Οι ομοιότητες με την 3η Κρίση στο Στενό της Ταϊβάν. Οι φόβοι αναλυτών για την επόμενη κίνηση της Κίνας

Η τελευταία τόσο σοβαρή κρίση σημειώθηκε το 199-1996. Τώρα όμως αναλυτές ανησυχούν πως ίσως το Πεκίνο κάνει ένα βήμα παραπέρα
|
Open Image Modal
Tingshu Wang via Reuters

Την τελευταία φορά που η κρίση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, έφτασε σε αντίστοιχο επίπεδο με την σημερινή ήταν την περίοδο 1995-1996, που συχνά αποκαλείται ως η ”Τρίτη Κρίση στο Στενό της Ταϊβάν” ή αλλιώς η ”Τρίτη Κρίση στο Στενό της Φορμόζα”.

Τώρα όμως πολλοί φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί πολύ περισσότερο. 

Τότε, όπως και τώρα, το Πεκίνο διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα με στόχο τον εκφοβισμό και την άσκηση πίεσης στο καθεστώς του νησιωτικού κράτους. 

Σε πρώτη φάση το 1995, πύραυλοι εκτοξεύτηκαν με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της Ταϊβάν υπό τον Πρόεδρο, Λι Τενγκ-χούι που με μια σειρά κινήσεων, όπως έκρινε το Πεκίνο, απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από την πολιτική της ”Μια Κίνας”. 

Ακολούθησε μια δεύτερη εκτόξευση πυραύλων στις αρχές του 1996 που εκτιμάται πως είχαν ως απώτερο στόχο τον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος της Ταϊβάν ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξάγονταν την ίδια χρονιά. 

Αναλυτές, επισημαίνουν μια σειρά ομοιοτήτων της κρίσης της περιόδου 1995-1996 με την σημερινή σε ό,τι αφορά τον τρόπο που η Κίνα προσπαθεί να εκφοβίσει την Ταϊβάν με την εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων. 

Ήδη, η Κίνα εκτόξευσε άλλωστε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό βαλλιστικών πυραύλων Dongfeng στα ύδατα γύρω από τις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές της νήσου η οποία είναι περικυκλωμένη με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Πεκίνου να έχουν δεσμεύσει έξι θαλάσσιες περιοχές  σε απόσταση ακόμη και μόλις 20χλμ από τις ακτές της Ταϊβάν. 

Τότε βέβαια οι ΗΠΑ είχαν απαντήσει με τη μεγαλύτερη επίδειξη αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Ασία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ γεγονός που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην υποχώρηση των κινεζικών δυνάμεων. 

Αυτή τη φορά υπάρχει μόνο ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που πλέει προς την ευρύτερη θαλάσσια περιοχής της Ταϊβάν και σε σχετική ανακοίνωση  αναφέρεται πως πρόκειται για «κανονικές, προγραμματισμένες επιχειρήσεις» στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Δεν εκτιμάται πως θα προσεγγίσει καθόλου την περιοχή όπου διεξάγονται οι ασκήσεις αλλά σαφώς η Ουάσιγκτον θέλει να στείλει ένα μήνυμα. 

Όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο και ειδικούς επί του θέματος, υπάρχει έντονη ανησυχία πως η Κίνα ίσως προχωρήσει και σε περαιτέρω κλιμάκωση, όπως δηλαδή το 1996,  εκτοξεύοντας βαλλιστικούς  πυραύλους στις ζώνες αποκλεισμού. 

Πλέον όμως αυτές οι ζώνες ορίζονται πολύ πιο κοντά στις ακτές της νησιωτικής χώρας και υπάρχει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι μία από βρίσκεται στα ανατολικά της Ταϊβάν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Έτσι, οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανό Κίνα να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο πάνω Ταϊβάν που θα πλήξει αυτή την περιοχή αποκλεισμού. 

Κάτι τέτοιο βέβαια, θα αποτελούσε  σημαντική παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση τα σημερινά γεγονότα επισημαίνεται πως μπορούν να θεωρηθούν ως μια υπενθύμιση του δεδηλωμένου κινεζικού στόχου να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, ακόμη και με την χρήση στρατιωτικής βίας. 

Θα μπορούσαν ακόμη και να θεωρηθούν ως μια πρόβα τζενεράλε για μελλοντικές κινήσεις με στόχο τον στραγγαλισμό του νησιού ώστε να εγκαταλείψει τα όνειρα για αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα. 

Ωστόσο, η πιθανότητα μιας εισβολής θεωρείται ακόμη και τώρα μη πιθανή.