Οι συνομιλίες δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις

Η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά και εδραιώνει τους δεσμούς της με τη Δύση υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Open Image Modal
Τεράστια αυτοκινητοπομπή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κινείται προς το Κίεβο. Αποτελείται από πολλές εκατοντάδες οχημάτων και εντοπίστηκε αρχικά σε δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies την Κυριακή
TWITTER/maxar

Οι πρώτες συνομιλίες με στόχο να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία πέρα από τη συνέχιση της συνομιλίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η ολοένα και πιο απομονωμένη Μόσχα αντιμετωπίζει απροσδόκητα σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς αλλά και οικονομική καταστροφή στο εσωτερικό λόγω των κυρώσεων και των μέτρων ηγετών και εταιρειών της Δύσης που πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς.

Πέντε ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, το Κρεμλίνο επανέφερε την απειλή του πυρηνικού πολέμου, ενώ η μαχόμενη Ουκρανία κινήθηκε για να εδραιώσει τους δεσμούς της με τη Δύση υποβάλλοντας αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση — μια κίνηση που σε μεγάλο βαθμό στοχεύει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να βγάλουν την Ουκρανία από την τροχιά της Μόσχας.

Ένας κορυφαίος βοηθός του Πούτιν και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι συνομιλίες στο Γκομέλ της Λευκορωσίας διήρκεσαν σχεδόν πέντε ώρες και ότι οι απεσταλμένοι «βρήκαν ορισμένα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να προβλεφθούν κοινές θέσεις». Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

Καθώς οι συνομιλίες ολοκληρώθηκλαν, ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στο Κίεβο, αν και λίγες λεπτομέρειες έγιναν αμέσως γνωστές.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομές ρουκετών από τις ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, περίπου 90 μίλια (150 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά του Κιέβου στο Τσερνιχίβ, ένας πύραυλος φέρεται να χτύπησε ένα κτίριο κατοικιών στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας πυρκαγιά.

Τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ επιτέθηκαν σε πολλαπλά μέτωπα, συνέχισαν να προελαύνουν με αργούς ρυθμούς στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar, μια αυτοκινητοπομπή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων, αποτελούμενη από εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, πυροβολικό και οχήματα υποστήριξης απείχε 17 μίλια (25 χιλιόμετρα) από το κέντρο του Κιέβου.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκια έχει κλείσει τα στενά του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία της Ρωσίας αλλά και όλων των χωρών μετα την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να απαγορεύει στα πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο κατά τη διάρκεια πολέμου. Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συνθήκη και να απαγορεύσει την πρόσβαση στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, όπου επανέλαβε τις απαιτήσεις να σταματήσει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι υπέγραψε ένα επίσημο αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ουκρανικής ηγεσίας σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης, στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στο μπλοκ των 27 εθνών για έως και τρία χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

 

 

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αύξησαν τις μεταφορές όπλων για υποστήριξη. Η Φινλανδία συμφώνησε να στείλει 2.500 τουφέκια εφόδου και 1.500 αντιαρματικά όπλα. Και η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, μια απόφαση που ανατρέπει τη νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι όσοι προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία θα φέρουν την ευθύνη εάν χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας εκεί. Ανέφερε ότι τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας θα λάβουν σκληρή απάντηση.

Η FIFA και η UEFA ανέστειλαν την συμμετοχή εθνικών ομάδων και συλλόγων της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. 

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέστησε επίσης στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες.

Καταρρέει το ρούβλι, σφίγγει ο κλοιός στη ρωσική οικονομία

Καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και άλλα ιδρύματα, το ρούβλι έπεσε κατακόρυφα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να το στηρίξει, όπως και ο Πούτιν, υπογράφοντας ένα διάταγμα που περιόριζε το ξένο συνάλλαγμα.

Αυτό πάντως ελάχιστα βοήθησε στονα κατευναστούν οι φόβοι των Ρώσων. Στη Μόσχα, άνθρωποι σχημάτισαν ουρές για ανάληψη μετρητών καθώς οι κυρώσεις ανέβασαν τις τιμές και απείλουν να μειώσουν το βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια Ρώσους πολίτες.

Σε ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία της Ρωσίας, ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell δήλωσε ότι αποσύρεται από τη χώρα λόγω της εισβολής, ανακοινώνοντας ότι θα αποσυρθεί από τις κοινοπραξίες του με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και άλλες οντότητες και θα τερματίσει τη συμμετοχή του στη του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Νωρίτερα και η BP ανακοίνωσε πως εκχωρεί τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό ”γίγαντα” Rosneft.

Επιπλέον, η παγκόσμια τράπεζα HSBC και η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία τη Δευτέρα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έσφιξαν τον κλοιό στη Μόσχα.

Οι οικονομικές κυρώσεις, που διατάχθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, ήταν μόνο ένας από τους παράγοντες που καθιστούν πλέον την θέση της Ρωσίας ως χώρας -παρίας. Τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν πλέον απαγορευτεί από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένα σε ορισμένες χώρες και ορισμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας δεν μπορούν πλέον να εξάγονται στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν εξάλλου 12 Ρώσους διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες τη Δευτέρα. 

Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει την έγκριση του δικαστηρίου για να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από τους Ρώσους.

Οι ιστότοποι πολλών ρωσικών ΜΜΕ παραβιάστηκαν τη Δευτέρα, όπως έδειξαν έλεγχοι του Reuters, με τις κανονικές τους ιστοσελίδες να έχουν αντικατασταθεί από ένα αντιπολεμικό μήνυμα και εκκλήσεις να σταματήσει η εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αργότερα τη Δευτέρα, οι ιστότοποι της ουκρανικής κυβέρνησης καταργήθηκαν προσωρινά μετά από ένα κύμα ψηφιακών επιθέσεων, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Κιέβου.

Πηγή: Reuters, Associated Press