Δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να μείνουν ακυβέρνητα στον Κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την κλιμάκωση των φόβων για νέα αντιπαράθεση Ιράν- ΗΠΑ, που κατηγόρησαν την Τεχεράνη για το συμβάν.
«Είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν σήμερα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε δημοσιογράφους, σε μια σύντομη εμφάνισή του, χωρίς να παρέχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση αυτή.
«Η αξιολόγηση βασίζεται σε πληροφορίες, στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, στο επίπεδο εξειδίκευσης που απαιτείται για την εκτέλεση της αποστολής, πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις κατά πλοίων και το γεγονός πως καμία ομάδα- υποχείριο που επιχειρεί στην περιοχή δεν έχει τους πόρους και τη δυνατότητα να δράσει με τόσο εξελιγμένο τρόπο» είπε ο Πομπέο.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για παρόμοια επίθεση στις 12 Μαΐου, εναντίον τεσσάρων τάνκερ στην ίδια περιοχή- μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, από την οποία διέρχεται μεγάλο μέρος των παγκοσμίων προμηθειών πετρελαίου.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς και των συμμάχων τους, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αυξηθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε πέρυσι από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στα οποία έγιναν οι επιθέσεις, εάν δεν είναι σε θέση να πουλήσει το πετρέλαιό του εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.
Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Πέμπτης. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε το γεγονός «ύποπτο» στο Twitter και ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου στην περιοχή. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί πως ευθύνεται για τις επιθέσεις της 12ης Μαΐου.
Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που μάχεται κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, περιέγραψε τα γεγονότα της Πέμπτης ως «μεγάλη κλιμάκωση».
Η Ρωσία, ένας από τους κύριους συμμάχους του Ιράν, σύστησε προσοχή, λέγοντας πως κανένας δεν θα έπρεπε να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα για το συμβάν ή να το χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη.
Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε σε συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου πως «πρέπει να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα και να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες».