Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή της δόσης προς την Ελλάδα και οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναστολή της δόσης προς την Ελλάδα και οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα
Open Image Modal
Hannibal Hanschke / Reuters

Γερμανικό «μπλόκο» στην τελευταία δόση του προγράμματος έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, προχωρώντας σε μια αιφνιδιαστική κίνηση. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε εκφράσει ούτε τις προηγούμενες ημέρες ούτε κατά τη διάρκεια του Euro Working Group αντίρρηση για την εκταμίευση της δόσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό της γερμανικής Βουλής για την κίνηση της Ελλάδας να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν το βάρος» των προσφυγικών ροών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά αποφάσισε να προκαλέσει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου προκειμένου να στείλει μήνυμα για την μετα-μνημονιακή εποχή.

Αν και πρακτικά η κίνηση της γερμανικής πλευράς είναι τυπικού χαρακτήρα, καθώς η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά αλλά με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών, το Βερολίνο επιχείρησε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κλιμάκωση της στάσης της Γερμανίας δεν αναμένεται και όλα δείχνουν ότι η λύση των ισοδύναμων μέτρων ικανοποιούν το Βερολίνο. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη εφαρμογής των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους τα οποία έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του  Eurogroup στις 22 Ιουνίου. 

Ο ESM επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα καθώς το μήνυμα ήταν ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά μόλις εγκριθεί από όλα τα κοινοβούλια στα οποία απαιτείται σχετική διαδικασία (μεταξύ αυτών και το Γερμανικό). Άλλωστε, υπερ της εκταμίευσης της δόσης ψήφισαν οι 18 υπουργοί Οικονομικών και απέναντι τους βρέθηκε μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών οποίος καψήφισε την πρόταση.

Ισοδύναμα

Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει και επίσημα να υποβάλει την πρόταση της για τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει στην αναστολή της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν το βάρος» των προσφυγικών ροών. Το «κόστος» αυτής της απόφασης είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την περικοπή αμυντικών δαπανών.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες οι οποίες αναμένεται να περικοπούν θα αφορούν:

 

-Δαπάνες προς το  ΝΑΤΟ: Από 25.4 στα 20.4 εκατομμύρια ευρώ

 

- Αμοιβή συντήρησης αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού: Από 17.3 στα 13.3 εκατομμύρια ευρώ

 

- Υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση: Από 42.3 στα 37.3 εκατομμύρια ευρώ

 

- Προμήθεια φαρμακευτικού υλικού: Από 21.9 στα 19.9 εκατομμύρια ευρώ

 

- Πληρωμές δαπανών για ταξίδια  του προσωπικού: Από 39.6 στα 37.6 εκατομμύρια ευρώ

 

- Υποχρεώσεις από άλλα προγράμματα εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων: Από 454 στα 444 εκατομμύρια ευρώ”