Οι πιο σίγουροι τρόποι για να μεταδώσουμε τον κορονοϊό τα Χριστούγεννα

Οι φετινές γιορτές δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι εντελώς διαφορετικές. Δυστυχώς.
Open Image Modal
VICUSCHKA via Getty Images

Στα 1.383 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ- με 98 νέους θανάτους και 594 διασωληνωμένους. 

Αναλυτικότερα, από τα 1.383 τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114.568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες. 4981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 594 είναι οι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στους 98 ανέρχονται οι νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι, με 2.902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

“Ο Κάμερον Γούλφ, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντουκ, δήλωσε ότι οι γιορτές θα αυξήσουν την εξάπλωση του COVID-19.”

Αυτό που διαβάζουμε στις παραπάνω αράδες είναι ο καθρέφτης της χώρας μας την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι το εξής και ακουμπάει σε μία και μόνο λέξη. Χριστούγεννα. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πανδημία να επιδεινωθεί προτού δούμε φως στην άκρη του τούνελ, αν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων δεν ακολουθήσουμε μέχρι κεραίας όλα όσα απαιτούνται για να σπάσει αυτή η καταραμένη αλυσίδα που τόσο πολύ μας έχει τσακίσει.

Ο Κάμερον Γούλφ, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ντουκ, δήλωσε ότι οι γιορτές θα αυξήσουν την εξάπλωση του COVID-19. Μετά από μήνες θυσιών που έχουμε κάνει εκατομμύρια άνθρωποι, ο Κάμερον Γουλφ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να τα τινάξουμε όλα στον αέρα αν δεν περπατήσουμε με ασφάλεια την συγκεκριμένη «διαδρομή».

Πρέπει λοιπόν, να κατανοήσουμε τους πιο πιθανούς τρόπους μετάδοσης του ιού. Παρακάτω είναι μερικά κοινά σενάρια που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μαζί με κάποιες συμβουλές για όσο το δυνατόν, πιο ασφαλή Χριστούγεννα:

Συγκεντρώσεις ατόμων διαφόρων ηλικιών στον ίδιο χώρο

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη σε κανέναν από εμάς. Είναι το πιο σημαντικό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στην πλειονότητα τους λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι, γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο φαγητό, με την συμμετοχή αγαπημένων προσώπων. Είτε αυτά είναι συγγενικά, όπως η οικογένεια μας είτε φιλικά. Πολλές φορές συμβαίνουν και τα δύο. Ωστόσο, αυτό είναι το απόλυτο σενάριο για να κολλήσουμε ή / και να μεταδώσουμε τον κορονοϊό.

«Νομίζω, δυστυχώς, ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον COVID - 19 κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο σπίτι», δήλωσε η Μέριμπεθ Σέξτον, επίκουρη καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορι.

Είναι το τέλειο σκηνικό. Φοιτητές επιστρέφουν από τις πόλεις που σπουδάζουν με πολλούς από αυτούς να μένουν στις φοιτητικές εστίες, την ίδια στιγμή άτομα μεγάλης ηλικίας, κάποια με προβλήματα υγείας, έρχονται όλοι μαζί σε επαφή.

«Γνωρίζουμε πως τα πάρτι, οι συγκεντρώσεις, οι γάμοι, ακόμα και οι κηδείες υπήρξαν μέσο για να μεταδοθεί και να εξαπλωθεί ο ιός. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των εορτών. Λογιών λογιών άνθρωποι θα συναντηθούν στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως θα μεταδώσουν τον COVID - 19, ο ένας στον άλλο, που με την σειρά τους θα μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα επιστρέψουν».

“«Νομίζω, δυστυχώς, ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον COVID - 19 κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο σπίτι»”

Εστιατόρια, μπαρ και εκκλησίες

Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι εκκλησίες αποτελούν άλλο ένα πολύ πιθανό σενάριο μετάδοσης του ιού. Πάντα βάση του τρόπου που θα λειτουργήσουν η συνάθροιση κοινού σε αυτούς τους χώρους αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του COVID -19 για την διασπορά του, υποστηρίζει η Μέριμπεθ Σέξτον.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κίνδυνος ελοχεύει όχι μόνο λόγο του μεγάλου αριθμού αλλά κυρίως γιατί θα έρθουμε σε επαφή με κόσμο που είναι εκτός του «κοινωνικού κύκλου», τον οποίο συναντάμε τον καιρό της πανδημίας. 

