Οι όροι του Αλέξη Τσίπρα για Τουρκία και μεταναστευτικό στο «παζάρι» των Βρυξελλών

Τι ζήτησε, τι πήρε και οι ποιοι ήταν οι στόχοι του Ελληνα πρωθυπουργού, για να υπάρξει ομοφωνία στην Κομισιόν.
Open Image Modal
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, αλλά και το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής, εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας από το μεγάλο ευρωπαϊκό παζάρι που έγινε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες και έβαλε όρους για να υπάρξει ομοφωνία στην Κομισιόν. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε και με την Μέρκελ, όπως και με άλλους ηγέτες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι αρχηγοί χωρών που προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Με τον πρόεδρο της Κύπρου έγινε μία «αξιολόγηση» της προσωπικότητας της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάινεν. Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης συνεκτίμησαν ότι η Λάινεν είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έκανε στην άκρη» Βέμπερ - Βάιντμαν

Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο. Έτσι κατέληξαν στην αποδοχή του συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη φάση αυτή φαίνεται πως εκείνο που ενδιέφερε την Ελλάδα ήταν να μην είναι ο Γερμανός Βέμπερ πρόεδρος της Επιτροπής και ο Γερμανός Βάιντμαν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πολιτικοί στόχοι του Αλ. Τσίπρα ήταν δύο:
1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.
Αυτά τα θέματα τα έθεσε στην συζήτηση με την Μέρκελ επισημαίνοντας ότι σ διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει ομοφωνία σε επίπεδο των 28. Επίσης τα συζήτησε και με τους σοσιαλιστές ηγέτες των οποίων ζήτησε την στήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις και από τους σοσιαλιστές και από την Μέρκελ.