Οι τακτικές της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ

Δεν πρόκειται για τη γενικευμένη εισβολή που περίμεναν κάποιοι.
Open Image Modal
via Associated Press

Το Ισραήλ απάντησε στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς με αδιάκοπους βομβαρδισμούς και τεράστια κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων- ωστόσο όταν τεθωρακισμένα και στρατιώτες μπήκαν στη Γάζα το Σαββατοκύριακο, δεν ήταν η γενικευμένη εισβολή που ανέμεναν κάποιοι.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, νυν και πρώην αξιωματούχοι λένε πως η φαινομενικά περιορισμένη κλίμακα των αρχικών επιχειρήσεων – που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «δεύτερο στάδιο» του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς- αντανακλά ένα πολύπλοκο μείγμα παραγόντων. Ωστόσο πάνω από όλα το Ισραήλ θέλει να μεγιστοποιήσει το πλεονέκτημα στην ισχύ πυρός που έχει έναντι της Χαμάς και να ελαχιστοποιήσει τις δικές του απώλειες, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να προκαλέσει εμπλοκή και άλλων αντιπάλων στον πόλεμο.

Σε τακτικό επίπεδο, το μικρότερο του αναμενομένου «αποτύπωμα» σημαίνει ότι οι δυνάμεις εδάφους θα μπορούσαν να υποστηρίζονται ευκολότερα από αέρος- κάτι κρίσιμο για περιοχές όπου η Χαμάς προετοίμαζε άμυνες για χρόνια, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT, ενημερωμένη καλά για τα σχέδια του Ισραήλ.

«Δεν ρισκάρουμε» είπε ο Αμίρ Αβίβι, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Μεραρχίας Γάζας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Όταν οι στρατιώτες μας πραγματοποιούν ελιγμούς, το κάνουμε με μαζική υποστήριξη πυροβολικού, με 50 αεροπλάνα από πάνω να καταστρέφουν οτιδήποτε κινείται».

Αξιωματούχοι λένε ότι οι μάχες στη Γάζα θα είναι έντονες: Η Χαμάς έχει εκπαιδευτεί για αστική μάχη και έχει φτιάξει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων, που αποκαλείται «μετρό της Γάζας». Επίσης, διαθέτει αντιαρματικά όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Την Κυριακή ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχη με αντάρτες της Χαμάς που βγήκαν από σήραγγα κοντά στο πέρασμα Ερέζ. «Το μόνο χειρότερο από τη μάχη σε αστικό περιβάλλον είναι μάχη στα ερείπια αστικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν και να στήνουν ενέδρες» είπε ο Εγιάλ Χουλάτα, που ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ μέχρι πρόσφατα μέσα στο έτος.

«Όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι στατικές, είναι πιο ευάλωτες. Για αυτό τις βλέπεις πάντα σε αργή μα συνεχή κίνηση, να είναι πολύ προσεκτικές ως προς την ασφάλιση των χώρων όπου βρίσκονται ήδη».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν αποκαλύπτουν πολλά για τις ακριβείς κινήσεις μιας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις τους εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι η πιο σταδιακή συγκέντρωση δυνάμεων έχει στόχο να μειώσει την πιθανότητα η Χεζμπολάχ να μπει στη σύγκρουση. Επίσης, η χρήση λιγότερων δυνάμεων στη Γάζα θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες δυνάμεις διαθέσιμες για να κινηθούν στον βορρά αν η Χεζμπολάχ μπει όντως στον πόλεμο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα, ενήμερη για τα σχέδια του Ισραήλ, πηγή.

«Νομίζω ότι το μήνυμα για τους Ισραηλινούς είναι πολύ προσεκτικό» είπε δυτικός διπλωμάτης. «Ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν μπορεί να δουν τη χερσαία εισβολή ως σκανδάλη για κάποιου είδους κλιμάκωση, για αυτό δεν το έχουν πει χερσαία εισβολή».

