Οι πατέρες στη Γιούτα των ΗΠΑ είναι πλέον νομικά υποχρεωμένοι να πληρώνουν κατά το ήμισυ τα έξοδα που αφορούν στην ιατρική περίθαλψης της εγκύου που θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, και σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Οι υποστηρικτές του νόμου - που φαίνεται πως είναι ο πρώτος του είδους που υιοθετείται στις ΗΠΑ - υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει στην ανακούφιση του οικονομικού βάρους που επιφέρει η μητρότητα και συχνά οι γυναίκες αναγκάζονται να το σηκώσουν μόνες.
Το νομοσχέδιο ”πέρασε” με ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων ενώ η όλη συζήτηση που άνοιξε εγείρει ξανά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το οικονομικό κόστος για όσους αποφασίζουν να γίνουν γονείς, από τους πρώτους κιόλας μήνες της κύησης αλλά
Τι λέει ο νόμος
Ο νόμος περί κοινών ιατρικών δαπανών της Γιούτα απαιτεί πλέον από τους βιολογικούς πατέρες να πληρώνουν το ήμισυ των ασφαλίστρων μιας μητέρας - τα μηνιαία έξοδα ασφάλισης υγείας - κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και όλα τα άλλα σχετικά ιατρικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένου το τοκετού.
Για τις γυναίκες στις ΗΠΑ που έχουν ασφάλιση, μια γέννα κοστίζει κατά μέσο όρο 4.500 $, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Affairs που παρακολουθεί πως διαμορφώνεται το συγκεκριμένο κόστος από το 2008 έως το 2015.
Για όσες δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, το ποσό αυτό μπορεί ακόμη και να υπερδιπλασιαστεί: ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Fair Health ανέφερε ότι ο μέσος όρος των εξόδων πλησιάζει τα 10.000 $.
Εάν η πατρότητα του παιδιού είναι υπό αμφισβήτηση, οι πατέρες μπορούν να καθυστερήσουν τις πληρωμές έως ότου αποδειχθεί η πατρότητα. Η διαδικασία πληρωμής δεν είναι αυτόματη ενώ όπως και σε θέματα οικονομικής υποστήριξης για την ανατροφή του παιδιού, εάν μια γυναίκα δεν ζητήσει βοήθεια, ο πατέρας δεν θα ειδοποιηθεί.
Η ίδια οικονομική υποχρέωση δεν ισχύει εάν μια γυναίκα θέλει να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Οι βιολογικοί πατέρες δεν θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στο κόστος μιας άμβλωσης εάν γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εκτός από την περίπτωση βιασμού ή εάν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει. Το κόστος μιας άμβλωσης, για μη ασφαλισμένες γυναίκες, είναι περίπου 1.000 $ σύμφωνα με το Planned Parenthood.
Γιατί πέρασε αυτό ο νόμος;
Ένας από τους εισηγητές και ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε, είναι ο βουλευτής Μπράντυ Μπράμερ, ο οποίος χαρακτηρίζει το νόμο ως “pro life” δηλαδή υπέρ της ζωής, όπως είναι και το moto όσων αντιδρούν στις αμβλώσεις. Και στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και σε αυτή την Πολιτεία έχουν περάσει πολλοί νόμοι που περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
″Μπορούμε να υποστηρίξουμε τις έγκυες μητέρες και τα νέα μωρά χωρίς το θέμα να αφορά τις αμβλώσεις” σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής.
Όπως εξηγεί, από το 2019 έχουν εισαχθεί προς ψήφιση πολλά νομοσχέδια που αφορούν τις αμβλώσεις και κάθε φορά χαρακτηρίζονται ως ”αμφιλεγόμενοι”. Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι ότι ”κάποιος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και καλείται να πάρει μια πραγματικά πολύ σκληρή απόφαση ζωής...Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν την κατάσταση λίγο πιο εύκολη”.