Στις εκκλησίες μάλιστα εμπλέκεται και ένας ακόμα παράγοντας, αυτός της ψαλμωδίας. Μην ξεχνάμε πως ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια της αναπνοής.

Αν και το πιο πιθανό είναι να μην λειτουργήσουν οι εκκλησίες καθώς τα μέτρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, καλό είναι να αποφύγουμε χώρους συνάθροισης κοινού όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γιατί όπως τονίζει η Μέριμπεθ Σέξτον, «την περίοδο των γιορτών είναι πολύ πιο πιθανό οι άνθρωποι λόγω της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας να αμελήσουν την χρήση της μάσκας προστασίας. Άλλωστε μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων αποτελεί η κατανάλωση φαγητού και ποτού».

Το λέμε ξανά. 

Δεν είναι εύκολο να προσαρμόσουμε τις αγαπημένες παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς αυτή η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί απροσδόκητες προκλήσεις, σχεδόν καθημερινά.

Ταξίδια

«Τι είναι ένα αεροδρόμιο αν όχι, μία μείξη ανθρώπων από διαφορετικά μέρη;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Κάμερον Γουλφ.

Στα μεταφορικά μέσα θα υπάρχουν άνθρωποι - δυνητικά μερικοί από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων - που θα κάθονται ο ένας δίπλα στο άλλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και ενώ υπάρχουν υποχρεωτικοί κανόνες για μάσκα προσώπου στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και στα μέσα μεταφοράς γενικότερα, περισσότερες ρυθμίσεις δημόσιας συγκοινωνίας, η κοινωνική απόσταση δεν είναι πάντα μια επιλογή και οι μάσκες βγαίνουν όταν οι άνθρωποι τρώνε ή πίνουν μια γουλιά νερό. Επιπλέον, η πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι δυστυχώς δεν ακολουθούν όλοι τους κανόνες πρωτοκόλλου υγιεινής.

Δεν υπάρχει επίσης τρόπος να πούμε εάν οι άνθρωποι έχουν νοσήσει, λόγω ασυμπτωματικών περιπτώσεων, δηλώνει ο Κάμερον Γουλφ. Συχνά ένα άτομο δεν θα ξέρει καν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό. Γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι περιορίζουμε τα ταξίδια στο ελάχιστο αυτή την εποχή.

Ασυμπτωματικά άτομα

Ο Κάμερον Γουλφ τονίζει ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς θα είναι πιθανότατα ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Μπορώ να αγνοώ ότι είμαι άρρωστος και να μεταδίδω ελεύθερα τον ιό σε τρίτους», λέει ο Κάμερον Γουλφ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι είναι γενικά προσεκτικοί μόνο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι «ασφαλείς», οπότε είναι λιγότερο αυστηροί με μέτρα όπως μάσκες και διατήρηση αποστάσεων.

Επιπλέον, εκείνοι με συμπτώματα συχνά δεν παρευρίσκονται σε συγκεντρώσεις. Πολλοί άνθρωποι με ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού πιθανότατα θα πάνε σε εκδηλώσεις επειδή πιστεύουν ότι είναι υγιείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλύτερη λύση είναι να μην οργανώσουμε - συμμετέχουμε καθόλου, μεγάλες συγκεντρώσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε θα εξαλείψουν τον κίνδυνο μετάδοσης

