Οι Ταλιμπάν δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο: Καμία γυναίκα στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο διάχυτος φόβος των γυναικών ότι θα χάσουν όσα είχαν κερδίσει τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή.
Open Image Modal
Οι Ταλιμπάν δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο: Αρνούνται να ορίσουν γυναίκες αναπληρώτριες υπουργούς
AP

Οι Ταλιμπάν επέκτειναν το προσωρινό τους υπουργικό συμβούλιο με τον διορισμό περισσότερων υπουργών και αναπληρωτών την Τρίτη, αλλά στα ονόματα αυτά δεν υπήρχε κανένα γυναικείο, παρά την διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε η αρχική παρουσίαση μιας ανδροκρατούμενης κυβερνητικής σύνθεσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η διεθνής κοινότητα έχει πει ότι θα κρίνει τους Ταλιμπάν με βάση τις ενέργειές τους και ότι η αναγνώριση μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μεταχείριση των γυναικών και των μειονοτήτων.

Στην προηγούμενη διακυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ακολουθούν μια σκληρή ερμηνεία του Ισλάμ, είχαν απαγορεύσει στα κορίτσια και στις γυναίκες να πηγαίνουν στο σχολείο, στην εργασία καθώς δεν είχαν καμία πρόσβασή και στη δημόσια ζωή.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εξέφρασε τη δυνατότητα να προστεθούν γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο αργότερα, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν ετοιμάζουν κανόνες για να επιτρέψουν σε έφηβες κοπέλες και γυναίκες να επιστρέψουν στα σχολεία και τις εργασίες σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, αλλά δεν είπε πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Ο Μουτζαχίντ υπερασπίστηκε τις τελευταίες προσθήκες στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι περιλάμβαναν μέλη εθνικών μειονοτήτων, όπως οι Χαζάρα. Είπε ότι οι βουλευτές επιλέχθηκαν με βάση τις ικανότητές τους.

Οι Ταλιμπάν αναζητούν διεθνή υποστήριξη καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διακυβέρνησης ενός έθνους τεμαχισμένου από συγκρούσεις τεσσάρων δεκαετιών. Ακόμη και πριν από την κατάληψη των Ταλιμπάν, η οικονομία ήταν σε κρίση. Τώρα οι νέοι κυβερνήτες του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν οικονομική κατάρρευση και αυξανόμενη φτώχεια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν περιμένει να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα από έναν πληθυσμό που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα είχε επίπεδο 97% κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Ταλιμπάν έχουν ορίσει το σημερινό τους υπουργικό συμβούλιο ως προσωρινή κυβέρνηση, υποδηλώνοντας ότι η αλλαγή είναι ακόμα δυνατή, αλλά δεν έχουν καταστήσει σαφές αν θα γίνουν εκλογές.

Προς το παρόν, τα κορίτσια από τις πρώτες έως τις έξι τάξεις επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες στα πανεπιστήμια μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά σε ξεχωριστές αίθουσες με τους άντρες και σύμφωνα με έναν ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας.

Μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, υπήρχε διάχυτος ο φόβος στην γυναικεία κοινότητα ότι θα χάσει όσα είχε κερδίσει τα τελευταία 20 χρόνια και πολλές από τις ανησυχίες τους έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Οι Ταλιμπάν, ωστόσο, διατρανώνουν συνεχώς ότι οι αποφάσεις τους είναι προσωρινές, σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνουν τη διεθνή κριτική, ακόμη και όταν εκδίδουν σκληρά διατάγματα.