Οι πιο ασφαλείς και πιο επικίνδυνες χώρες για ταξιδιώτες ΛΟΑΤΚΙ (και η θέση της Ελλάδας)

Ο νέος Gay Travel Index από την ιστοσελίδα/blog Spartacus εξετάζει τις συνθήκες που επικρατούν για τα μέλη της κοινότητας σε 202 χώρες.
Open Image Modal
Carlo Prearo / EyeEm via Getty Images

Προκειμένου να βοηθήσει τους τουρίστες ΛΟΑΤΚΙ  να ταξιδεύουν με ασφάλεια, η γερμανική πύλη Spartacus άρχισε να δημοσιεύει τον Gay Travel Index το 2012.

Στην έκδοση του 2021, η κατάταξη συνέκρινε 202 χώρες και περιοχές βάσει της κατάστασης που επικρατεί σε αυτές για άτομα της κοινότητας.

Η Ισπανία, με την βαριά τουριστική βιομηχανία εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των πιο ασφαλών και φιλόξενων προορισμών για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Στην κατάταξη του Spartacus, η χώρα καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση μαζί με δύο άλλες: τη Μάλτα και την Πορτογαλία, με βαθμολογία 11 στα 13.

Στην πρώτη θέση πλέον βρίσκεται ο Καναδάς που κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται  και στο γράφημα του Statista είναι μεταξύ των χωρών με ουδέτερη βαθμολογία, ούτε αρνητική αλλού ούτε και αρκετά θετική. 

Στο άλλο άκρο του φάσματος, δηλαδή οι λιτότερο ασφαλείς χώρες, βρίσκουμε τη Δημοκρατία της Τσετσενίας που συγκέντρωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία (-19 βαθμούς) και από κοντά είναι η Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία (και οι δύο με -18 βαθμούς) καθώς και το Ιράν (-17 βαθμούς). .

Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Κεντρική Ασία είναι οι λιγότερο ασφαλείς περιοχές για τους ταξιδιώτες ΛΟΑΤΚΙ, ενώ η Λατινική Αμερική αποδεικνύεται πιο φιλόξενη από την Ασία – με εξαίρεση την Ταϊβάν.

Η Ινδία και η Ταϊλάνδη σημειώνουν τουλάχιστον 1 βαθμό στον δείκτη, ενώ το Νεπάλ κατατάσσεται αξιολογείται με ένα ουδέτερο 0 και η Ιαπωνία σημειώνει έχει -2 βαθμούς.

Για την ανάπτυξη του ευρετηρίου, οι συντάκτες εστίασαν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, στα νομικά πλαίσια και στο αν καταγράφηκαν πρόσφατα περιστατικά βίας κατά μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες στις υπό εξέταση χώρες. 

You will find more infographics atStatista