Κατά τον Γιάακοφ Αμίντρορ, συνεργάτη του Jewish Institute for National Security of America και πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, η περιορισμένη αρχική επιχείρηση αντανακλούσε επίσης τη δέσμευση Νετανιάχου για καταστροφή της Χαμάς και εξάλειψή της από τη Γάζα, που είναι πολύ μεγάλη για να υλοποιηθεί γρήγορα. «Ο στόχος δεν είναι τακτικός για να τον πετύχουμε αύριο» είπε, προσθέτοντας ότι περίμενε η επιχείρηση να διαρκέσει μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους. «Αυτό που βλέπετε είναι προσοχή σε τακτικό επίπεδο – γιατί να χάσουμε περισσότερους στρατιώτες από ό,τι είναι απαραίτητο;- και μια κατανόηση του γεγονότος πως ο στόχος είναι τόσο μεγάλος που, τέλος πάντων, δεν μπορεί να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα».

Άλλοι παρατηρητές θεωρούν πως η κλίμακα της αρχικής επιχείρησης είναι μια ένδειξη πως το Ισραήλ επιδιώκει κάτι λιγότερο φιλόδοξο από την ανατροπή της Χαμάς. «Φαίνεται ότι οι στόχοι τους δεν είναι ακριβώς η απόλυτη εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα. Φαίνεται αντ’αυτού πως είναι σε φάση που θέλουν να υποβαθμίσουν τις στρατιωτικές υποδομές και να σκοτώσουν τους ηγέτες» είπε ο δυτικός διπλωμάτης. «Μα η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν έχουν πει πραγματικά ποιος είναι ο τελικός σκοπός, ίσως επειδή δεν τον έχουν αποφασίσει στα αλήθεια ακόμα».

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα επηρεαστούν από τις διεθνείς πιέσεις για να «χαλιναγωγήσουν» τις ένοπλες δυνάμεις τους πριν επιφέρουν αποφασιστική ήττα στη Χαμάς, τρομοκράτες της οποίας σκότωσαν πάνω από 1.400 άτομα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση. Υπουργοί επίσης λένε ότι οι αρχικές χερσαίες επιχειρήσεις θα αυξήσουν την πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους πάνω από 230 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν εκείνη την ημέρα.

«Σε αυτό τον πόλεμο δεν υπάρχει “διπλωματική κλεψύδρα”, μα επιχειρησιακό ρολόι και ανθρώπινη δέσμευση για την επιστροφή των απαχθέντων» είπε ο ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, το Σάββατο. «Θα ακούσουμε τους φίλους μας, μα θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για εμάς».

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι: Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, που επέβλεψε μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, είπε ότι το Ισραήλ πιθανότατα είχε λιγότερο χρόνο από ό,τι πιστεύει το πολεμικό συμβούλιο για επιτύχει τους στόχους του, δεδομένων των εικόνων γενικευμένης καταστροφής από τη Γάζα. «Ο χρόνος είναι λιγότερος από ό,τι νομίζουν» είπε ο Ολμέρτ. «Μέχρι τώρα (οι ΗΠΑ) μας έδιναν “δώρα”. Στο μέλλον μπορεί να μας δώσουν εντολές».

Οι αρχικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έγιναν κοντά στη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα και στο Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Λωρίδας. Αναλυτές λένε ότι η προσέγγιση υποδεικνύει πως το Ισραήλ μπορεί να προσπαθήσει να περικυκλώσει σταδιακά την πόλη της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί βάση μεγάλου μέρους των στρατιωτικών υποδομών της Χαμάς.

Ο Έιμος Χαρέλ, ανταποκριτής και συγγραφέας βιβλίου για τις συγκρούσεις Ισραήλ- Παλαιστινίων, είπε ότι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν 3 με 4 χλμ μέσα στη Γάζα, μα δεν είχαν εμπλακεί ακόμα σε αστικές μάχες. «Η λογική φαίνεται να είναι η άσκηση πίεσης, για να αναγκαστούν οι μαχητές της Χαμάς να βγουν από τις σήραγγές τους και μετά να τους χτυπήσουν» είπε.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη για τα σχέδια του Ισραήλ πηγή, το πρωί της Κυριακής η αντίσταση που είχε αντιμετωπίσει το Ισραήλ δεν ήταν μεγάλη και ότι ήταν ασαφές το γιατί η Χαμάς δεν είχε ρίξει περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον των ισραηλινών τεθωρακισμένων καθώς εισέρχονταν στη Γάζα. Ωστόσο άλλοι προειδοποιούσαν πως δεν πρέπει να κρίνονται πολλά με βάση την αντίδραση της Χαμάς σε τόσο πρώιμο επίπεδο.