Αστρονόμοι πραγματοποιούν μετρήσεις για έναν θεωρούμενο διαστρικό κομήτη, παρέχοντας στοιχεία για τη χημική του σύνθεση.
Το αντικείμενο, C/2019 Q4 («Μπορίσοφ») είναι μόλις το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που ταυτοποιείται ποτέ, μετά τον «Ουμουαμούα» που εντοπίστηκε το 2017, και τηλεσκόπια ανά τον κόσμο είναι στραμμένα πάνω του.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πρώιμα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η σύνθεσή του να μη διαφέρει πολύ από τους κομήτες στην κοσμική μας «γειτονιά». Ένας ειδικός δήλωσε στο BBC πως το αντικείμενο οδεύει να γίνει ένας από τους πιο διάσημους κομήτες στην ιστορία.
Ο κομήτης μελετήθηκε με το όργανο Osiris στο 10,4 μέτρων Gran Telescopio Canarias στη Λα Πάλμα της Ισπανίας προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τη χημική του σύνθεση, περιλαμβανομένου του πώς μπορεί να διαφέρει από κομήτες που «γεννήθηκαν» γύρω από τον ήλιο.
Σύμφωνα με την αστρονόμο Γιούλια ντε Λεόν, του Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) η σύνθεση του κομήτη πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή άλλων κομητών στη «γειτονιά» μας.
Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως οι κομήτες ενδεχομένως να έφεραν στη Γη οργανικά μόρια, πιθανώς παίζοντας σημαντικό ρόλο στην προέλευση της ζωής. Εάν βρεθούν τέτοια σε έναν κομήτη από άλλο αστρικό σύστημα, τότε αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα σχετικά με τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής σε εξωπλανήτες.