Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στο Ισραήλ - ΟΗΕ:Στην Γάζα καλπάζουν οι δυο καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου. Μπλίκνεν: Χάσμα ανάμεσα σε αυτό που ζητάμε για προστασία των αμάχων και σε αυτό που συμβαίνει. Πάνω από 17.000 οι νεκροί.
|
Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

Μετά τον ΟΗΕ και την επικεφαλής της ΕΕ την σκυτάλη της άσκησης πιέσεων στο Ισραήλ για την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι τακτικές του στρατού στην Λωρίδα της Γάζας, παίρνούν με ”ανοιχτά” πιο σκληρή γλώσσα οι ΗΠΑ. Οι νεκροί στην Γάζα έχουν φτάσει τους 17.177, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ έχουν παραλύσει καθώς όλος ο παλαιστινιακός θύλακας αποτελεί εμπόλεμη ζώνη ενώ δεν υπάρχει καμία ασφαλή ζώνη για τους αμάχους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό για την οποία αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος στην οποία τονίζεται: ”Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, κυρίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών”. 

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο.

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

 

Πιο επικριτικός για το θέμα της (μη) προστασίας των αμάχων, ήταν λίγο νωρίτερα ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. 

″Παραμένει επιτακτική ανάγκη να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού. Αλλά υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αυτού ακριβώς που είπα όταν βρέθηκα εκεί, της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους, και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο”, είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον.

ΟΗΕ: Στην Γάζα καλπάζουν οι δυο καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Ο Μπάιντεν επίσης επέμεινε ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί ”πολλή περισσότερη βοήθεια” στους αμάχους. Αυτό παρά το ό,τι το Ισραήλ, πριν την επικοινωνία των δύο ηγετών, είχε ανακοινώσει πως θα επιτρέπει κατά διαστήματα την είσοδο ”ενός ελάχιστου φορτίου καυσίμων” όσης είναι ”απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση” των υπηρεσιών ανθρωπιστικής φύσης και το ”ξέσπασμα επιδημιών” στον παλαιστινιακό θύλακο. Επίσης, το Τελ Αβίβ είπε πως θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (κοντά σε αυτό της Ράφα) για να  περνά ανθρωπιστική βοήθεια. Όλα τα περάσματα, εκτός της Ράφα στην Αίγυπτο παράμεναν κλειστά από την έναρξη του πολέμου στο πλαίσιο της σκληρής πολιορκίας του Ισραήλ στην Γάζα.  

Open Image Modal
Anadolu via Getty Images
Open Image Modal
via Associated Press

 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κατηγόρησε όμως της ΗΠΑ για ”ουμανιστικό οπορτουνισμό” λέγοντας πως θέλουν να μπαίνει βοήθεια όποτε και όση θέλουν.

Όπως είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς όμως η κατάστασή είναι ζοφερή και το ανθρωπιστικό πρόγραμμα του Οργανισμού στη Γάζα ”δεν είναι πλέον λειτουργικό”. 

″Δεν υπάρχει διέξοδος για τον λαό της Γάζας” ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν ασφαλείας ζώνες και αυτό επηρεάζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. ”[Αυτό] σημαίνει ότι εάν σχεδιάζεται μια παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σήμερα, πρέπει να σχεδιάζεται με την πιθανότητα να διακοπεί, ότι να δεχθεί επίθεση, να λεηλατηθεί, να σταματήσει, να εκτραπεί, γενικότερα να μην φτάσει”.

Και τόνισε: ”Υπάρχουν δύο άλογα της αποκάλυψης στη Γάζα σήμερα – πόλεμος, φυσικά, αλλά και ασθένειες. Και αυτό μόνο θα χειροτερέψει, καθώς δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις όποιες προμήθειες σε νοσοκομεία, δεν υπάρχει ασφαλής αφαλάτωση νερού και ούτω καθεξής. Όλα δείχνουν πως πάμε προ την λάθος κατεύθυνση”. 

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

 

Τα ΗΑΕ πιέζουν το ΣΑ του ΟΗΕ για ψήφισμα υπέρ μίας ανθρωπιστικής παύσης πυρός

Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιέζουν το ΣΑ του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική  παύση πυρός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters. 

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ, που είθισται να προστατεύουν το Ισραήλ στο ΣΑ, έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ στην τρέχουσα φάση της σύρραξης.

Η νέα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για να κηρυχθεί  πυρός ακολουθεί την σπάνια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιήσει επίσημα το ΣΑ για την απειλή για τη ”διεθνή ειρήνη και ασφάλεια” που εγείρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και εδώ και δεκαετίες, του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη

 

Bloomberg: Παλαιστινιακή Αρχή και ΗΠΑ επεξεργάζονται μεταπολεμικά σενάρια

Πάντως αν και ο ορίζοντας των ισραηλινών επιχειρήσεων παραμένει άγνωστος η συζήτηση για την επόμενη ημέρα επείγει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται ήδη με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σ′ ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. 

Το δημοσίευμα επικαλείται τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ.

Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Στάγεχ σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.

″Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι”, δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει την Χαμάς και επιθυμεί να αναλάβει για ένα απροσδιόριστο διάστημα την ”γενική ασφάλεια” στην Λωρίδα της Γάζας, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ, γνωρίζοντας πως θα υπάρχουν και σφοδρές αντιδράσεις από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP, Bloomberg