Οι καλύτερες μακαρονάδες για τα κρύα βράδια του χειμώνα

Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την θαλπωρή μιας ζεστής μακαρονάδας.

Εύκολες και πολύ νόστιμες προτάσεις, για γρήγορα και χορταστικά δείπνα. 

Μακαρονάδα Τσίζμπεργκερ

 

Open Image Modal
foodiecrush.com
.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

  • 500 γρ. κιμάς pound ground 85 percent lean ground beef

  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλο ή μοσχάρι

  • 1 φλυτζ. νερό

  • 1/2 φλυτζ. κέτσαπ

  • 1/4 φλυτζ. ντοματοπελτέ 

  • 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου

  • αλατοπίπερο 

  • 3 κ.γ. βούτυρο 

  • 3 κ.γ. αλεύρι 

  • 1 φλυτζ. γάλα

  • 2 φλυτζ. τυρί τσένταρ, τριμμένο

  • 500 γρ. ζυμαρικά βίδες

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά. Τον σπάμε σε κομμάτια με ξύλινο κουτάλι και μαγειρεύουμε επί 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. 

Προσθέτουμε τον ζωμό, το νερό, το κέτσαπ, τον ντοματοπελτέ, την σκόνη σκόρδου και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις βίδες, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρούουμε για 10 λεπτά. 

Εν τω μεταξύ, λειώνουμε το βούτυρο σε άλλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει, περίπου 4-5 λεπτά. Βγάζουμε το μίγμα από την φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. 

Προσθέτουμε την σάλτσα τυριού στο μίγμα του κιμά με τις βίδες και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε. 

 

Ζυμαρικά με λουκάνικο, βασιλικό και μουστάρδα

 

Open Image Modal
Brent Hofacker / 500px via Getty Images

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. πένες, ριγκατόνι ή άλλο κοντό ζυμαρικό

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε μικρά κομμάτια

  • 3/4 φλυτζ. λευκό κρασί

  • 3/4 φλυτζ. κρέμα γάλακτος

  • 3 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους

  • Μία πρέζα μπούκοβο

  • 1 φλυτζ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

  • Παρμεζάνα

Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σε βραστό, αλάτισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα, τη μουστάρδα και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε τα λουκάνικα με τα ζυμαρικά και γαρνίρουμε με βασιλικό και παρμεζάνα. 

Ζυμαρικά με σάλτσα βότκας

Open Image Modal
Maren Caruso via Getty Images
Ribbon GF pasta with tomato sauce basil and parmesan cheese

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο 

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

  • Μία πρέζα μπούκοβο 

  • 2 κονσέρβες (800 γρ.) πολτοποιημένες ντομάτες

  • 1-2 κ.γ. ζάχαρη 

  • 3 κ. σ. βασλικό, ψιλοκομμένο 

  • 75ml βότκα

  • 500γρ. ζυμαρικά της προτίμησής σας pasta of your choice

  • Παρμεζάνα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα με καπάκι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο, με λίγο αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη και τον βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά επί μία ώρα. Προσθέτουμε την βότκα και ανακατεύουμε. Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά, τα οποία προσθέτουμε στην σάλτσα και σερβίρουμε με άφθονη παρμεζάνα. 

 

Παπαρδέλες με τραγανή παντσέτα και κάστανα 

 

Open Image Modal
deliciousmagazine.co.uk
.

 

Υλικά για 4 άτομα 

  • 500γρ. παπαρδέλες  

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 

  • 1 κρεμμύδι

  • 200γρ. προβρασμένα κάστανα, ψιλοκομμένα

  • 100γρ. ψιλοκομμένη παντσέτα ή μπέικον

  • 2 σκελίδες σκόρδο 

  • 200γρ. αρακάς κατεψυγμένος 

  • 200ml κρέμα γάλακτος

  • Παρμεζάνα

Βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζουμε και κρατάμε 100ml του νερού. 

Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την παντσέτα ή το μπέικον και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ποσθέτουμε το σκόρδο, τα κάστανα και τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα, τα ζυμαρικά και το νερό. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με παρμεζάνα. 

 

Λινγκουΐνι με ζαμπόν και αυγό 

Open Image Modal
lovefood.com
.

Υλικά για 4 άτομα

  • 400γρ. λινγκουΐνι 

  • 4 αυγά

  • 200γρ. ζαμπόν, κομμένο σε λεπτές λωρίδες

  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες 

  • 4 κ.γ. μουστάρδα

  • 1 κ.γ. μέλι 

  • 25γρ. μαϊντανό χοντροκομμένο

Βράζουμε τα λινκουΐνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Βράζουμε νερό σε μία μικρότερη κατσαρόλα, σπάμε τα αυγά, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 4 λεπτά.

Κρατάμε ένα φλυτζάνι νερό και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια, τη μουστάρδα, το μέλι, τον μαϊντανό και το νερό. Ζεστάνουμε για μερικά λεπτά και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Βγάζουμε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα, βάζουμε από ένα σε κάθε πιάτο, πάνω από τα ζυμαρικά, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. 

 

Πένες με κοτόπουλο και μανιτάρια

 

Open Image Modal
cafedelites.com
.

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

  • 1 κ.γ. σκόρδο, λειωμένο 

  • 2 φλυτζάνια μανιτάρια της προτίμησής μας, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

  • 300γρ. πέννες 

  •  Αλατοπίπερο 

  • ½ γλυτζ. λευκό κρασί ή νερό 

  • 3-4 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών 

  • 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια  

  •  Μαϊντανός ψιλοκομμένος 

  •  Παρμεζάνα 

Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις πέννες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, 2 με 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράσει.

Ρίχνουμε τον ζωμό σιγά-σιγά (μισό φλυτζάνι την φορά) ανακατεύοντας. Μόλις το υγρό εξατμιστεί, προσθέτουμε κι άλλο. Το μίγμα δεν πρέπει να είναι ούτε στεγνό, ούτε σαν σούπα. Κρατάμε τη φωτιά μέτρια και ανακατεύουμε συχνά. 

Δοκιμάζουμε τα ζυμαρικά μετά από 10 λεπτά και 3-4 λεπτά πριν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμο (το εσωτερικό του πρέπει να είναι λευκό όταν κοπεί), αλατωπιπερώνουμε, γαρνίρουμε με μαϊντανό και παρμεζάνα και σερβίρουμε.