Οι πέντε SOS ιατρικοί έλεγχοι που πρέπει να κάνουμε πριν τα 40

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστούμε κι ακόμα και να αντιστρέψουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας.
|
Open Image Modal
bymuratdeniz via Getty Images
.

... Οι ειδικοί στον τομέα υγείας όπως η δρ Σάνι Τζούτλα, ειδική ψηφιακή κλινικός στο Medichecks, συνιστούν τακτικούς ελέγχους υγείας, ακόμα κι αν είμαστε κάτω των 40 ετών. Γιατί; Επειδή η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση, ακόμη και στην αναστροφή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις στο μέλλον.

Εάν θέλουμε να αντιληφθούμε τους δείκτες υγείας του σώματός μας, τότε εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να ζητήσουμε από το γιατρό μας να ελέγξει.

Έλεγχος επιπέδου χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι μια φυσική λιπαρή ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων μας. Αλλά, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι επιζήμιο για τη γενική υγεία μας.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Η δρ Τζούτλα λέει: «Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη - για παράδειγμα η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών και το κάπνισμα – δύο συνήθειες που είναι σχετικά κοινές στους νέους».

Αλλά δεν είναι μόνο ο τρόπος ζωής που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης – η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.
«Το να έχουμε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο», λέει η ίδια. 

Σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου), περισσότεροι από δύο στους πέντε ανθρώπους έχουν υψηλή χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού. Ευτυχώς μπορεί να είναι κάτι που να ανακαλύψουμε εύκολα και γρήγορα. 

«Μπορούμε να κάνουμε εξέταση αίματος για τα επίπεδα χοληστερόλης, κι αν  λάβουμε (τα ανάλογα) αποτελέσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μια εξέταση για να μειώσουμε τα επίπεδά μας (σε περίπτωση που είναι υψηλά), για παράδειγμα να μειώσουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα και να ασκηθούμε για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα », συμβουλεύει η ίδια.

Έλεγχος για καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι πλέον ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται. «Τα καλά νέα», λέει η δρ. Τζούλτα «είναι ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να θεραπευτούν, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί».

Τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τακτικά το δέρμα μας, ιδιαίτερα τις περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Λέγοντας αυτό εννοεί ότι - θα πρέπει να αναζητήσουμε τυχόν περιοχές που έχουν αλλάξει χρώμα ή υφή και να κοιτάξουμε προσεκτικά για τυχόν αλλαγές σε κρεατοελιές που μπορεί να έχουμε.
«Υπάρχουν πολλοί χρήσιμοι οδηγοί που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν ελέγχουμε το δέρμα ας», λέει και συμπληρώνει: «Εάν παρατηρήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό μας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να ρίξει μια ματιά (να αφαιρέσει κάποιο ”ύποπτο” σπίλο) και να κάνει βιοψία αν χρειαστεί».

Ελεγχος για τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα 

Εάν αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι ή έχουμε λίγη ενέργεια, δύσπνοια και χλωμό δέρμα, μπορεί να έχουμε χαμηλό σίδηρο, κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει αναιμία. Η δρ Τζούλτα λέει ότι η ανάπτυξη αναιμίας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και ότι είναι μια πολύ κοινή κατάσταση.

«Μπορεί να αναπτύξετε αναιμία εάν δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ή εάν παίρνετε τακτικά στεροειδή ή ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη. (Η αναιμία) μπορεί επίσης να προκληθεί από βαριά αιμορραγία από ασθένεια, τραυματισμό ή ”βαριές” περιόδους στις γυναίκες», εξηγεί.

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε εάν έχουμε ανεπάρκεια σιδήρου. «Εάν ανακαλύψουμε ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου, ο γιατρός μας μπορεί να συστήσει καθημερινά δισκία σιδήρου. Μπορείτε επίσης να τρώμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας ή σπανάκι για να αυξήσουμε τα επίπεδα σιδήρου μας», καταλήγει.

Ελεγχος της πίεσης 

Η δρ Τζούλτα εξηγεί ότι η γνώση της αρτηριακής μας πίεσης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν πράγματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και να παρακολουθούν τα επίπεδα του στρες.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από ιατρικά προβλήματα, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια», προειδοποιεί.

Έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Αγγλία έχουν αδιάγνωστη αρτηριακή πίεση, γι′ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να ελέγχεται από έναν φαρμακοποιό ή τον γιατρό μας.

«Μπορούμε να αγοράσουμε μια περιχειρίδα για την αρτηριακή πίεση για να μετρήσουμε τη δική μας στο σπίτι», λέει η δρ Τζούλτα. «Αν ανακαλύψουμε ότι η αρτηριακή μας πίεση είναι υψηλή, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να τη μειώσουμε, όπως η μείωση του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η πιο τακτική άσκηση».

Ελεγχος για τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων στο αίμα

Ο γιατρός μας μπορεί να προσφέρει μια απλοποιημένη εξέταση αίματος που εξετάζει τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων στο αίμα μας. Εάν κάτι δεν είναι ισορροπημένο, μπορούμε να μιλήσουμε με το γιατρό μας για αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφικές βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε την υγεία μας.

Η δρ. Τζούλτα λέει: «Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να μας παρέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τρώμε υγιεινά εάν έχουμε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ή έναν σφιχτό προϋπολογισμό. Ορισμένες διατροφικές προτιμήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας, για παράδειγμα, το να είμαστ vegan μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές μας αναπτύξουμε ανεπάρκειες στη βιταμίνη Β12 ή στη βιταμίνη D

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορούμε να λάβουμε εάν ο γιατρός μας διαπιστώσει ελλείψεις και μόλις μάθουμε τι αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε διατροφικές αλλαγές. Ο γιατρός μας μπορεί ακόμη και να μας παραπέμψει σε έναν διατροφολόγο που μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα γευμάτων μαζί μας.

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία μας ανεξάρτητα από την ηλικία μας - οι υγειονομικοί έλεγχοι δεν είναι μόνο για άτομα άνω των 40 ετών. Η έγκαιρη ανίχνευση πολλών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ασθένειας και ορισμένες καταστάσεις μπορούν ακόμη και να αντιστραφούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Eπομένως, μην περιμένουμε μέχρι να είναι πολύ αργά.