Οι ενισχυτικές δόσεις σταματούν την Δέλτα στο Ισραήλ. Μπορούν να κάνουν το ίδιο στην Ευρώπη;

Καθώς η Ευρώπη γίνεται μάρτυρας ενός νέου κύματος, μπορεί να αντλήσει μαθήματα από την εμπειρία του Ισραήλ.
Open Image Modal
PUNIT PARANJPE via Getty Images

Πολλές χώρες της Ευρώπης βιώνουν επί του παρόντος ένα μαζικό ξέσπασμα COVID-19, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην επιβολή lockdown και άλλων σημαντικών περιορισμών. Τι μπορούν να μάθουν αυτές οι χώρες από την εμπειρία του Ισραήλ, το οποίο δέχτηκε άλλο ένα κύμα πανδημίας το καλοκαίρι και τώρα έχει επιστρέψει σχεδόν στην κανονικότητα, με ελάχιστους περιορισμούς και ανοιχτά καταστήματα;

Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στη Haaretz αυτή την εβδομάδα τόνισαν τη σημασία της εκστρατείας ενισχυτικού εμβολιασμού του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο ακριβώς τη στιγμή που το τέταρτο κύμα κορονοϊού στη χώρα άρχιζε να αυξάνεται. Το Ισραήλ κατάφερε να μειώσει τους αριθμούς των κρουσμάτων στη χώρα χωρίς εθνικό lockdown.

 

Game changer η τρίτη δόση;

Το τέταρτο κύμα στο Ισραήλ ξεκίνησε τον Ιούλιο καθώς εξαπλώθηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι περισσότεροι Ισραηλινοί είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, αλλά η αποτελεσματικότητα των δόσεων είχε μειωθεί. Δεδομένου ότι το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε μια μαζική και γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού, ήταν επίσης νωρίς μάρτυρας της μείωσης της προστασίας από το εμβόλιο – κάτι που έγινε εμφανές σε πολλούς Ισραηλινούς περίπου έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης τους. Η ύφεση της ανοσίας οδήγησε σε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εμβολιασμένων Ισραηλινών.

Οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν στη συνέχεια να συστήσουν ένα αναμνηστικό εμβόλιο - μια τρίτη δόση του εμβολίου, που προσφέρθηκε αρχικά σε Ισραηλινούς 60 ετών και άνω και αργότερα σε όλους, μέχρι και τους 12 και άνω. Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας, ήταν εμφανής μια σαφής αλλαγή στα δεδομένα της χώρας για την COVID. Ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων άρχισε να μειώνεται. Και αντίθετα, παρόλο που αντιπροσώπευαν μόλις το 15% των επιλέξιμων για εμβολιασμό, οι μη εμβολιασμένοι έγιναν η πλειονότητα των σοβαρών περιπτώσεων COVID.

Με άλλα λόγια, η COVID είχε μετατραπεί σε πανδημία μη εμβολιασμένων στο Ισραήλ μόλις άρχισαν να εμφανίζονται οι ενισχυτικές δόσεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι συνολικοί αριθμοί των κρουσμάτων είχαν αρχίσει να πέφτουν. Σε όλη αυτή την περίοδο, και σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα κύματα του κορονοϊού, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν επέβαλε lockdown στη χώρα και δεν έκλεισε σχολεία, δραστηριότητες λιανικής ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Μετάλλαξη Δέλτα: Κάτι σαν ωρολογιακή βόμβα 

Ισραηλινοί ειδικοί βλέπουν τώρα την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε το Ισραήλ το καλοκαίρι, πριν από την εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι που έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου πριν από μήνες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν φθίνουσα ανοσία. Περίπου το 65% του πληθυσμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – που περιλαμβάνει την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει λάβει δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο ρυθμός εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Η τρέχουσα αύξηση στα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη μπορεί να αποδοθεί σε ένα συνδυασμό της παραλλαγής δέλτα και της φθίνουσας ανοσίας, ενώ πέρα από τις αναμνηστικές δόσεις, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προσεγγίσουμε τους ανεπαρκώς εμβολιασμένους πληθυσμούς.

Η Νορβηγία, η οποία μέχρι στιγμής χορηγεί την τρίτη δόση σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ετοιμάζεται να την προσφέρει σε όλους τους 18 και άνω, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή. Από την 1η Δεκεμβρίου, η Ιταλία θα προσφέρει μια τρίτη δόση σε άτομα 40 ετών και άνω. Και τη Δευτέρα, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει την εκστρατεία ενισχυτικής δόσης σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 49 ετών.

 

Φάουτσι: Ισχυρό το παράδειγμα του Ισραήλ

Ο καθηγητής Εγιάλ Λεσέμ, διευθυντής του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Ασθενειών στο Sheba Medical Center έξω από το Τελ Αβίβ, είπε ότι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούν να μάθουν οι Ευρωπαίοι από την εμπειρία του Ισραήλ είναι ότι η προστασία που παρέχεται από το εμβόλιο μειώνεται. Οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού «ίσως καταφέρουν να αποτρέψουν το τρέχον κύμα κρουσμάτων προσφέροντας την αναμνηστική δόση σε ολόκληρο τον πληθυσμό αντί να εστιάσουν στους ηλικιωμένους», προσθέτει.

Το ενισχυτικό έμβολο διαφημίζεται όχι μόνο από Ισραηλινούς ειδικούς, αλλά και από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας. Το Σαββατοκύριακο, ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, είπε σε μια συνέντευξη ότι η εκστρατεία του Ισραήλ απέδειξε τον αντίκτυπο και τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

Πηγή: HAARETZ