Οι εκδηλώσεις της Αρμάτας στις Σπέτσες, ένας θεσμός που οφείλει να αξιοποιήσει η ελληνική πολιτεία

Κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών και ποικίλων άλλων εκδηλώσεων στο πλούσιο αυτό τετραήμερο, δυο event ξεχώρισα. Τη μπάντα του Πολεμικού μας ναυτικού που έδωσε μια μικρή συμβολική συναυλία την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου κατά την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων και το απίστευτα όμορφο θέαμα που προσέφερε το Λύκειο Ελληνίδων με παραδοσιακούς χωρούς που συνεπήραν Έλληνες και ξένους. Και πάντα υπό την καθοδήγηση της προέδρου του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων (και πλέον μόνιμη κατοίκου των Σπετσών) κ. Ελένης Τσαλδάρη. Παρουσιάστηκαν χοροί από τη μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη και από τα νησιά μας ως την Θράκη.
Open Image Modal
alexandros stefanopoulos

Στις 7, 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου (2017) οι Σπετσιώτες τίμησαν τους προγόνους τους, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα με τις καθιερωμένες ετήσιες πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις μνήμης για ακόμα μια χρονιά! Φέτος όμως η «ΑΡΜΑΤΑ 2017» που πλέον από τοπικός θεσμός αναδεικνύεται σε εθνικό θεσμό. H παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έδωσε περαιτέρω όχι μόνον αίγλη και κύρος, αλλά και εθνική υπόσταση (μιας και στο Πρόσωπο Του -υποτίθεται - συνενούται ο απανταχού εντός και εκτός εθνικών συνόρων Ελληνισμός).

Θεσμός πετυχημένος και με προϋποθέσεις υψηλού κύρους, διεθνούς ακτινοβολίας και απήχησης, αλλά κυρίως εν όψει της 2ης εκατονταετηρίδας από τον γενικό ξεσηκωμό του Γένους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1821 και τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδος, οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να ton αξιοποιήσει επαρκώς και πολλαπλώς. Επάξια δικαιούται ειδική και ξεχωριστή θέση στους εορτασμούς που (υποτίθεται θα έπρεπε να) προετοιμάζονται.

Το συναρπαστικό θέαμα αυτό που απολαύσαμε, με το κάψμο της τουρκικής Αρμάτας, και τα τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα -βεβαίως με τις κατάλληλες σκηνοθετικές προσθήκες και τεχνικές διορθώσεις σε επι μέρους οργανωτικά ζητήματα, σε συνεργασία φυσικά και πρωτίστως με τον Δήμο Σπετσών μπορούν να βελτιωθούν, τούτο το μείζονος ιστορικής σημασίας αλλά και επίδειξης τόλμης, θάρρους, ανδρείας και ηρωισμού, μπορεί να αποτελέσει ένα κεντρικό δρώμενο για τους εορτασμούς των 200 ετών από την ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Ελλάδος (του Μοριά - Πελοπονήσου για την ακρίβεια και εν συνεχεία της υπόλοιπης χώρας μέχρι και το 1836) στις 25 Μαρτίου του 1821.

Κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων στο πλούσιο 4ήμερο αυτό δυο event ξεχώρισα. Την μπάντα του Πολεμικού μας ναυτικού που έδωσε μια μικρή συμβολική συναυλία την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου κατά την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων και το απίστευτα όμορφο θέαμα που προσέφερε το Λύκειο Ελληνίδων με παραδοσιακούς χωρούς που συνεπήραν Έλληνες και ξένους. Και πάντα υπό τη καθοδήγηση της προέδρου του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων (και πλέον μόνιμη κατοίκου των Σπετσών) κ. Ελένης Τσαλδάρη. Παρουσιάστηκαν χοροί από τη μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη και από τα νησιά μας ως την Θράκη. Τα παιδιά όλα τους, νέοι φοιτητές και σπουδαστές, επιστήμονες, καταξιωμένοι επαγγελματίες πλαισιώνουν με τις πλούσιες στολές τους όλο αυτό το πολυποίκιλο έργο. Απέδωσαν χορούς που ξεσήκωσαν όλους τους παρευρισκόμενους. Τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τουρίστες. Βεβαίως για να μην αδικήσω άλλες παράλληλες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί τα τελευταία χρόνια, οι εδηλώσεις για τον πυρπολισμό της Τουρκικής αρμάδας αποτελούν την κορωνίδα των εκδηλώσεων προβολής και του νησιού, αλλά και της Ελλάδος.

Η Ναυμαχία των Σπετσών!

