Υψηλές θερμοκρασίες ανά την Ευρώπη αυτόν τον μήνα έφεραν έναν παρατεταμένο θαλάσσιο καύσωνα στη Μεσόγειο, o οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε οικοσυστήματα και σε διάφορα είδη, προειδοποιούν επιστήμονες.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων έχουν ήδη προκαλέσει πυρκαγιές και χιλιάδες θανάτους που σχετίζονταν με τη ζέστη στην Ευρώπη, μα η ζέστη δεν περιορίζεται στην ξηρά.
Ο θερμότερος αέρας, μαζί με τις αλλαγές στα ρεύματα του ωκεανού, και η σταθερότητα στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασίες στα νερά κοντά στις ακτές της Μεσογείου κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία των 24-26 βαθμών Κελσίου αυτή την περίοδο του έτους.
Τα ύδατα ανάμεσα στις Βαλεαρίδες και τις ιταλικές ακτές ήταν κατά 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από ό,τι πέρυσι τον ίδιο καιρό, ανέφερε την Παρασκευή η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία ΑΜΕΤ- προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι θερμοκρασίες γύρω από τις ισπανικές ακτές θα μπορούσαν να είναι 3 με 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. Η λιμενική αρχή της Ισπανίας ανακοίνωσε πως τα νερά στο Κάμπο ντε Γκάτα, το πιο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, παρουσίασαν θερμοκρασία- ρεκόρ δεκαετίας, σχεδόν 28 βαθμών Κελσίου, τη Δευτέρα.
Οι θαλάσσιοι καύσωνες, που έχουν διερευνηθεί/ μελετηθεί πολύ λιγότερο από τους καύσωνες στην ξηρά, γίνονται όλο και πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας την πίεση σε οικοσυστήματα που ήδη απειλούνται από την υπεραλίευση και την μόλυνση με πλαστικά.
Ο Ζαν Πιερ Γκατούζο, επιστήμονας ειδικός σε θέματα ωκεανών, είπε στο Reuters ότι τα νερά κοντά στη Νίκαια έφτασαν σε θερμοκρασία 29,2 βαθμών Κελσίου στις 25 Ιουλίου- περίπου 3,5 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από ό,τι την ίδια ημέρα πέρυσι. «Αυτό είναι ρεκόρ από τουλάχιστον το 1994 και πιθανότατα και παλαιότερα» είπε.
«Ο ωκεανός και η θάλασσα λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο σαν “σφουγγάρια” για τη ζέστη» εξήγησε ο Γκατούζο. Θαλάσσιοι καύσωνες έπληξαν επίσης τη Μεσόγειο το 2015-2019, οδηγώντας σε μαζικούς αφανισμούς θαλάσσιας ζωής, σύμφωνα με μελέτη αυτή την εβδομάδα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας. Ο φετινός καύσωνας είναι χειρότερος. «Διαρκεί περισσότερο και είναι μεγαλύτερος» είπε ο Γκατούσο, προσθέτοντας πως οι θάνατοι ειδών θαλάσσιας ζωής σε μεγάλη κλίμακα πιθανότατα θα έρθουν τον Αύγουστο.
Αυξημένες κατά 50% οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr το Σάββατο, αύξηση καταγράφουν οι καμένες εκτάσεις και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) τα οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME ,
Ειδικότερα, και με βάση πάντα το EFFIS, οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας έως και την Παρασκευή 29.07.2022 ανέρχονταν σε 172.100 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2006 - 2021 (114.054 στρέμματα). Σημαντική συνεισφορά σε αυτά τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία έχουν οι 6 μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο σε Ιτέα, Ηλεία, Ρέθυμνο, Πεντέλη, Λέσβο και Δαδιά.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, έως και την Παρασκευή το EFFIS χαρτογράφησε 38 συμβάντα, με τον μέσο όρο της περιόδου 2006 - 2021 να είναι 22. Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2022 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 73%. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος ήδη από την αρχή της άνοιξης (Μάρτιος 2022), καταγράφοντας τιμές πάνω και από τις απόλυτα μέγιστες της περιόδου 2006 - 2021.
Με πληροφορίες από Reuters, Meteo.gr