Οι Ευρωπαίοι βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας αυξήσεις για να πληρώσουν το ρεύμα

Οι κυβερνήσεις φοβούνται οτι το κύμα δυσαρέσκειας θα προκαλέσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων που θα καλύψει την Ευρώπη
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο, καθώς ο φόβος για ένα ντόμινο ανεξέλεγκτης κοινωνικής αναταραχής είναι πιο ορατός από ποτέ.

Σε Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ισπανία, τα πρώτα δείγματα αντιδράσεων έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης, ο φόβος να κλείσουν εργοστάσια στην καρδιά της Ευρώπης και να αυξηθεί η ανεργία αλλά και οι περικοπές στην ενέργεια, με  συστάσεις για μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, κλειστά κλιματιστικά και σβηστά φώτα, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας

Βρετανία

Σήμερα η Βρετανία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, όπου χιλιάδες πολίτες θα διαδηλώνουν για τις επόμενες τρεις ημέρες κατά της αύξησης του κόστους ζωής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους σιδηροδρόμους να έχουν παραλύσει .

Η ιστορική απεργιακή κινητοποίηση, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από το 1989, ξεκινά από τους σιδηροδρόμους και θα επεκταθεί στα ταχυδρομεία, την τηλεφωνία ακόμη και τα πολυκαταστήματα, με τα Harrolds να κατεβάζουν ρολά μέσα στο σαββατοκύριακο. 

Open Image Modal
via Associated Press

 Τα συνδικάτα, ζητούν γενναίες αυξήσεις μισθών αντίστοιχες του πληθωρισμού που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ώστε οι Βρετανοί να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους το χειμώνα.

Ενώσεις και συνδικάτα, στα χνάρια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, δημιούργησαν από κοινού την πρωτοβουλία «Enough is Enough» που ωθεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ακρίβεια αλλά και στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι, σε μια επικίνδυνα εριστική δήλωση προειδοποίησε ότι οι απεργίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ κατά των εργαζομένων, λέγοντας οτι η απεργία θέτει σε κίνδυνο «τις επιχειρήσεις και το ψωμί των εργαζομένων», τη στιγμή που τα οικονομικά τους «έχουν πληγεί» από την κρίση του κόστους ζωής και τον πληθωρισμό.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε αναμονή για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, ελάχιστα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης που εκτινάσσει τις τιμές στην ενέργεια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Γερμανία

Στην Γερμανία, που βρίσκεται στο μάτι του ενεργειακού κυκλώνα, καθώς θεωρείται τοτι θα πληγεί περισσότερο από την διακοπή του ρωσικόυ φυικού αερίου, το Αριστερό κόμμα κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν απέναντι στην μεγάλη ακρίβεια και τους φόβους για σοβαρές ελλείψεις στην ενέργεια, προκαλώντας πολιτική αναταραχή. 

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

 

Την ίδια στιγμή, αναβιώνουν οι περίφημες «διαδηλώσεις της Δευτέρας» ένας όρος που χρησιμοποιείται σε  μαζικές διαδηλώσεις  που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος της ειρηνικής επανάστασης στην Ανατολική Γερμανία το 1989, οταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της Λειψίας και άλλων πόλεων κάθε  Δευτέρα.

Ο καγκελάριος Σόλτς, σε μια προσπάθεια να προλάβει ένα ανεξέλεγκτο κύμα οργής και διαδηλώσεων, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά υποσχόμενος και τρίτο πακέτο εάν χρειαστεί.

Ωστόσο οι Γερμανοί, δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις οτι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην ενέργεια που θα τους αναγκάσουν να κλείσουν τα καλοριφέρ ή οτι η βαριά γερμανική βιομηχανία θα αντέξει τις πιέσεις και δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Βέλγιο

Ο χορός των διαδηλώσεων ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού από την καρδιά της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, όπου το αεροδρόμιο Zaventem, άρχισε να ακυρώνει πτήσεις με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν από τους εργαζομένους να κατέβουν στους δρόμους διεκδικώντας αυξήσεις μισθών. 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10,4% τον Ιούλιο στο Βέλγιο, η ακρίβεια και οι ελλείψεις προϊόντων, κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα κύμα ανασφάλειας στους πολίτες παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρο ότι «οι Βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό».

Όμως ούτε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, για την μείωση του φόρου στις πωλήσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου, κατευνάσουν την ανησυχία.

Ισπανία

Στην Ισπανία από τις 10 Αυγούστου, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, με εκατομμύρια λάμπες να σβήνουν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε ιδιωτικά καταστήματα από τις 10 το βράδυ.

Η υπερβολή του θέματος αντικατοπτρίζεται στην πρόταση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ, που καλεί τους άνδρες «να μην φορούν γραβάτες εάν δεν είναι απαραίτητο» για να μην ζεσταίνονται και ανοίγουν τα κλιματιστικά.

Άλλωστε, το ισπανικό σχέδιο περιλαμβάνει και τη χρήση των κλιματιστικών εν μέσω καύσωνα στη χώρα, ενώ επεκτείνεται και στη θέρμανση για το χειμώνα η οποία θα περιορίζεται στους 19 βαθμούς.