Μετά την πανδημία και την κοινωνική απομόνωση, πολλοί αναπτύξαμε μια νέα φιλοσοφία γύρω από τις χαλαρές κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπως τα δείπνα με φίλους ή με την οικογένεια, τις βραδιές για ταινία στο σαλόνι και τα χαλαρά απογεύματα για καφεδάκι και ποδόσφαιρο στην τηλεόραση.
Ωστόσο, τώρα που οι συγκεντρώσεις στο σπίτι μπαίνουν ξανά στη ζωή μας, είναι σημαντικό ως οικοδεσπότες να αρχίσουμε και πάλι να προσέχουμε τους τρόπους μας. Είτε φιλοξενούμε πολύ κοντινά μας πρόσωπα, όπως οι κολλητοί και τα αδέρφια μας, είτε δεξιωνόμαστε άτομα του ευρύτερου κύκλου μας.
Ποιες είναι λοιπόν οι συμπεριφορές που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα στα αρνητικά σχόλια των προσκεκλημένων μας; Οι ειδικοί στην εθιμοτυπία απαντούν.
Δεν κάνουμε τις συστάσεις μεταξύ των καλεσμένων
«Μόλις φτάσουν οι καλεσμένοι μας, θα πρέπει ως οικοδεσπότες να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να συστήσουμε τους καλεσμένους μας μεταξύ τους. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν ένα είδος σχέσης, που θα τους οδηγήσει στην πραγματική διασκέδαση», υπογραμμίζει η Τζάκι Βέρνον, ιδρύτρια του From the Inside-Out School of Etiquette.
Προσπαθούμε να αναφέρουμε για τους καλεσμένους μας πράγματα που θεωρούμε ότι θα έχουν κοινά με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενούς μας, όπως χόμπι ή ταξίδια που έκαναν πρόσφατα.
Προσκαλούμε ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους
Προκειμένου να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να αισθανθούν άνετα, οφείλουμε να επιμεληθούμε προσεκτικά τη λίστα των καλεσμένων μας.
«Πρώην σύντροφοι, κολλητοί που έχουν μαλώσει μεταξύ τους, άτομα που ποτέ δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα ο ένας τον άλλο και άλλα παράδοξα ταιριάσματα, θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια διασκεδαστική και χαλαρωτική μάζωξη», συνιστά η Νταϊάν Γκότσμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Μοντέρνα εθιμοτυπία για μια καλύτερη ζωή» και ιδρύτρια του The Protocol School of Texas.
Ετοιμαζόμαστε ενώ οι επισκέπτες έχουν ήδη φτάσει
Μερικές φορές ως οικοδεσπότες αισθανόμαστε τόσο άνετα με το γεγονός ότι η συγκέντρωση φιλοξενείται στο σπίτι μας, που πιστεύουμε ότι είναι λογικό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας ακόμη και μία ώρα μετά την άφιξη των καλεσμένων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η μάζωξη γίνεται σπίτι μας σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στη διάθεση των επισκεπτών μας για οτιδήποτε χρειαστούν. Πέρα από τον προσωπικό καλλωπισμό, που άτυπα απαγορεύεται μετά την άφιξη των καλεσμένων, το μαγείρεμα και η φροντίδα του τραπεζιού τη στιγμή που φτάνουν οι επισκέπτες, είναι πράγματα που επίσης μας εμποδίζουν να τους υποδεχθούμε όπως προστάζει η ευγένεια.
Δεν δίνουμε βάση στις διατροφικές ιδιαιτερότητες των καλεσμένων μας
Καθώς προετοιμάζουμε το μενού για ένα δείπνο με φίλους ή ένα οικογενειακό γεύμα, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε μερικά πιάτα για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους, που υποφέρουν από αλλεργίες, που έχουν ασπαστεί τη φιλοσοφία των χορτοφάγων ή που βρίσκονται στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Εάν δεν θυμόμαστε λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη διατροφή των προσκεκλημένων μας, δεν είναι ντροπή καθώς τους απευθύνουμε την πρόσκληση, να τους ρωτήσουμε αν υπάρχει κάτι που αποφεύγουν.
Δεν προσφέρουμε εναλλακτικές ποτών χωρίς αλκοόλ
Συχνά, οι άνθρωποι αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, είτε επειδή οδηγούν είτε επειδή απέχουν συνειδητά, είτε ακόμη επειδή τους πειράζει το ποτό. Η παροχή επιλογών χωρίς αλκοόλ διασφαλίζει ότι όσοι καλεσμένοι δεν πίνουν θα δροσιστούν, χωρίς να φύγουν ζαλισμένοι ή να διατρέξουν κίνδυνο εξαιτίας της ελλειμματικής προσοχής, κατά την επιστροφή τους στο σπίτι με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή.
Αφήνουμε τους επισκέπτες μας ξυπόλητους
Αν επιθυμούμε οι επισκέπτες μας κατά την εισοδό τους να βγάζουν τα παπούτσια τους, θα πρέπει να τους προσφέρουμε ένα ζευγάρι παντόφλες ή έστω ένα ζευγάρι κάλτσες.
Ωστόσο, προκειμένου να μην αιφνιδιάσουμε τους καλεσμένους μας, τους προειδοποιούμε έγκαιρα ότι στο σπίτι μας επικρατεί η συγκεκριμένη πολιτική. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να βγάλουν τα παπούτσια τους ανά πάσα στιγμή.
Δεν έχουμε προειδοποιήσει τους καλεσμένους μας για την ύπαρξη των κατοικιδίων μας
Μπορεί να έχουμε επισκέπτες που δεν έχουν έρθει ποτέ σπίτι μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, προκειμένου να μάθουμε εάν κάποιος έχει αλλεργίες ή άλλα προβλήματα και φόβους που σχετίζονται με τα κατοικίδια ζώα και θα τον έκαναν να νιώθουν άβολα στον ίδιο χώρο με τον σκύλο, τη γάτα, το κουνέλι, το χάμστερ, το καναρίνι ή το φίδι που φιλοξενούμε στο σπίτι μας.
Δεν δίνουμε σημασία στους καλεσμένους μας
Ως οικοδεσπότες θα πρέπει να αλληλεπιδράμε με όλους τους επισκέπτες. Είναι σημαντικό να αφιερώσουμε μερικές στιγμές σε κάθε άτομο ξεχωριστά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλοι αισθάνονται μοναδικοί και ευπρόσδεκτοι.
Εποπτεύουμε τον χώρο για να αντιληφθούμε αν κάποιος νιώθει μόνος ή μένει εκτός της συζήτησης και χρειάζεται τη συντροφιά μας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε το κινητό μας στην άκρη και να δώσουμε προτεραιότητα στις ανάγκες των καλεσμένων μας.
Καθαρίζουμε το σπίτι προτού σχολάσει το γλέντι
Εάν η εκδήλωσή μας έχει συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης, δεν είναι σωστό να μαζεύουμε τα ποτά και τα σερβίτσια ή να σκουπίζουμε, ενώ οι καλεσμένοι μας ακόμη διασκεδάζουν. Αυτό θα τους κάνει να νιώσουν ανεπιθύμητοι, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και να μην ξαναδεχθούν την πρόσκλησή μας.