Οι κληρονόμοι του Μαραντόνα λένε ότι κλάπηκε το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας του '86

Θέλουν να σταματήσει η δημοπρασία του. Ο οίκος Aguttes εκτιμά ότι το τρόπαιο θα πιάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Open Image Modal
Ο αστέρας του ποδοσφαίρου της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα, αριστερά, και ο Δυτικογερμανός τερματοφύλακας Χάραλντ Σουμάχερ κρατούν τα βραβεία που κέρδισαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ποζάρουν με δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Χρυσού Παπουτσιού Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, Γαλλία, στις 13 Νοεμβρίου 1986.
via Associated Press

Οι κληρονόμοι του Ντιέγκο Μαραντόνα θα καταθέσουν αγωγή για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη δημοπρασία ενός τροπαίου που απονεμήθηκε στον θρυλικό Αργεντίνο ποδοσφαιριστή μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, δήλωσε ο δικηγόρος τους στο Associated Press την Τρίτη.

Το τρόπαιο της Χρυσής Μπάλας που επιβραβεύει τον καλύτερο παίκτη του τουρνουά αγνοούνταν για δεκαετίες, αφού εξαφανίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και μόλις πρόσφατα επανεμφανίστηκε. Πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Aguttes την περασμένη εβδομάδα.

 

 

Ο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε το 2020 σε ηλικία 60 ετών, ήταν αρχηγός της Αργεντινής στη νίκη της με 3-2 επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του 1986 στην Πόλη του Μεξικού. Το ”χέρι του Θεού” και το ”γκολ του αιώνα” πέρασαν στην ιστορία μετά τη νίκη της Αργεντινής με 2-1 επί της Αγγλίας στα προημιτελικά.

Οι κληρονόμοι του Μαραντόνα λένε ότι το τρόπαιο κλάπηκε και υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να το πουλήσει.

Ο Gilles Moreu, δικηγόρος που συνεργάζεται με την εταιρεία Paradox Lawyers, δήλωσε ότι θα καταθέσει επείγον αίτημα στον πρόεδρο του δικαστηρίου της Nanterre κοντά στο Παρίσι για να αποσυρθεί η Χρυσή Μπάλα από τη δημοπρασία. Δήλωσε στο AP ότι θα ζητήσει επίσης δικαστική κατάσχεση του τροπαίου και θα καταθέσει μήνυση για κλοπή και κρυφή κλοπή.

Ο οίκος Aguttes δήλωσε ότι το τρόπαιο επανεμφανίστηκε το 2016 μεταξύ άλλων αντικειμένων που αποκτήθηκαν από ιδιωτική συλλογή σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Η ιστορία του χαμένου τροπαίου

Ο Μαραντόνα παρέλαβε το βραβείο το 1986 σε μια τελετή στο καμπαρέ Lido στα Ηλύσια Πεδία. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε, δίνοντας αφορμή για φήμες.

Κάποιοι λένε ότι χάθηκε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού πόκερ ή πουλήθηκε από τον Μαραντόνα για να εξοφλήσει χρέη του, ανέφερε ο Aguttes. Άλλοι λένε ότι ο Μαραντόνα το φύλαγε σε χρηματοκιβώτιο σε τράπεζα της Νάπολης, την οποία λήστεψαν ντόπιοι γκάνγκστερ το 1989. Οι κληρονόμοι του Μαραντόνα πιστεύουν ότι κλάπηκε από την τράπεζα.

 

Ο Moreu, ο οποίος εκπροσωπεί δύο κόρες του Μαραντόνα, λέει ότι οι κληρονόμοι έμαθαν μόλις πρόσφατα ότι το τρόπαιο είχε κλαπεί. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η οικογένεια του Μαραντόνα θέλει να απαγορευτεί η πώληση γιατί πιστεύει ότι η Χρυσή Μπάλα τους ανήκει.

Ο Moreu δήλωσε ότι επικοινώνησε μαζί του ένας Αργεντινός συνάδελφός του, αφού οι δύο κόρες συζήτησαν το θέμα με τους άλλους κληρονόμους, οι οποίοι έδωσαν την έγκρισή τους για τη νομική ενέργεια.

Το επιχείρημα του οίκου δημοπρασιών είναι ότι το άτομο που αγόρασε το τρόπαιο πριν από χρόνια δεν γνώριζε ότι είχε κλαπεί.

″Εάν ο ιδιοκτήτης ενός αντικειμένου μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, αυτό γίνεται υπό την προφανή προϋπόθεση ότι η καλή του πίστη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί”, ανέφερε η εταιρεία Paradox Lawyers σε δήλωσή της στο AP. ”Αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τον ιδιοκτήτη ενός τροπαίου που ως γνωστόν εκλάπη από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και του οποίου οι κληρονόμοι μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμα την ιδιοκτησία”.

Ο Moreu  δήλωσε: ”Δεν φαίνεται ότι ο πωλητής επικοινώνησε με τον Ντιέγκο, κάτι που δεν ήταν τόσο περίπλοκο”.

 

 

Ο οίκος Aguttes, ο οποίος είχε δηλώσει κατά την ανακοίνωση της δημοπρασίας ότι αναμένει το τρόπαιο ”να αποφέρει εκατομμύρια λόγω της μοναδικότητάς του”, δήλωσε στο AP ότι πραγματοποίησε ”όλες τις απαραίτητες έρευνες και έλεγξε τις βάσεις δεδομένων, καθώς και τις γαλλικές και ιταλικές αρχές”.

″Το αποτέλεσμα είναι ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αμφισβητεί την καλή πίστη και την ιδιοκτησία του πωλητή μας”, δήλωσε ο Maximilien Aguttes.

Οι πλειοδότες θα κληθούν να καταθέσουν προκαταβολή 150.000 ευρώ για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία της 6ης Ιουνίου.