Την ώρα που τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα θρηνούν για την απώλεια τόσο συγγενών και φίλων, όσο και για υλικών καταστροφών που σημείωσε στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα στην Καλιφόρνια, οι πλουσιότεροι κάτοικοί της νιώθουν τυχεροί που σώθηκαν από την παρουσία των ιδιωτικών πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν... χρυσοπληρώσει. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες είχαν προνοήσει να προσλάβουν πυροσβέστες για να καλύπτουν – όποτε χρειάζεται – τις ανάγκες των καλύτερων τους πελατών, σύμφωνα με το CBS.
Στις 12 Νοεμβρίου το πολυτελές σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνι Γουέστ, αξίας 60 εκατ. δολαρίων, γλίτωσε από τις φλόγες, λόγω της παρουσίας των ιδιωτικών δυνάμεων που έσπευσαν να σώσουν τις περιουσίες τους. Με τα λεφτά τους βοήθησαν και τους γείτονες, οι οποίοι παραλίγο να καούν ζωντανοί. Φυσικά, αν δεν πλήρωναν κάτι παραπάνω, οι άνθρωποι αυτοί θα απανθρακώνονταν... με τις ευλογίες της πυροσβεστικής.
Αυτή η άμεση κινητοποίηση των ιδιωτικών πυροσβεστών να σώσουν τους πελάτες τους, ενώ δίπλα καίγονται συνάνθρωποί τους, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αντέξουν οι τσέπες τους τέτοια ακριβά συμβόλαια με τις ιδιωτικές εταιρείες.
Ωστόσο, η εν μέρει ιδιωτικοποίηση της πυροσβεστικής δεν είναι νέα τάση. Τον 19ο αιώνα, άνδρες της πυροσβεστικής είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για αυθαίρετες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έσωζαν μόνο τους ανθρώπους που τους πλήρωναν. Αυτό σταμάτησε να συμβαίνει περίπου στα τέλη του αιώνα, όταν η κρατική ιδιοκτησία έγινε ο κανόνας.
Παρόλα αυτά, ένα συμβάν του 2010, με πυροσβέστες στην περιοχή του Τενεσί, να αρνούνται να σβήσουν τη φωτιά, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωσε 75 δολάρια, προβληματίζει και φέρνει ξανά τα ίδια προβλήματα στο τραπέζι.
Ο Εθνικός Σύλλογος Καταστολής Πυρκαγιών, μια ομάδα που προσφέρει ιδιωτικές υπηρεσίας πυρόσβεσης, έχει στο δυναμικό της περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους και 150 εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Εκτιμάται, ότι για να βγεις ασφαλής από μια πυρκαγιά, οφείλεις να κάνεις ένα συμβόλαιο της τάξης των 10.000 δολαρίων, ποσό αμείλικτο για πολλές οικογένειες των ΗΠΑ.
Επομένως, σε μια εποχή, όπου λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πυρκαγιές αυξάνονται σε αριθμό, τίθεται το εξής ερώτημα. Γιατί η πυρόσβεση να είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα;
Φυσικά, υπάρχουν και Έλληνες πολιτικοί που λένε ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θέλουν να κάνουν τα δάση ιδιωτικά για να προστατεύονται από εν λόγω κινδύνους. Ακολουθεί, tweet του προέδρου του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνου Τζήμερου: