Σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια προμήθεια του ενός από τα δύο βασικά φάρμακα που χορηγούνται για την θεραπεία του κορονοϊού έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ.
Πρόκειται για την ρεμδεσιβίρη, η οποία αναπτύχθηκε για την θεραπεία του Έμπολα και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό, Gilead Sciences. Η τιμή του ανέρχεται στα 2.340 δολάρια ανά ασθενή στις πλουσιότερες χώρες.
Η εταιρεία συμφώνησε να στείλει σχεδόν όλη την προμήθεια του φαρμάκου στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Αυτό σημαίνει πως το φάρμακο δεν θα είναι διαθέσιμο για χρήση σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Δρ. Άντριου Χιλ, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
«Η συμφωνία που έχει γίνει στην Αμερική σημαίνει ότι οι ασθενείς με κορονοϊό στην Βρετανία για παράδειγμα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που θα τους διασφάλιζαν την γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως για τους επόμενους τρεις μήνες δεν θα υπάρξουν προμήθειες της ρεμδεσιβίρης, αφού οι ΗΠΑ έχει κλείσει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Οι ασθενείς όμως στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και έδειξαν ότι το φάρμακο δούλεψε, σχολίασε ο Δρ. Χιλ.
«Πολλά άλλα φάρμακα δεν είχαν αποτέλεσμα και γι′ αυτό νομίζω πως οι άνθρωποι στην Βρετανία αξίζουν μερικές δόσεις σε αντάλλαγμα για την κίνησή τους», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να εξασφαλίζουμε την ισότητα μεταξύ των χωρών. Το συγκεκριμένο φάρμακο βελτιώνει την ανθρώπινη ζωή, είναι ικανό να θεραπεύσει τους ανθρώπους», είπε επίσης.
Κι άλλες χώρες μπορούν να παράγουν μερικές δόσεις του φαρμάκου, ωστόσο δεν είναι σε θέση να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, επειδή η Gilead κατέχει την άδεια ευρεσιτεχνίας γι′ αυτό.
Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS), σύμφωνα με την οποία το υπουργείο και οι πολιτείες θα διαχειριστούν την κατανομή του φαρμάκου στα νοσοκομεία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε 127 φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες, η Gilead επιτρέπει στους κατασκευαστές γενόσημων να προμηθεύουν το φάρμακο. Δύο χώρες το κάνουν αυτό για περίπου 600 δολάρια ανά θεραπεία.
Η τιμή της ρεμδεσιβίρης είναι αναμενόμενα υψηλή, καθώς έγινε το πρώτο φάρμακο που έδειξε να έχει κάποιο όφελος στην καταπολέμηση του κορονοϊού, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέσα σε έξι μήνες.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το φάρμακο φάνηκε να μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης κατά 31% - 11 ημέρες κατά μέσο όρο, έναντι 15 ημερών για εκείνους που έλαβαν απλά την τυπική περίθαλψη. Ωστόσο, δεν έδειξε να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.
(Με πληροφορίες από Sky News)