Πολλοί ακτιβιστές ”υπέρ της επιλογής” (pro choice), δηλ. υπέρ των αμβλώσεων, απορρίπτουν πάντως τον ισχυρισμό ότι η άμβλωση είναι μια πράξη απελπισίας, που συχνά γίνεται από κάποια που, όπως περιέγραψε ο κ. Brammer, «φοβισμένη, μόνη και φτωχή».
Στις ΗΠΑ, το 24% των γυναικών κάνουν άμβλωση έως την ηλικία των 45 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher αλλά από αυτές τις γυναίκες, οι μισές ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.
Πού το πάει η Γιούτα;
Οι υπέρμαχοι του κινήματος που θέλουν οι γυναίκες να ’χουν την ελευθερία να επιλέγουν εάν θα προχωρήσουν την εγκυμοσύνη τους ή όχι όπως και γυναίκες οργανώσεις, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες μείωσης του κόστους της εγκυμοσύνης. Αλλά αυτός ο νόμος δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση, όπως λέει η εκπρόσωπος της Planned Parenthood, Κατρίνα Μπάρκερ στο NBC News.
”Η διεύρυνση του Medicaid [σύστημα υγείας για χαμηλά εισοδήματα], η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη, η δίκαιη πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και η αμειβόμενη γονική άδεια είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα”, δήλωσε η κ. Μπάρκερ.
Και η βοήθεια για τα ιατρικά έξοδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πολύ λίγα συγκριτικά με τα κόστη που έρχονται στη συνέχεια και αφορούν την ανατροφή του παιδιού.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι οικογένειες εκτιμάται πως δαπάνησαν κατά μέσο όρο 233.610 $ για την ανατροφή ενός παιδιού που γεννήθηκε το 2015 χωρίς να υπολογίζεται εδώ το υπέρογκο κόστος που αφορά στην φοίτησή του σε ένα αμερικανικό κολέγιο/πανεπιστήμιο.
Παρά δε την επιμονή του βουλευτή Μπρέιμερ ότι η νέα νομοθεσία είναι στη λογική του “pro-life” χωρίς όμως να αφορά το θέμα της άμβλωσης, έχει προκαλέσει ξανά συζητήσεις και διαμάχες σχετικά με την δυνατότητα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες και με χαμηλό κόστος για να προχωρήσουν στην ιατρική πράξη.
Για ορισμένους ακτιβιστές κατά της άμβλωσης στη Γιούτα, ο νέος νόμος είναι ένας μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τον περιορισμό των αμβλώσεων στην Πολιτεία.
″Θεωρούμε πως είναι ένα νομοσχέδιο υπέρ της ζωής” δήλωσε στο BBC η Μέριλι Μπόιακ, πρόεδρος οργάνωσης κατά των αμβλώσεων η οποί τονίζει πως στόχος που φορέα του οποίου ηγείται είναι ”να καταστεί αδιανόητη η άμβλωση”. ”Νομίζω θα απαιτηθεί ένα ολόκληρο πακέτο νόμων, για να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός πολιτισμού υπέρ της ζωής”.
Βέβαια τόσο η Μπρέιμερ όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι συνολικά έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολο το να κάνει μια γυναίκα άμβλωση στη Γιούτα.
Το 2019, ενέκριναν μια πρόταση για την απαγόρευση της επιλεκτικής 18 εβδομάδες μετά τη σύλληψη ενώ οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση πριν από αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να δουν ειδικό σύμβουλο για θέματα εγκυμοσύνης που θα τους δώσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να τις αποθαρρύνουν και στη συνέχεια να περιμένουν 72 ώρες πριν από τη διαδικασία.
Και πέρυσι, οι νομοθέτες της Γιούτα πέρασαν έναν ακόμη νόμο που θα απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις εάν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 που νομιμοποίησε για πρώτη φορά την άμβλωση στις ΗΠΑ, ανατραπεί.
Πηγή: BBC