Η μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι εξίσου βάναυση με εκείνη που πραγματοποιούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον Τhomas Buergenthal που κατάφερε να επιζήσει από το Άουσβιτς.
Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου που για δέκα περίπου χρόνια εργάστηκε ως δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε πως μια έρευνα στην οποία συμμετείχε αποκαλύπτει τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, γεγονός που αποδεικνύει πως ίσως το καθεστώς που ακολουθείται στη χώρα να είναι χειρότερο κι από αυτό των Ναζί.
«Θεωρώ ότι οι συνθήκες στη χώρα είναι τόσο φοβερές και πολύ χειρότερες από αυτές που έζησα όταν ήμουν νέος αλλά και από τα όσα έχω αντικρίσει στη μακρά επαγγελματική μου πορεία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο Buergenthal, ο οποίος υπέμεινε τα βασανιστήρια των στρατοπέδων όσο ήταν ακόμα παιδί.
Ο Buergenthal υπογράφει την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Διεθνή Δικηγορικό Σύλλογο με τίτλο «Έρευνα για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις πολιτικές φυλακές της Βόρειας Κορέας». Υπολογίζεται ότι στις φυλακές αυτές βρίσκονται σήμερα 80.000 έως και 130.000 άνθρωποι.
Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν συγγενείς τους μέσα στις φυλακές και αυτών που βρέθηκαν εκεί και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για αλλού. Τα πορίσματα μαρτυρούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν εντός των φυλακών, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, εξοντώσεων, υποδουλώσεων, βίαις μεταχείρισης, βασανιστηρίων, βιασμών και διώξεων.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις τέσσερις «συνολικές ζώνες ελέγχου» της Βόρειας Κορέας όπου οι άνθρωποι στέλνονται χωρίς προοπτική απελευθέρωσης. «Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι έχουν σταλεί στις πολιτικές φυλακές τα τελευταία πενήντα χρόνια. Υπάρχουν τρεις γενιές οικογενειών που κρατούνται μαζί και καταλήγουν στο δουλεμπόριο», αναφέρει η έκθεση.
Οι φυλακισμένοι βασανίζονται ή σκοτώνονται συχνά. Οι υπεύθυνοι της έκθεσης ζητούν από το Διεθνές Δικαστήριο να ερευνήσει τα εγκλήματα της Βόρειας Κορέας κατά της ανθρωπότητας και να στείλει τους υπεύθυνους , συμπεριλαμβανομένου και του Κιμ Γιονγκ Ουν στις φυλακές.
Η μελέτη στην ουσία αποτελεί μια ανεπίσημη επικαιροποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν το 2014 τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο διεθνής δικηγορικός σύλλογος. Σημειώνεται πως η βάναυση πολιτική του βορειοκορεάτικου καθεστώτος για την κράτηση των ανθρώπων χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50.