Οι νέοι του πλανήτη επιστρέφουν στους δρόμους για να παλέψουν κατά της κλιματικής αλλαγής

Η νεολαία σε όλο τον κόσμο φωνάζει ξανά «παρών» για το κλίμα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.
|
Open Image Modal
Christian Mang via Reuters

Οι νέοι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να βγαίνουν ξανά στους δρόμους την Παρασκευή απαιτώντας επείγουσα δράση για την αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, στη μεγαλύτερη έως τώρα διαμαρτυρία τους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν πέντε εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ, η οποία στοχεύει στην υιοθέτηση πιο φιλόδοξων κλιματικών δράσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες, με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Open Image Modal
Leonhard Foeger via Reuters

«Ολοι μιλούν για υποσχέσεις, αλλά κανείς δεν τηρεί την υπόσχεσή του. Θέλουμε περισσότερη δράση», δήλωσε η Φαρζάνα Φαρούκ Τζουμού, 22 ετών, νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα στη Ντάκα του Μπαγκλαντές. «Θέλουμε τη δουλειά, όχι μόνο τις υποσχέσεις».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Ασία σε περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες, σύμφωνα με το νεανικό κίνημα Fridays for Future. Μόνο στη Γερμανία, οι διοργανωτές περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες να παρευρεθούν σε περισσότερες από 400 διαδηλώσεις.

Open Image Modal
Wolfgang Rattay via Reuters

«Ηταν ένας πολύ περίεργος 1,5 χρόνος με αυτήν την πανδημία. Αλλά φυσικά, η κλιματική κρίση δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Συμβαίνει το αντίθετο - είναι ακόμη πιο επείγουσα τώρα από ό,τι πριν», πρόσθεσε ο Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο.

Open Image Modal
Christian Mang via Reuters

Μια έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Αύγουστο προειδοποίησε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ήδη παγιδευτεί σε κλιματικές διαταραχές εδώ και δεκαετίες - αλλά η ταχεία, μεγάλης κλίμακας δράση για τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσε ακόμη και τώρα να αποτρέψει μερικές από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις. 

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά τόσο γρήγορα ώστε να επιτύχουν κάτι τέτοιο.

 

Open Image Modal
via Associated Press

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι δεσμεύσεις των χωρών θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 16% το 2030 από ό,τι ήταν το 2010 - πολύ μακριά από τον στόχο της μείωσης του 45% έως το 2030 για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής σηματοδοτούν την επιστροφή των νεανικών κινητοποιήσεων για το κλίμα, οι οποίες το 2019 συγκέντρωσαν περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, προτού η πανδημία της COVID-19 σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις μαζικές συγκεντρώσεις και προωθήσει μεγάλο μέρος της δράσης στο διαδίκτυο.

 

Open Image Modal
via Associated Press

Ο Γιουσούφ Μπαλούτς, 17 ετών, ένας ακτιβιστής στην πακιστανική επαρχία Μπαλοχιστάν, είπε ότι η επιστροφή στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία είναι ζωτικής σημασίας για να αναγκάσει τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την πλανητική κρίση.

«Την προηγούμενη φορά έγινε ψηφιακά και κανείς δεν μας έδωσε σημασία», είπε.

Open Image Modal
via Associated Press

Αλλά με την πρόσβαση στα εμβόλια για την COVID-19 να είναι ακόμη πολύ άνιση σε όλο τον κόσμο, ακτιβιστές σε μερικές φτωχότερες χώρες δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν συμβολικές δράσεις μόνο με λίγους ανθρώπους.

«Στον βορρά της υφηλίου, οι άνθρωποι εμβολιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να βγουν μαζικά έξω. Αλλά στον νότο, είμαστε ακόμα περιορισμένοι», υπενθύμισε ο Μπαλούτς.