Οι καλύτερες σούπες για τα χιονισμένα βράδια

Μία καλή σούπα ζεσταίνει και το σώμα και τα κέφια.

Εξω λυσσομανάει το χιόνι της ”Ελπίδας” και μέσα τα τζάμια θολώνουν από την ζεστή κουζίνα, στην οποία ετοιμάζεται η σούπα που θα ξορκίσει και το κρύο και τα μικρόβια.

Διαλέξαμε τις πιο εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και θεραπευτικές σούπες, για να αντιμετωπίσουμε το ψύχος εκ των έσω.

 

Ντοματόσουπα για κάθε νόσο

Open Image Modal
ShyMan via Getty Images
Tomato soup

Υλικά για δύο άτομα

  • Μισό κιλό ντοματίνια ή 350 γρ. ολόκληρες ντομάτες σε κονσέρβα

  • 1 καυτερή πιπεριά, τσίλι, ή μπούκοβο

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 φύλλα δάφνη

  • ½ κ.σ. καστανή ζάχαρη 

  • ½ φλυτζ. λάδι ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • λεμόνι

  • ρίγανη 

Λιώνουμε τα ντοματίνια ή τις ντομάτες στο μπλέντερ και τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο, την δάφνη, μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι και την καστανή ζάχαρη.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 20-30 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για άλλα πέντε λεπτά. 

Σερβίρουμε με ρίγανη, τριμμένο τυρί της προτίμησής μας ή και κρουτόν.

 

Εύκολη πατατόσουπα

Open Image Modal
Rachel Husband via Getty Images
.

Υλικά για 6 άτομα

  • Ενα κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες 

  • Νερό

  • 3 φλυτζ. γάλα

  • 4 κ.σ. βούτυρο

  • Αλατοπίπερο

Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό.

Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε καλά.

 

 

Μπορούμε να κάνουμε την σούπα βελουτέ με μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ ή να την αφήσουμε με κομμάτια.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγη πάπρικα.

 

Παντζαρόσουπα με τζίντζερ

 

Open Image Modal
annabogush via Getty Images

Υλικά για δύο άτομα

 

  • Μισό κιλό παντζάρια βρασμένα ή ψημένα στον φούρνο

  • 4 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο 

  • 2 φλυτζ. ζεστό ζωμό λαχανικών

  • 8 κ.γ. χυμό λεμονιού 

  •  Αλάτι και άσπρο πιπέρι 

Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το τζίντζερ, τον ζωμό και τον χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν βελούδινη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως ή ζεσταίνουμε κι άλλο σε μία κατσαρόλα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό.

 

 

 

Η πιο απλή κολοκυθόσουπα

Open Image Modal
Cris Cantón via Getty Images
.

 

Υλικά για 8 άτομα

  • Ενα κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κύβους

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λειωμένη

  • 4 κ. σούπας βούτυρο

  •  Αλατοπίπερο 

  • 6 φλυτζάνια ζωμός κοτόπουλου 

  • 1 φλυτζ. κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι στραγγιστό

  • 1 ½ κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος 

  • 3 φλυτζάνια κρουτόν

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε τρεις κουταλιές βούτυρου, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να αλλάξουν χρώμα. 

Προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας και το αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Βγάζουμε από την φωτιά και την χτυπάμε σε μίξερ, μέχρι να γίνει βελουτέ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα ή το γιαούρτι και το υπόλοιπο βούτυρο και ζεσταίνουμε για λίγο.

Σερβίρουμε με κρουτόν και μαϊντανό.

 

Μπροκολόσουπα με τσένταρ

Open Image Modal
Miller, Samantha via Getty Images
Broccoli and cheese soup with cheddar

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 6 κ.σ. βούτυρο 

  • 1 lμεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 

  •  Αλατοπίπερο 

  • 1 κ. μπρόκολο, κομμένο σε τούφες χωρίς κοτσάνια 

  • ¼ φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

  • 3 φλυτζ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών 

  • 2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος 

  • 250 gr. τυρί τσένταρ, τριμμένο 

  • ¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο 

Λειώνουμε 3 κουταλιές βούτυρο σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, 5-8 λεπτά. 

Προσθέτουμε το μπρόκολο και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Βράζουμε για 8-10 λεπτά. Βγάζουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την κρέμα. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο και προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και το μπρόκολο, αφήνοντας στην άκρη ένα φλυτζάνι.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να πήξει το υγρό και το μπρόκολο να μαλακώσει, 25-30 λεπτά.

Μη μίξερ χειρός χτυπάμε την σούπα όσο θέλουμε - είτε βελουτέ, είτε με μικρά κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το υπόλοιπο μπρόκολο, τσένταρ και άφθονο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.