Οι δορυφόροι της SpaceX θα μπορούσαν να κάνουν την γη ορατή σε εξωγήινους

Για πόσο ακόμα θα είμαστε αόρατοι σε εξωγήινους πολιτισμούς;
Open Image Modal
Πλανήτης γη
Yuichiro Chino via Getty Images

Είμαστε αόρατοι.

Αν υπάρχουν προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί εκεί έξω σε μακρινούς πλανήτες, δεν γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ.

Πέρα από την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας φθοροχλωρανθράκων στην ατμόσφαιρά μας, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ή υπήρξαν άνθρωποι σε αυτόν το πλανήτη, αν τον παρατηρήσει κάποιος από πολύ μακριά με τηλεσκόπιο. 

Θα μπορέσει η SpaceX, του Elon Musk, να το αλλάξει αυτό, με την δημιουργία ενός «αστερισμού» δορυφόρων Starlink με τροχιά γύρω από την γη;

Ναι, είναι πιθανό με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η διαγαλαξιακή μας μοναξιά, αλλά θα περάσουν περίπου 800 χρόνια μέχρι η εταιρεία να μπορέσει να κάνει ορατή την γη σε εξωγήινα τηλεσκόπια.

Tα στοιχεία αυτά προέρχονται από ένα νέο έγγραφο που έγινε δεκτό για δημοσίευση στο περιοδικό της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας, το οποίο «εμπνέεται» από τη συνειδητοποίηση ότι η συγκέντρωση των δορυφόρων Starlink είναι μια από τις πρώτες μεγαλοκατασκευές του πολιτισμού μας που μας φέρνει πιο κοντά στο να έχουμε την πρώτη μας, σαν πλανήτης, «τεχνολογική υπογραφή».

Τί κάνουν οι δορυφόροι Starlink της SpaceX

Η εταιρεία του Elon Musk εκτοξεύει παρτίδες επί παρτίδων δορυφόρων Starlink σε τροχιά γύρω από την γη, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ευρυζωνικό δίκτυο internet υψηλής ταχύτητας.

Πριν την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 την Κυριακή ακόμη 60 δορυφόροι Starlink μπήκαν σε τροχιά, ξεκινώντας το ταξίδι τους από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα.

Συνολικά βρίσκονται σε τροχιά περίπου χίλιοι δορυφόροι Starlink μέχρι στιγμής, ενώ η SpaceX σχεδιάζει την εκτόξευση έως και 12.000 δορυφόρων μέχρι το 2030 και πιθανώς έως και 40.000 μακροπρόθεσμα.

Εκείνοι που βρίσκονται σε περιοχές του πλανήτη σήμερα χωρίς γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο - περίπου το ήμισυ της ανθρωπότητας - ενδέχεται να μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο μέσω Starlink (ή των επερχόμενων ανταγωνιστών του όπως το Project Kuiper της Amazon), αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των ανεπιθύμητων διαστημικών απορριμμάτων και τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην παρατήρηση του διαστήματος.

Open Image Modal
Εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX
Getty

Οι δορυφόροι της SpaceX ως η πρώτη μας «τεχνολογική υπογραφή»

Αυτό που δεν έχει συζητηθεί στο παρελθόν είναι ότι με το Starlink - και άλλους επερχόμενους μεγάλους αστερισμούς δορυφόρων - η Γη θα μπορούσε σταδιακά να δημιουργήσει την πρώτη «τεχνολογική υπογραφή» της που θα είναι ορατή από το βαθύ διάστημα.

Η «τεχνολογική υπογραφή» αποτελεί απόδειξη για την χρήση τεχνολογίας ή βιομηχανικής δραστηριότητας σε άλλα μέρη του Σύμπαντος. Η ανίχνευσή της με μεγάλα τηλεσκόπια είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών - ή το αντίστροφο.

 

Πηγή: Forbes