Μια άνιση μάχη μεταξύ Ελλήνων (Υδραίων και κατά μείζονα λόγο Σπετσιωτών) και του Τουρκικού Οθωμανικού Στόλου που έπλεε με εντολή του Σουλτάνου για να καταπνίξει στο αίμα την εξέγερση-επανάσταση του Γένους μας που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 1821! Η μάχη που διεξήχθη από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου (παραμονή της μεγάλης εορτής του Σταυρού) του 1822 στον πορθμό των Σπετσών, στο Παλιό λιμάνι, ήταν λυσσαλέα! Άνιση από κάθε άποψη. Από τη μια επιχειρούσαν υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τον Σπετσιώτη με 50 πλοία, που όμως δεν έλαβαν όλα αυτά τα πλοία μέρος σε αυτή την ιστορική ναυμαχία, παρά μόνον μια ομάδα πλοίων που «παράκουσαν» τις εντολές υπό τους γεναίους και τολμηρούς Σπετσιώτες πλοίαρχους Ι. Τσούρπα, Δημήτριο Λάμπρου (ή Λεωνίδας) Ιωάννη Γ. Κούτση, τον Σπετσιώτη Ανάργυρο Λεμπέση και τους Υδραίους Λάζαρο Παναγιώτα όπως και τον Υδραίο Αρχικαπετάνιο (και μετέπειτα δυο φορές Πρωθυπουργό της Ελλάδος) Αντώνιο Κριεζή, αγνόησαν το σήμα του Έλληνα Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και προχώρησαν μόνοι εναντίον του Οθωμανικού Στόλου όταν αντελήφθησαν ότι κινδύνευαν οι Σπέτσες!

Από την άλλη, ο Οθωμανικός Στόλος που αποτελούνταν από 94 πλοία υπό τον ναύαρχο Μεχμέτ Αλί Χοσρέφ Πασά, φθάνοντας στον κόλπο του Ναυπλίου βρέθηκε αντιμέτωπες με τον στόλο των νησιών της Ελλάδος υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη.

Οι ιστορικοί και οι αναλυτές στρατιωτικών επιχειρήσεων και μεγάλων ιστορικών γεγονότων και μαχών που έμειναν στην ιστορία κάνουν λόγο όχι μόνο για μια εντελώς άνιση μάχη, αλλά και για μια στρατιωτική ναυτική επιχείρηση «χωρίς σχέδιο»! Παράτολμη. Με μηδαμινές πιθανότητες νίκης! Και όμως δυο παλικάρια, αψηφούν τον θάνατο! Ορμούν μέσα στην φωτιά και την αντάρα των κανονιών που λυσσομανούν και την ώρα που όλα έμοιαζαν να χάνονται, ο Πιπίνος και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, με μια βάρκα πλέουν προς τον τουρκικό στόλο, κολλούν στην τουρκική αρμάδα και την πυρπολούν! Φωτιά. Πανικός. Αντάρα. Αίμα. Μάχες σώμα με σώμα. Στη θάλασσα και στα καταστρώματα των πλοίων. Το ακατόρθωτο και αδύνατο έγινε! Ο Τουρκικός στόλος τρέπεται σε άτακτη φυγή. Επί πέντε μερόνυχτα σείονταν ο τόπος. Φωτιά και μπαρούτι παντού. Τα γυναικόπαιδα μέρες νωρίτερα, προκειμένου να σωθούν από τη σφαγή είχαν πάει στα ξερά τις Υδρας. Ουδείς ανέμενε αυτό που εν τέλει έγινε.

Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στη Μεγαλόχαρη Παναγιά αφού ανήμερα του γενεθλίου της στις 8 Σεπτεμβρίου όρμησαν, όπως είχαν ορίσει, κατά των Οθωμανών. Μετά τη νίκη ακολούθησαν δοξολογίες και πανηγυρισμοί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και λίγα χρόνια αργότερα, από τα πρώτα βήματα σχεδόν του νεότευκτου ελληνικού κράτους τιμούν τούτη τη μέρα διπλά! Με θρησκευτικές τελετές και τελετές μνήμης της θυσίας των ηρώων προγόνων τους Σπετσιωτών που όχι μόνον έδωσαν το βιος και τις περιουσίες τους, αλλά και τη ζωή τους. Τούτο το μεγάλο ιστορικό γεγονός τίμησε για πρώτη φορά με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότητα του, ο Ανώτατος Άρχων της χώρας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και σύσσωμη η Ελληνική Πολιτεία δια των εκπροσώπων της από την περιφέρεια, γειτονικούς δήμους, την κυβέρνηση αλλά και την Βουλή.

Open Image Modal

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με ένα κοπιαστικό πρόγραμμα έφτασε στο νησί την Κυριακή το πρωί με πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Κατευθύνθηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου μετείχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και ευχαριστήριας Δοξολογίας υπό τον επιχώριο Επίσκοπο Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Κατέθεσε στεφάνη στο μνημείο των Σπετσών έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό. Ακολούθως, αφού επισκέφθηκε το λαογραφικό Μουσείο Σπετσών εντός του Μητροπολιτικού Ναού κατευθύνθηκε πεζός στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών (έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια η οποία ανακαινίθηκε πρόσφατα από την Οικογένεια του εφοπλιστή κ. Νιάρχου και αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί) ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σπετσών από τον δήμαρχο Παναγιώτη Λυρακη. Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας και των γειτόνων της Ελλάδος. Ο ΠτΔ κ. Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μουσείο της Μπουμπουλίνας όπου ξεναγήθηκε από τον απόγονο της Μπουμπουλίνας, Φίλιππα Μπούμπουλη και τους υιούς αυτού. Ο δήμος Σπετσών παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο αίθριο του επίσης ιστορικού ξενοδοχείου των Σπετσών, το Ποσειδώνιο. Αμέσως μετά αναχώρησε.