ΑΑΔΕ: Οι επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές

Αντιμέτωπα με τα τεκμήρια διαβίωσης και «βαριά» φορολόγηση 1,8 εκατ. νοικοκυριά.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Σε συμψηφισμό με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές προχωρά η εφορία για τους φορολογούμενους που έχουν επιστροφή φόρου. Όσοι δεν έχουν οφειλές αναμένεται να λάβουν την επιστροφή μέσα σε μία εβδομάδα από την έκδοση του πιστωτικού εκκαθαριστικού.

Πάνω από 9.000 φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά στο TAXIS, με το ρυθμό μάλιστα ν’ αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Η πλατφόρμα άνοιξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και σχεδόν 140.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν τα περσινά τους εισοδήματα.

Περίπου 27.000 από αυτούς έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό και περιμένουν άμεσα την επιστροφή φόρου καθώς η ΑΑΔΕ επισπεύδει τις διαδικασίες.

Ωστόσο, μόνο αυτοί που δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο θα λάβουν ακέραιο το ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τους υπόλοιπους θα προηγηθεί συμψηφισμός, είτε με παλαιότερα χρέη, είτε με καινούργιες οφειλές αν για παράδειγμα η φορολογική δήλωση υποβληθεί μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή 300 ευρώ και η επιστροφή φόρου είναι 400 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα δει στο λογαριασμό του τα 100 ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρχει οφειλή 500 ευρώ και επιστροφή φόρου 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος δεν θα λάβει κανένα ποσό και απλώς η οφειλή θα μειωθεί στα 200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που μέσω συμψηφισμού πληρωθεί εφάπαξ μία οφειλή, τότε ισχύει κανονικά η έκπτωση 3% επί του οφειλόμενου ποσού.

Τεκμήρια διαβίωσης: Αντιμέτωπα με «βαριά» φορολόγηση 1,8 εκατ. νοικοκυριά 

Αντιμέτωποι με την «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Ένας στους τέσσερις με χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσει φόρους για τα τεκμαρτά και όχι για τα πραγματικά του εισοδήματα, με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι οι πλέον αδικημένοι.

Μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που αντιστοιχεί στα πραγματικά τους εισοδήματα κινδυνεύουν να πληρώσουν περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά λόγω των τεκμηρίων.

Αφενός λόγω των αντικειμενικών δαπανών, όπως ενοίκια, ιδιωτικά σχολεία και εξυπηρέτηση δανείων και αφετέρου λόγω των τεκμαρτών δαπανών για σπίτια, οχήματα ή σκάφη αναψυχής.

Για να αποφύγουν αυτήν την παγίδα, οι φορολογούμενοι πρέπει να εμφανίσουν έκτακτα έσοδα που να καλύπτουν τη διαφορά των τεκμηρίων.

Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πληρώνει φόρο με βάση τα τεκμήρια και όχι τα πραγματικά του εισοδήματα.

Για παράδειγμα:

Άγαμος φορολογούμενος με μισθό 600 ευρώ που μένει σε διαμέρισμα 70 τ.μ. με γονική παροχή και διαθέτει αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. 8ετίας.

Το πραγματικό του εισόδημα είναι 8.400 ευρώ, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα φτάνει τα 10.280 ευρώ καθώς ισχύει τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ, συν 2.800 ευρώ τεκμήριο για την κατοικία και 4.480 ευρώ τεκμήριο για το αυτοκίνητο. 

Άρα, θα πληρώσει φόρο 184,36 ευρώ λόγω τεκμηρίων ενώ το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο του αφορολόγητου και κανονικά δεν έπρεπε να πληρώσει φόρο.

Πάντως, η ψηφιοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

 

Πηγή: ΕΡΤ