Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA κοντινές φωτογραφίες από το παγόβουνο που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα του Pine Island στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των επιστημόνων, το παγόβουνο καλύπτει 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η αμερικανική διαστημική αντιπροσωπεία DC-8 της NASA πρόσφατα πήρε μέρος σε μια αποστολή -μέρος του σχεδίου Ice Bridge- με στόχο τη μέτρηση της ανύψωσης των παγόβουνων στην Ανταρκτική με τη χρήση λέιζερ στην παγωμένη θάλασσα του Αμούνδσεν.
Οι ερευνητές που βρέθηκαν στο ταξίδι κατάφεραν να τραβήξουν με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας το παγωμένο τοπίο που αντίκρισαν. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.
Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω παγόβουνο αποκολλήθηκε από τη δυτική Ανταρκτική τον Οκτώβριο ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλύπτει μια περιοχή που ισοδυναμεί με πέντε φορές το μέγεθος του Μανχάταν. «Είμαστε η πρώτη ομάδα που το είδε με τα μάτια της», αναφέρει στο National Geographic, η ειδική των παγετώνων της NASA Μπρουκ Μέντλεϊ.
Η Μέντλεϊ έχει το ρόλο μιας από τις επικεφαλής ερευνήτριες στο πρόγραμμα Ice Bridge της NASA που από το 2009 παρακολουθεί τον βόρειο και νότιο πόλο προκειμένου να μελετήσει τη μεταβολή των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία ο πάγος έσπασε στο συγκεκριμένο σημείο. Η Μέντλεϊ εξηγεί πως πιθανότατα παρέσυρε κι άλλα μικρότερα παγόβουνα μαζί του. Άλλωστε οι μικρότερες χαράδρες καταδεικνύουν πως ήδη έχει ξεκινήσει το «σπάσιμο» του B-46 σε μικρότερα κομμάτια, καθώς το χτυπούν τα ρεύματα και οι άνεμοι του Νότιου Ωκεανού.
Να σημειωθεί πως πριν από δύο περίπου χρόνια από τον ίδιο παγετώνα αποκολλήθηκε ένα παγόβουνο 582 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ τον Ιούλιο του 2017 μία έκταση ίση με το μέγεθος του Ντέλαγουερ, «ξεκόλλησε» από την περιοχή Larcen C στην Ανταρκτική χερσόνησο.
Οι αποκολλήσεις παγόβουνων είναι ένα συχνό φαινόμενο, η επιστημονική ωστόσο κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της πως η ένταση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια ίσως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.