Οι ιδιώτες γιατροί παρουσιάζονται στα νοσοκομεία, επαρκούν όμως οι κλίνες για τους ασθενείς;

Οι εισαγωγές στην Αττική δεν μειώνονται, ο αριθμός των ασθενών σε διασωλήνωση σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Open Image Modal
ΜΕΘ, νοσοκομείο ΚΑΤ
Eurokinissi

Στα νοσοκομεία που τοποθετούνται βάσει των φύλλων πορείας που έλαβαν στο πλαίσιο της επίταξης των υπηρεσιών τους, παρουσιάζονται σήμερα οι 206 ιδιώτες ιατροί (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί ιατροί) προκειμένου να ενισχύσουν το προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής.

Καθώς όμως τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται νέους ασθενείς ασταμάτητα και κατά κύματα η ενίσχυση τους με προσωπικό δεν επαρκεί αφού πλέον υπάρχει το καθόλα αντικειμενικό πρόβλημα της ίδιας της επάρκειας των κλινών ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για ασθενείς σε διασωλήνωση σε απλούς θαλάμους και όχι σε ΜΕΘ. 

Και ασχέτως των διακυμάνσεων στον αριθμό των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν μειώνονται. Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επίταξης και άλλων ιδιωτικών κλινών, εφόσον χρειαστεί, όπως ανέφερε  σήμερα σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπ.Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει και η κατάσταση όπως πολλοί νοσοκομειακοί ιατροί υποστηρίζουν, έχει ξεπεράσει τα όρια ενώ το ίδιο το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πως ″Η πίεση είναι τεράστια, είναι καθημερινή και η διασπορά της νόσου ακολουθεί το χειρότερο σενάριο από όσα είχαμε επεξεργαστεί. Κάθε μέρα έχουμε 500 εισαγωγές με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 200 στα νοσοκομεία της Αττικής – είναι σαν να γεμίζει σε μία εφημερία ένα περιφερειακό νοσοκομείο”.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν ακόμη 1.707 νέα κρούσματα  και 69 άνθρωποι πέθαναν ενώ στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έγιναν κατά την χθεσινή εφημερία 280 διακομιδές επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών και 240 εισαγωγές. Τις δε τελευταίες 48 ώρες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία όλης της χώρας περί τα 1.000 άτομα. 

Συνολικά εκτιμάται πως ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται ανέρχεται σε περίπου 3.500 ενώ κατά μέσο όρο ένα 10% χρειάζεται διασωλήνωση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής και Πειραιά, κ.Ματίνα Παγώνη.

Ο δε αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών -που βρίσκονται πλέον και εκτός ΜΕΘ με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ποσοστά θνησιμότητας- αυξάνει διαρκώς έχοντας ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο.

Το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 681, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία από τις αρχές Φεβρουαρίου ενώ στις 17 Μαρτίου οι ασθενείς σε διασωλήνωση έφθασαν τους 630 ξεπερνώντας το μέχρι τότε θλιβερό ρεκόρ των 622 που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Με αυτό τον ρυθμό εισαγωγών και με δεδομένο πως κατά κανόνα οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό είναι μακράς διάρκειας, καθίσταται σαφές πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την επιστράτευση των υπηρεσιών του ιατρών, όσο και εάν αυτή ήταν αναγκαία για την συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων της Αττικής και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους που έχει ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους και της θέλησής τους να βοηθήσουν.

Το ήδη μεγάλο πρόβλημα συνεπώς που χρίζει άμεσης απάντησης είναι η αύξηση των διαθέσιμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς το «άνοιγμα» κρεβατιών σε ιδιωτικές κλινικές.

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, η κ. Παγώνη έθεσε με έμφαση την ανάγκη επίταξης και άλλων ιδιωτικών κλινικών και προειδοποίησε πως «Μπορεί να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους» ενώ εκτίμησε πως θα χρειαστούν από 15-20 «για να δούμε δούμε μια μείωση».