Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στη Ρωσία

"Εγκάρδιες" οι συνομιλίες με Αμερικανούς, λέει ο Μαδούρο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη χώρα και αναγνωρίζουν ως πρόεδρό της τον Γκουαϊντό.
Open Image Modal
Leonardo Fernandez Viloria via Reuters

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο δείχνει διαθέσιμος να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας του εάν αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες από τη διεθνή αγορά, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη μάλιστα ο Μαδούρο χαρακτήρισε ως ”εγκάρδιες και σοβαρές” τις συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια συνάντησή τους με αμερικανούς αξιωματούχους το Σαββατοκύριακο.

Η Βενεζουέλα, είναι σύμμαχος της Ρωσίας ενώ η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Τώρα όμως, όπως αναφέρουν οι New York Times, ως εναλλακτική πηγή προμήθειας αργού πετρελαίου προς αντικατάσταση των απωλειών από ένα εμπάργκο στο ρωσικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν τη χαλάρωση των κυρώσεων για να επιτρέψουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές και να αντιμετωπίσουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές του αργού.

Όμως τέτοιες προσπάθειες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια.

Αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους 

Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν έντονη κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης των δεσμών με τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι προσπάθειες απομόνωσης του Προέδρου των Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν  δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ισχυροποίηση άλλων αυταρχικών ηγετών. 

«Ο Λευκός Οίκος φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει όσους στη Βενεζουέλα επιζητούν την ελευθερία με αντάλλαγμα μια ασήμαντη ποσότητα πετρελαίου», ανέφερε σε tweet ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα.

Ο δε γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι η επανεκκίνηση του εμπορίου πετρελαίου με τη Βενεζουέλα «ενέχει τον κίνδυνο διαιώνισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αποσταθεροποιήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική». Αποκάλεσε τον κ. Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριο μας» τονίζοντας πως δε πρέπει να «δοθεί νέα πνοή στην βασιλεία του που βασίζεται σε βασανιστήρια και δολοφονίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον Μαδούρο για εκλογική νοθεία και η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να τον εκδιώξει ενώ η Ουάσιγκτον, αν και τώρα συνομιλεί με τον Μαδούρο, έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας από το 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας για να στερήσουν πόρους από την κυβέρνηση Μαδούρο.  

 

Πρακτικά προβλήματα

Πέρα από τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, που προκαλεί μια επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων με την Βενεζουέλα στον πετρελαϊκό τομέα μετά από ένα εμπάργκο στη Ρωσία, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα για την αύξηση της παραγωγής.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υποφέρουν εδώ και καιρό από κακή διαχείριση και ορισμένοι αναλυτές του κλάδου λένε ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει η αύξηση της προσφοράς.

«Όταν έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο υποεπένδυσης, δεν είναι εφικτό απλώς να γυρίσει κάποιος έναν διακόπτη και να επαναφέρει την παραγωγή εν μια νυκτί», σχολίασε ο Σαούλ Κάβονιτς, αναλυτής του κλάδου ενέργειας για την Credit Suisse.

Η πιθανή μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου από πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία θα απαιτούσε επίσης να την αναζήτηση άλλων πηγών, πέρα από τη Βενεζουέλα για την κάλυψη του ελλείμματος. 

«Κυριολεκτικά όλες οι επιλογές θα πρέπει να είναι στο τραπέζι όσον αφορά τις πηγές εναλλακτικού εφοδιασμού», είπε ο Κάβονιτς. «Καμία πηγή - είτε αυτή είναι η Σαουδική Αραβία, είτε η Βενεζουέλα, είτε Ιράν - δεν θα μπορέσει από μόνη της να αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών προμηθειών εάν όλες οι ρωσικές εξαγωγές υπόκεινται σε κυρώσεις.

Πηγή: New York Times