Οι εκλογές φέρνουν και σενάριο για την 13η σύνταξη

Μόνιμου χαρακτήρα και όχι σε μορφή επιδόματος.
Open Image Modal
macgyverhh via Getty Images

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης παραμένει μέρος του κυβερνητικού σχεδίου, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί το τελικό πλαίσιο, αλλά και ο ακριβής χρόνος εφαρμογής. Η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης παραμένει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προχωρά η σταδιακή αποκατάσταση μέρους των περικοπών που υπέστησαν οι Έλληνες τα χρόνια των μνημονίων. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι θέμα «πολιτικής αξιοπιστίας» και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές, να υλοποιήσουν –έστω και εν μέρει- μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες που είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές του 2015. 

Όπως έχει γράψει η HuffPost Greece το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει εδώ και καιρό τα δημοσιονομικά περιθώρια και ταυτόχρονα συγκεντρώνει τα στοιχεία προκειμένου να αποδείξει στους Θεσμούς ότι η επαναφορά της 13ης σύνταξης θα επιδράσει θετικά στην Οικονομία. 

Από τα βασικά «όπλα» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη από την απόφαση για την μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μη περικοπή των συντάξεων θα βοηθήσει την κατανάλωση και κατ′ επέκταση θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Οικονομίας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2019. Η επεξεργασία του θέματος από τα αρμόδια υπουργεία  γίνεται εδώ και καιρό, με το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει συζητηθεί ανεπίσημα και με τους δανειστές, προκειμένου να εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια 

Το σχέδιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι τη μορφή «επιδόματος», όπως είχε το μέρισμα που είχε δοθεί πριν δύο χρόνια μόνο στους συνταξιούχους. Για αυτό το λόγο ο αρχικός σχεδιασμός αφορά χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 

Αναφορικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αυτά φαίνεται πως θα προσεγγίσουν τα κριτήρια που είχαν και οι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δηλαδή ένα εισοδηματικό όριο το οποίο να προσεγγίζει τα 8.700 ευρώ το χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα «κλειδώσει» τα όρια. 

Ανοιχτό παραμένει βέβαια και το ποσό που θα δοθεί ως 13η σύνταξη στους δικαιούχους, καθώς αυτό θα καθοριστεί ανάλογα με το πλήθος των συνταξιούχων αφού πρώτα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και η εικόνα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεδομένο θεωρείται ότι ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους η επαναφορά της 13ης σύνταξης δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα τους σε άλλα επιδόματα ή στο κοινωνικό μέρισμα, εφόσον είναι εντός των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων που ορίζονται κάθε φορά.