Οι ευεργετικές ιδιότητες της πλήξης που ούτε είχαμε φανταστεί

Ίσως οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο στην αδράνεια.
Open Image Modal
Arman Zhenikeyev via Getty Images

Στις μέρες μας θεωρείται σχεδόν αδύνατο να βαρεθούμε. Τριγυρίζουμε στα πάρκα, στα εστιατόρια και άλλους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και παρατηρούμε ότι πλέον, διαθέτουμε έναν κοινό τρόπο ψυχαγωγίας και απόσπασης της προσοχής: τα κινητά μας τηλέφωνά.

Βγάζουμε τις «έξυπνες συσκευές» μας σε κάθε περίσταση -για να επαληθεύσουμε ένα γεγονός κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, προκειμένου να απαθανατίσουμε τα παιδιά μας στην παιδική χαρά, για να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα μέιλ μας -ακόμα και την ώρα που διασχίζουμε τη διάβαση πεζών.

Κρατάμε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, ταινιών, και παιχνιδιών στα χέρια μας. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 74% των Αμερικανών αισθάνονται άβολα να αφήσουν τα τηλέφωνά τους στο σπίτι, το 71% ελέγχουν τα κινητά τους μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, ενώ το 47% θεωρούν τον εαυτό του «εθισμένο» στην οθόνη . Εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό από εμάς πιάνουμε στα χέρια  το κινητό μας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως: η οδήγηση, τα ραντεβού, ακόμη και ενώ βρισκόμαστε στο μπάνιο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί είδηση. Η συμπεριφορά μας είναι απολύτως φυσιολογική και πηγάζει από την ανθρώπινη επιθυμία να μην πλήξουμε. 

Mελέτη διαπίστωσε ότι το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών θα προτιμούσαν να προκαλέσουν μια μικρή ηλεκτροπληξία στον εαυτό τους, παρά να καθίσουν μόνοι με τις σκέψεις τους για δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά.

Έχουμε αναρωτηθεί όμως, πόσα στερούμαστε, ενόσω αγωνιζόμαστε να γεμίσουμε κάθε στιγμή της ημέρας μας;

Είναι η πλήξη απαραίτητο συστατικό για μια επαγγελματική ζωή γεμάτη δημιουργικότητα; Η απάντηση ανατρέπει τις πεποιθήσεις μας. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη δυνατότητα της εστίασης και τη δημιουργική διορατικότητα, συνίσταται να εξασκηθούμε σκληρά επάνω στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στην ικανότητά μας να πλήττουμε. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να βαριέται, θα αποκομίσουμε τρία εκπληκτικά οφέλη.

Η πλήξη θέτει σε επανεκκίνηση την ψυχική μας υγεία

Όπως είναι απαραίτητες οι ημέρες ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων, προκειμένου να δυναμώσουν οι μύες μας, έτσι και το μυαλό μας έχει ανάγκη από περιόδους αδράνειας, ώστε να επεξεργαστεί τον κόσμο γύρω μας. Αυτή η διαδικασία συντελείται, ενόσω ονειρευόμαστε τη νύχτα.

Στο βιβλίο του «The Inner World of Daydreaming», ο ψυχολόγος Τζερόμ Σίνγκερ εντοπίζει μια μορφή «περιήγησης» του νου που ονομάζει θετική-εποικοδομητική ονειροπόληση. Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη μορφή διανοητικής αδράνειας, που δεσμεύει τη φαντασία να εξερευνήσει τις δυνατότητες για το μέλλον.

Πιθανότατα την έχουμε βιώσει σε στιγμές πλήξης, όταν αρχίζουμε να οραματιζόμαστε μια πιθανή ανακαίνιση στην πίσω αυλή ή διασκεδάζουμε με φαντασιώσεις όπως η παραίτηση από τη δουλειά μας και το κυνήγι του επαγγέλματος που πάντα ονειρευόμασταν.

Οι πραγματικά επιτυχημένοι άνθρωποι, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δίνουν σε περιόδους κρίσης και αντιξοότητας στον εαυτό τους χώρο να βαρεθούν και να ονειροπολήσουν. Μέσα από την ονειροπόληση ίσως οδηγηθούμε στην ελπίδα, την ανανέωση, την πρόοδο.

Μέσα από την πλήξη γινόμαστε πιο δημιουργικοί

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ικανότητα να βυθιζόμαστε στην πλήξη και η δημιουργικότητα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Σε μια σειρά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υποκείμενα στα οποία ζητήθηκε να διεκπεραιώσουν βαρετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, στη συνέχεια έγιναν πιο δημιουργικά.

Η πλήξη είναι το συναίσθημα που μας ωθεί να αναζητήσουμε νέες, διαφορετικές και ως εκ τούτου πιο δημιουργικές εμπειρίες και λύσεις.

Εάν λοιπόν επιθυμούμε να τονώσουμε τη δημιουργικότητά μας, δεν έχουμε παρά να αγκαλιάσουμε τις περιόδους πλήξης. Είτε η πλήξη μας χτυπάει την πόρτα στη διαδρομή προς τη δουλειά, είτε ενώ κάνουμε διάλειμμα, είτε ενώ απολαμβάνουμε το γεύμα μας, ας την καλωσορίσουμε.

Απενεργοποιούμε τα podcast, μένουμε μακριά από το netflix, σταματάμε να περιηγούμαστε άσκοπα στη ροή των ειδήσεων και αφήνουμε το μυαλό μας να χαλαρώσει. Έτσι προσφέρουμε χώρο και χρόνο, ώστε οι «σπόροι» της επόμενης ιδέας μας να ευδοκιμήσουν.

Η πλήξη μας επανασυνδέει με όσα έχουν πραγματική σημασία για εμάς

Στη σύγχρονη κοινωνία, ο καταιγισμός των ειδήσεων και οι πολύπλοκες αναλύσεις, οι απόψεις και τα δημοφιλή hashtag στο Twitter, έρχονται κατά πάνω μας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Συνεπώς, καθίσταται δύσκολο να επεξεργαστούμε ένα θέμα προτού πάρει τη θέση του το επόμενο.

Ωστόσο, αν θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε στους πραγματικά ενημερωμένους πολίτες, ίσως οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο στην αδράνεια. Αντί να αναζητάμε διαρκώς νέα ερεθίσματα, η πλήξη θα μας προσφέρει χώρο να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε και να αρχίσουμε να αμφισβητούμε ιδέες και καταστάσεις.

 Η πλήξη μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τί μας ενδιαφέρει και να αφιερωθούμε σε αυτό με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Ίσως είναι σκόπιμο, την επόμενη φορά που θα πιάσουμε στα χέρια μας το κινητό μας τηλέφωνο, να αναρωτηθούμε τί ακριβώς ψάχνουμε.

Εάν επιθυμούμε τη διαφυγή από την πραγματικότητα, μπορούμε απλώς να ονειροπολήσουμε.

Εάν αναζητάμε μια δημιουργική τόνωση, ας προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με την πλήξη, ώστε το μυαλό να γίνει πιο παραγωγικό.

Έαν επιδιώκουμε σύνδεση με τον κόσμο, ας καταπιαστούμε με κάτι που μας ευχαριστεί και ας επιτρέψουμε στο «αδρανές» μυαλό μας να ανακαλύψει τις εκπληκτικές συνδέσεις με την πραγματικότητα.

Καλλιεργώντας ενσυνείδητα μια «στρατηγική» πλήξης, θα εκπλαγούμε από τα μέρη, όπου μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό μας.