Τα γένια δεν είναι απλώς κουλ και μοντέρνα - μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας για την προστασία των ευαίσθητων οστών του προσώπου ενός άνδρα από μια γροθιά στο πρόσωπο. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας τριών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των νικητών των φετινών βραβείων Ig Nobel. Τα Ig Nobel, είναι τα βραβεία Νόμπελ-παρωδία που δίνονται κάθε χρόνο για δέκα ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα.
Στους νικητές των 31ων Ig Nobels που ανακοινώνονται την Πέμπτη περιλαμβάνονται ερευνητές που βρήκαν πώς να ελέγχουν καλύτερα τις κατσαρίδες στα υποβρύχια του αμερικανικού Ναυτικού, επιστήμονες που εξέτασαν αν είναι ασφαλέστερο να μεταφέρετε έναν ρινόκερο στον αέρα ανάποδα και μια ομάδα που βρήκε πόσο αηδιαστική είναι η πεταμένη τσίχλα που έχει κολλήσει στο παπούτσι.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή ήταν μια περίπου 90λεπτη προηχογραφημένη ψηφιακή εκδήλωση, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο Μαρκ Αμπραχάμς, εκδότης του περιοδικού Annals of Improbable Research, βασικού χορηγού της εκδήλωσης.
Αν και απογοητευτική από πολλές απόψεις, αφού η μισή διασκέδαση μιας ζωντανής μετάδοσης είναι η θορυβώδης συμμετοχή του κοινού, η τελετή διατήρησε πολλές παραδόσεις. Αυτές περιελάμβαναν πραγματικούς νομπελίστες που ανακοίνωναν τα βραβεία και την παγκόσμια πρεμιέρα μιας μίνι όπερας με τίτλο «Μια γέφυρα μεταξύ ανθρώπων», για παιδιά που κυριολεκτικά χτίζουν μικροσκοπικές κρεμαστές γέφυρες για να ενώσουν δύο θυμωμένους ενήλικες.
Δεν χτύπησαν κάποιον άντρα στο πρόσωπο στο πλαίσιο της μελέτης για τη γενειάδα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Integrative Organismal Biology.
Αντ′ αυτού, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα Ίθαν Μπεσέρις, Στίβεν Νέιλγουεϊ και Ντέιβιντ Κάριερ χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο υλικό ινών για να προσομοιώσουν το ανθρώπινο οστό, και δέρμα προβάτου για να λειτουργήσει ως ανθρώπινο δέρμα - άλλοτε με το μαλλί ακόμα επάνω, άλλοτε κουρεμένο. Στη συνέχεια έριξαν πάνω τους βάρη.
Το δείγμα με το τρίχωμα απορρόφησε περισσότερη ενέργεια από τα κουρεμένα δείγματα. Και έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα.
«Αν το ίδιο ισχύει και για τις ανθρώπινες τρίχες του προσώπου, τότε το να έχεις μια γενειάδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ευάλωτων περιοχών του σκελετού του προσώπου από τα χτυπήματα, όπως στο σαγόνι», δήλωσαν. «Κατά πάσα πιθανότητα, τα γένια μειώνουν επίσης τους τραυματισμούς, τις αμυχές και τις θλάσεις στο δέρμα και τους μυς του προσώπου».
Ο ρινόκερος
Ένα πείραμα στο οποίο κρέμασαν 12 ρινόκερους ρινόκερους ανάποδα για 10 λεπτά, για να δουν τι επίδραση είχε αυτό στα ζώα, τιμήθηκε επίσης με ένα από τα φετινά βραβεία Ig Nobel και συγκεκριμένα με το βραβείο στην έρευνα στον τομέα των μεταφορών.
Η κτηνίατρος άγριας ζωής Ρόμπιν Ράντκλιφ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, και οι συνάδελφοί του ήθελαν να μάθουν αν η υγεία των ζώων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν κρέμονται από τα πόδια τους και μεταφέρονται από ένα ελικόπτερο.
Είναι μια κοινή πρακτική στην Αφρική και κανείς μέχρι τώρα δεν είχε κάνει τη βασική έρευνα για να ελέγξει αν η καρδιά και η πνευμονική λειτουργία των ζώων μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην ανάποδη πτήση, δήλωσε ο Ρόμπιν.
Όπως αποδείχθηκε πάντως, τα ζώα τα κατάφεραν πολύ καλά. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι ρινόκεροι τα πήγαιναν καλύτερα σε αυτή τη θέση από ό,τι απλά ξαπλωμένοι με το στήθος προς τα κάτω ή στο πλάι.
Τσίχλες
Είναι επίσης προφανές ότι είναι αποκρουστικές αυτές οι τσίχλες που βλέπουμε πεταμένες στον δρόμο.
Αλλά πόσο αποκρουστικές είναι;
Ερευνητές από ένα ισπανικό πανεπιστήμιο διαπίστωσαν ότι οι ήδη μασημένες τσίχλες που έχουν κολλήσει στο πεζοδρόμιο για τρεις μήνες, είναι γεμάτες κακά βακτήρια.
Ακούγεται σαν μια ανόητη μελέτη, αλλά ως συνήθως, υπήρχε κάποια μέθοδος στην τρέλα.
«Τα ευρήματά μας έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως η εγκληματολογία, ο έλεγχος μεταδοτικών ασθενειών ή η βιοεξυγίανση των απορριπτόμενων υπολειμμάτων τσίχλας», έγραψαν οι Λέιλα Σατάρι, Άλμπα Γκιλέν, Άντζελα Βιτάλ-Βέρντου και Μάνουελ Πόρκαρ από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature.com.
Οι κατσαρίδες
Μια ομάδα ερευνητών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κέρδισε επειδή βρήκε έναν φθηνότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για τον έλεγχο των κατσαρίδων στα υποβρύχια. Η μελέτη του 1971 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Economic Entomology διαπίστωσε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως η απολύμανση με καρβοξείδιο και η χρήση του φυτοφαρμάκου μαλαθείο, δεν ήταν αρκετά καλές.
Διαπίστωσαν ότι η χρήση του φυτοφαρμάκου dichlorvos ήταν λιγότερο δαπανηρή και πιο αποτελεσματική.
(Με επιπλέον πληροφορίες από BBC)