Οι ΗΠΑ αρνούνται να υπογράψουν μια συμφωνία για τις προκλήσεις στην Αρκτική, εξαιτίας διαφορών ως προς διατυπώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν διπλωμάτες την Τρίτη- θέτοντας σε κίνδυνο τη συνεργασία στις πολικές περιοχές, που επηρεάζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως.
Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, και το λιώσιμο των πάγων «ξεκλειδώνει» μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συνάντηση μεταξύ των χωρών που έχουν σύνορα στην Αρκτική έλαβε χώρα στο Ροβανιέμι της βόρειας Φινλανδίας, και προοριζόταν να δημιουργήσει το πλαίσιο για μια διετή ατζέντα με σκοπό τη εξισορρόπηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής με τη βιώσιμη ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σοΐνι, είπε ότι κοινή διακήρυξη δεν βρίσκεται πλέον «στο τραπέζι» και θα αντικατασταθεί από μια σύντομη δήλωση από τους υπουργούς που παρίστανται στη συνδιάσκεψη.
Διπλωματική πηγή με γνώση επί των συζητήσεων είπε ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν, καθώς διαφωνούσαν με τη διατύπωση, όπου αναφερόταν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για την Αρκτική. Δεύτερη πηγή το επιβεβαίωσε αυτό.
Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μια διακήρυξη από τότε που σχηματίστηκε το Αρκτικό Συμβούλιο το 1996. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμη για να προβεί σε σχόλια.
Απευθυνόμενος στο συμβούλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ «μοιράζεται τη βαθιά σας δέσμευση για την περιβαλλοντική επιστασία» στην Αρκτική. Ωστόσο, όπως είπε, οι συλλογικοί στόχοι δεν είναι πάντα η απάντηση.
«Καθίστανται ανούσιοι και ακόμη και αντιπαραγωγικοί μόλις μια χώρα δεν συμμορφωθεί» είπε.
Το Αρκτικό Συμβούλιο αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.
Οι συμφωνίες μεταξύ χωρών δεν είναι δεσμευτικές.