είναι εξυπνότεροι από τους μη έχοντες Δεξιούς! Η κοινωνική τοποθέτηση δεν είναι βέβαια η μόνη που παράγει ιδεολογίες. Χίλιες-δυο άλλες αιτίες επεμβαίνουν. Το ιστορικό γίγνεσθαι για παράδειγμα. Τα εγγόνια του αντάρτη του ΕΛΑΣ πολύ δύσκολα θα γίνονταν Δεξιοί. Και τα εγγόνια των Χουντικών δεν τα βλέπω στην Αριστερά. Δεν αρνούμαι τις εξαιρέσεις. Αλλά οι ιστορικές συμβάσεις έχουν το βάρος τους. Όταν μάλιστα ποτέ δεν σταμάτησαν, παγκόσμια, ούτε οι πόλεμοι ούτε οι συμπιέσεις των πολιτών από τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές ανάμεσα σε χώρες οι σε ομάδες χωρών. Ή όταν μια στρατιωτική δύναμη επιβάλλει τρόπους διαβίωσης στον πληθυσμό (όπως έγινε και την εποχή της δικής μας Χούντας). Έχουμε σειρά από παραδείγματα. Στην Γερμανία, χώρα με μεγάλο σοσιαλιστικό κίνημα, κατέληξε πρώτα να εκλέξει τον Χίτλερ και σε συνέχεια να τον θεοποιήσει. Άλλο παράδειγμα άγνωστο: Την δεκαετία του 1930 οι Ενωμένες Πολιτείες γλίτωσαν παρά τρίχα από ένα φασιστικό καθεστώς. Δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό ο Ρούσβελτ επηρεάστηκε από τις απόψεις του Άγγλου οικονομολόγου John Keynes, πάντως κάποιες οικονομικές δυνάμεις οι οποίες θεωρούσαν τον Ρούσβελτ … Κομουνιστή (γιατί μπροστά στη μεγάλη Οικονομική Κρίση ακολούθησε μια φιλεργατική πολιτική και παράλληλα κρατική χρηματοδότηση μεγάλων έργων) οργάνωσαν πραξικόπημα. Μάλιστα! Μιμούμενοι την ”Πορεία προς τη Ρώμη” του Μουσολίνι, ετοίμασαν μια ανάλογη ”Πορεία προς την Ουάσιγκτον” με ένα εκατομμύριο συντηρητικούς Παλαιούς Πολεμιστές και έναν συντηρητικό Στρατηγό επικεφαλής. Το σχέδιο απέτυχε γιατί ο Στρατηγός μετάνιωσε (ή απέτυχε) και αποκάλυψε το πραξικόπημα στο Κογκρέσο.
Καμιά κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι διορίζει αβέρτα ψηφοφόρους της στον κρατικό μηχανισμό. Αλλά δεν θα μας πείσει ότι σε μερικές θέσεις - όχι πάντα εμπιστευτικές -δεν θα προσλάβει δικούς της. Παράδειγμα; Όταν εξελέγη το ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, η κυβέρνηση μου ζήτησε να κάνω μια έρευνα σε ένα ακανθώδες πρόβλημα που προέκυψε στην Τηλεόραση. Και μαθαίνω ότι το βράδυ της αναχώρησή της η προηγούμενη κυβέρνηση διόρισε 250 δικούς της στην ΕΡΤ! Είπα στο αρμόδιο Υπουργό ότι ήταν παράνομο. Δεν θα τους απολύσω, μου λέει, αλλά θα προσλάβω κι εγώ άλλους 250!
Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία δεν υπολόγισαν ότι θα έφερναν την Αριστερά στην εξουσία! Έχετε ακούσει την Δεξιά να αναγνωρίζει ενέργειες θετικές στην Αριστερά και την Αριστερά να κάνει το ίδιο με την Δεξιά; Αφήνω το Κέντρο απέξω γιατί στην πραγματικότητα δεν νομίζω πως υπάρχει. Αποτελείται - κατά την γνώμη μου - από συντηρητικούς Αριστερούς και προοδευτικούς Δεξιούς. Κάτι που το έχει προβλέψει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Brock. Η έρευνα διεξήχθη σε 15.000 άτομα όταν ήταν 10 χρονών και ξαναρωτήθηκαν όταν έγιναν 33! Τα άτομα με συντηρητικές ιδέες είχαν χαμηλότερο I.Q. γιατί ”χάρη στον συντηρητισμό αισθάνονταν εν ασφαλεία”. Ενώ ”οι Προοδευτικοί επηρεάζονται περισσότερο από την πνευματική καλλιέργεια που φέρνουν τα Έργα Τέχνης και τα Γράμματα, τα οποία κουβαλούσαν πάντα ιδέες προοδευτικές”.
Έλα όμως που μια μελέτη του Χάρβαρντ έβγαλε του δεξιούς εξυπνότερους! Λέτε να είχε διαβρωθεί η Έρευνα του Brock από αναρχικούς φοιτητές και του Χάρβαρντ από γραβατωμένους; ”Εξάλλου - θα πει ο γνωστός ως αριστερός Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Jean Lacouture - θα βρούμε μερικούς αριστερούς πολύ πιο συντηρητικούς από μερικούς δεξιούς!
Ένας άλλος σχολιαστής είπε ”κοιτάξτε μερικά ονόματα” (της πνευματικής Γαλλίας) για να βγάλετε συμπέρασμα:
-Μερικοί δεξιοί: Ανούϊ, Κλοντέλ (θαυμαστής του Πεταίν), Σελίν (γνωστός για τον αντισημιτισμό του).
-Μερικοί αριστεροί : Αραγκόν, Ζιντ, Μολρώ (πολέμησε στον Ισπανικό εμφύλιο κατά του Φράνκο), Ελυάρ (επισκέφτηκε το Βουνό στον Ελληνικό Εμφύλιο).
Το 1912 εμφανίστηκε ο ”Δείκτης Νοημοσύνης IQ (Intelligenz Quotient)” από τον Γερμανό ψυχολόγο William Stern. Έκτοτε διαδόθηκε αστραπιαία. Οι τρεις έρευνες που βαθμολόγησαν μερικές ομάδες του πληθυσμού (η τελευταία το 1992) μας δίνουν μερικούς μέσους όρους ΙQ (χωρίς διαφορές σε άνδρες και γυναίκες).
-Γιατροί & οι έχοντες διδακτορικό: 125
-Διπλωματούχοι πανεπιστημίου: 112
-Απόφοιτοι Λυκείου: 100
Οι περισσότεροι ψυχολόγοι δεν αποδέχονται αυτούς τους αριθμούς ως ”θέσφατα”. Απλώς πρέπει να ”ξεκλειδωθεί” η νοημοσύνη. Και συμβουλεύουν αξιοποίηση του ”κοινωνικού εγκεφάλου”. Δηλαδή Πολιτιστική ενημερότητα, ανταλλαγή συλλογισμών και περιέργεια. Που οδηγούν στην πολιτική ανησυχία και σκέψη. Δηλαδή όλα αυτά που είχαν ήδη φέρει τους αρχαίους μας προγόνους σε πολύ υψηλό IQ και χωρίς ψυχολογικές έρευνες! Ιδιαίτερα στον 5ο π.Χ αιώνα.
Από μια ακόμα έρευνα σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια αποδείχτηκε ότι φοιτητές που είχαν ακούσει 10 λεπτά από την Σονάτα για Δύο Πιάνα του Μότσαρτ εμφάνισαν αύξηση 9 βαθμών στο τεστ IQ νοημοσύνης!
Στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν ”φυλές” και Οικογένειες που επηρέαζαν την ψήφο. Στην Εκκλησία του Δήμου όμως οι πολίτες δεν ψήφιζαν κόμματα. Επέλεγαν τους ικανότερους.
Πριν από πολλά χρόνια, είχα βρεθεί σε ένα γεύμα πρώην συνεργατών μου στην ΕΡΤ-2 μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος μας είπε ότι ετοίμαζε έναν νέο εκλογικό νόμο. Του ανέφερα μια παλιά μου ιδέα για τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο που επιλέγουν για κυβέρνηση, αλλά να μπορούν να σταυρώνουν και μερικούς από όλα τα άλλα ψηφοδέλτια. Έτσι εξασφαλίζουμε πως θα έχουμε τους καλύτερους και από τους αντιπάλους μας! Ο Υπουργός δεν έδειξε συγκίνηση εκείνο το βράδυ. Αλλά ύστερα από δυο μέρες διαβάζω μια συνέντευξή του στις εφημερίδες για τον εκλογικό νόμο στον οποίον είχε προσθέσει την πρότασή μου! Ως δική του, φυσικά. Αυτό δεν πειράζει, το δυστύχημα είναι ότι κανένα κόμμα δεν την δέχτηκε. Ούτε το δικό του!
Αλλά δεν πήγε και τελείως χαμένη. Στην Αλβανία είχαν διαβάσει την συνέντευξη του και έβαλαν την πρόταση μου στον δικό τους εκλογικό νόμο!