Οι όρκες μπορούν να σκοτώσουν και να φάνε γαλάζιες φάλαινες, και το κάνουν

Οι φάλαινες όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι, έχουν καταγραφεί να σκοτώνουν και γαλάζιες φάλαινες, και αυτό μπορεί να είναι καλό σημάδι.
Open Image Modal
via Associated Press

Το μέγεθός της γαλάζιας φάλαινας δεν φαίνεται να επαρκεί για να τη σώσει από το να γίνει βορά μιας αγέλης από πεινασμένες φάλαινες όρκες (γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι).

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Marine Mammal Science ερευνητές ανέφεραν την «πρώτη καταγραφή φαλαινών δολοφόνων να σκοτώνουν και να τρώνε γαλάζιες φάλαινες: Σκοτώθηκαν δύο, με διαφορά 16 ημερών το 2019, και μια τρίτη το 2021».

 

 

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει αναφορές με όρκες να κυνηγούν γαλάζιες φάλαινες, μα αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιστημονική καταγραφή, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα περιστατικά έλαβαν όλα χώρα στο Μπρέμερ Μπέι της Αυστραλίας, όπου ομάδες από όρκες καθοδηγούμενες από θηλυκά συνεργάζονταν για να σκοτώσουν τα μεγάλα τους θηράματα.

Σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις, οι γαλάζιες φάλαινες- που είναι τα μεγαλύτερα ζώα που υπάρχουν στη Γη- δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένες: Η μία ήταν ένα μικρό νεαρής ηλικίας και η άλλη ένα εφηβικής, ηλικίας περίπου ενός έτους. Μα η τρίτη που φαγώθηκε από τις όρκες ήταν μια υγιής ενήλικη μήκους άνω των 20 μέτρων, μήκους διπλάσιου αυτού που έχουν οι μεγαλύτερες όρκες, σύμφωνα με το National Geographic.

«Όταν καταφθάσαμε περίπου 14 φάλαινες δολοφόνοι πραγματοποιούσαν επίθεση σε νερά βάθους 230 ποδών, με τις θηλυκές να ηγούνται τις επίθεσης» είπε στο New Atlas η Ιζαμπέλα Ριβς, υποψήφια διδάκτορας στο Flinders University της Αυστραλίας και μία εκ των συντελεστών της έρευνας.

Στο πλαίσιο της επίθεσης κάποιες από τις όρκες χτυπούσαν επανειλημμένα τη γαλάζια φάλαινα, δαγκώνοντας και κόβοντας κομμάτια της σάρκας της, ενώ άλλες πήγαιναν για το κεφάλι, και κάποια πήγε μάλιστα και για τη γλώσσα- ένα πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες όργανο, που φαίνεται να αρέσει πολύ στις όρκες. Εν τέλει περίπου 50 όρκες συμμετείχαν στο φαγοπότι.

Οι ερευνητές θεωρούν πως οι επιθέσεις από όρκες ίσως να είναι καλό σημάδι γενικότερα, υποδεικνύοντας πως οι αριθμοί των γαλάζιων φαλαινών αυξάνονται και πάλι αφού είχαν φτάσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης από τη φαλαινοθηρική βιομηχανία στις αρχές του 20ού αιώνα.