Οι πολυκατοικίες που θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα από την 1η Ιανουαρίου 2024

ΦΠΑ και Τέλος Παρεπιδημούντων θα καταβάλλουν 7.440 φυσικά πρόσωπα
Open Image Modal
This is entirely 3D generated image
Lan Zhang via Getty Images

Τουριστικά καταλύματα θα θεωρούνται από την πρώτη ημέρα του 2024  οι πολυκατοικίες, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Πρόκειται για μια από τις πολλές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κλάδο που «άνθισε» τα τελευταία χρόνια. Λειτουργεί ωστόσο χωρίς συγκεκριμένους κανόνες προκαλώντας στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.

Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγονται: η επιβολή φόρου διαμονής 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων)), υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, αλλά και υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων με πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Ακόμα, δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση, και σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, αυστηροποιείται το πρόστιμο και ορίζεται, ανά χρήση, σε 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Ενώ, σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και σε κάθε περίπτωση μικρότερη των 60 ημερών. Επιβάλλεται το ακίνητο να είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ απαγορεύεται η παροχή άλλων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. 

  • Από το νέο έτος απαγορεύεται η χρήση μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά τα 426 εκατ. ευρώ. 

  • Για βραχυχρόνια μίσθωση διατίθενται (με βάση το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ) 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).

Από αυτά: 27.367 ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα και 141.452 σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα. Ενώ, 4.100 φυσικά πρόσωπα έχουν ακριβώς τρία ακίνητα και επιπλέον 1.687 φυσικά πρόσωπα έχουν τέσσερα ακίνητα. 

  • Υπάρχει και ένας φορολογούμενος που εκμεταλλεύεται 82 ακίνητα και ένα νομικό πρόσωπο 948. 

Από το επόμενο έτος, 7.440 φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων εκτός και εάν μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Πηγή: ΕΡΤ