Οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Σε ιστορικό χαμηλό οι ΗΠΑ, ποιες χώρες είναι οι πιο «καθαρές».
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Οι χώρες με τη λιγότερη διαφθορά έχουν την καλύτερη θέση στην αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών προκλήσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από έναν οργανισμό κατά της διαφθοράς.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2020, ο οποίος μετρά τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σύμφωνα με ειδικούς και επιχειρηματίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις επένδυσαν περισσότερα στην υγειονομική περίθαλψη, «μπόρεσαν καλύτερα να παρέχουν καθολική υγειονομική κάλυψη και είναι λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τους δημοκρατικούς κανόνες».

«H Covid-19 δεν είναι απλώς μια κρίση υγείας και οικονομίας», δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο. «Είναι μια κρίση διαφθοράς - και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε».

Ο φετινός δείκτης έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω σταθερής πτώσης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, με σκορ 67 σε κλίμακα όπου το 0 είναι «πολύ διεφθαρμένο» και το 100 είναι «πολύ καθαρό».

Αυτό το σκορ κατατάσσει τις ΗΠΑ στην 25η θέση παγκοσμίως μαζί με τη Χιλή, αλλά πίσω από πολλές άλλες δυτικές δημοκρατίες. Μειώθηκε από 69 το 2019, 71 το 2018 και 75 το 2017 και έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σύγκρισης.

Η σχέση μεταξύ της διαφθοράς και της απόκρισης στο κορονοϊό μπορεί να φανεί ευρέως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης του οργανισμού που εδρεύει στο Βερολίνο.

Για παράδειγμα, η Ουρουγουάη έχει 71 βαθμούς, γεγονός που την τοποθετεί στην 21η θέση της λίστας. Η χώρα επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην υγειονομική περίθαλψη και διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης, το οποίο έχει βοηθήσει όχι μόνο με την Covid-19, αλλά και με άλλες ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Ζίκα.

Αντίθετα, το Μπαγκλαντές, με 26 βαθμούς κατέλαβε την 146η θέση, «επενδύοντας ελάχιστα στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ η διαφθορά ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τη δωροδοκία σε κλινικές υγείας έως την παράνομη βοήθεια», σύμφωνα με την έκθεση. 

Ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατέλαβε την 1η θέση ως το λιγότερο διεφθαρμένο έθνος με βαθμολογία 88 και έχει επαινεθεί για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, διαπιστώνει η Διεθνής Διαφάνεια.

Συνολικά, από 180 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα δύο τρίτα σημείωσαν σκορ κάτω από τα 50 στα 100 και η μέση βαθμολογία ήταν 43.

Η Δανία και η Νέα Ζηλανδία ανέβηκαν στην πρώτη θέση, καθώς οι δύο χώρες θεωρούνται λιγότερο διεφθαρμένες, με σκορ 88, ακολουθούμενες στην πρώτη 10αδα από τη Φινλανδία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τη Σουηδία με 85, την Νορβηγία με 84, την Ολλανδία με 82, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο με 80.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία σημείωσαν 77 στην 11η θέση.

Η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν σημείωσαν το χειρότερο σκορ - μόλις 12 - για να βρεθούν στη 179η θέση, πίσω από τη Συρία με σκορ 14, την Υεμένη και τη Βενεζουέλα με 15, το Σουδάν και την Ισημερινή Γουινέα με 16, τη Λιβύη με 17, και την Βόρεια Κορέα, την Αϊτή και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 18.

Από το 2012, που υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία σύγκρισης με την τρέχουσα μεθοδολογία, 26 χώρες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία αύξησε την επίδοσή της κατά 14 βαθμούς σκαρφαλώνοντας στην 50η θέση.

Ταυτόχρονα, τα σκορ 22 χωρών έχουν μειωθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, του Μαλάουι και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

(με πληροφορίες από Associated Press)