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

Σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας προστασίας προσώπου, τήρηση αποστάσεων μεταξύ μας αλλά και τα τεστ κορονοϊού σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι μέτρα για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό, αλλά επ′ ουδενί δεν μας καθιστούν 100% ασφαλείς από την περίπτωση να κολλήσουμε τον COVID - 19.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε πως διατηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο», μας υπενθυμίζει ο Κάμερον Γουλφ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, βλέπουν τον κανόνα κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων ως μια κατευθυντήρια γραμμή που μας προστατεύει συνεχώς από τη διάδοση και τη σύλληψη του COVID-19. Στην πραγματικότητα, τα δύο μέτρα είναι μια εκτίμηση και ποικίλλει στην αποτελεσματικότητα ανάλογα με το χρόνο που περνάμε στον ίδιο χώρο με κάποιον. Δηλαδή, δεν θα είμαστε ασφαλείς από τη μόλυνση του κορονοϊού, παραμένοντας σε απόσταση μόλις δύο μέτρων, εάν περάσουμε ώρες με ένα μολυσμένο άτομο. Βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει.

Ο Κάμερο Γουλφ, έχει διαπιστώσει πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και μόλις λάβουν τα αρνητικά αποτελέσματα, το χρησιμοποιούν ως άλλοθι, για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που μπορεί να τους εκθέσουν σε κίνδυνο.

«Το λάθος που κάνουν μερικοί άνθρωποι είναι πως κάνουν το τεστ και εν συνεχεία λένε,” α, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό - αυτό είναι υπέροχο, δεν έχω εκτεθεί στον ιό” κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές», λέει ο Κάμερον Γουλφ.

«Αυτό που δείχνει το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν είμαστε θετικοί εκείνη την ημέρα εκείνη τη στιγμή».

Κάποιος με αρνητικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να συνεχίσει να επωάζεται σε μια λοίμωξη που δεν θα εμφανιστεί για λίγες μέρες, πιθανώς όχι έως ότου επισκεφθούμε την οικογένεια ή τους φίλους μας στην περίοδο των γιορτών.

Θα ακολουθήσουν το δικό μας παράδειγμα

Συνήθως τείνουμε να ακολουθούμε το παράδειγμα των ανθρώπων γύρω μας.

Όπως μας εξηγεί ο καθηγητής Μπαρούχ Φίσοφ από τον τμήμα Μηχανολογίας και Δημόσιας Πολιτικής από το Ινστιτούτο Πολιτικής και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον του Καναδά, είναι πιο πιθανό να επιδείξουμε μία χαλαρότητα των μέτρων την περίοδο των γιορτών αν το ίδιο πράττουν  οι άνθρωποι γύρω μας.

«Τείνουμε να κάνουμε αυτό που κάνουν οι άλλοι γιατί θέλουμε να είμαστε σαν τους άλλους και γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει η σκέψη πως ” αφού το κάνουν εκείνοι, τότε κάτι ξέρουν περισσότερο. Οπότε ας το κάνω και εγώ”».

Όλα καταλήγουν στην κοινωνιολογία. Θέλουμε να αρέσουμε και όχι να διαφέρουμε.

Συνοψίζοντας

Ολοκληρωτική και 100% προστασία από τον κορονοϊό δεν υπάρχει. Ιδίως αν γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με άτομα που δεν ζουν μαζί μας στον ίδιο χώρο. Πρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι του ο καθένας.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό και πρέπει να έχουμε καλεσμένους, θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, ελπίζοντας πως θα την σεβαστούν στο ακέραιο.

Σύμφωνα με την Μέριμπεθ Σέξτον, οι καλεσμένοι θα πρέπει απαραιτήτως να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν και στην συνέχεια να κάνουν το τεστ κορονοϊού.

«Δεν σημαίνει πως είμαστε 100% ασφαλείς απλά μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ή σύλληψης του ιού. Πάντα όμως πρέπει να θυμόμαστε πως ο αριθμός των παρευρισκομένων πρέπει να είναι μικρός».

Και κυρίως, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και αποφεύγουμε να μιλάμε δυνατά και όλοι μαζί.

Εμείς στην HuffPost θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλους, ότι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι εντελώς διαφορετικές. Δυστυχώς.

Χρόνια πολλά, με υγεία για όλους.