Πολλή συζήτηση έχει γίνει για το κατά πόσο ήταν θεμιτή η ”διόρθωση” των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπικές εταιρείες πριν τις τελευταίες εκλογές, ώστε να αντιμετωπιστεί η φερόμενη μη ορατότητα των ψηφοφόρων του.
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν αναντικατάστατο εργαλείο ερμηνείας της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος και, όταν δεν αξιοποιούνται για χειραγώγηση ή και με εμμονή στα δεκαδικά ψηφία, παραμένουν χρήσιμες.
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογών, η μέση εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έχει ως εξής:
1. Η ΝΔ φαίνεται όχι μόνο να διατηρεί το ποσοστό της, αλλά να το αυξάνει περαιτέρω, κατα περίπου 1 μονάδα, απο το 40,8% στο 41,7%.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται καθηλωμένος στην περιοχή του 20%.
3. Το ΠΑΣΟΚ είναι ελαφρώς ανοδικό, από 11,5% σε 12,3%.
4. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του στην περιοχή του 7,2%.
5. Η Ελληνική Λύση δείχνει μια μικρή κάμψη, από το 4,5% στο 4,2%.
6. Η Νίκη φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή, με περίπου 3,8%.
7. Η Πλεύση Ελευθερίας επίσης φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή, και μάλιστα ανετότερα, με 4,7%, επομένως ως 5ο κόμμα. Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί τυχόν επίπτωση από ορισμένη ”γκρίνια” γύρω από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της.
8. Το ΜεΡΑ25 φαίνεται να υποχωρεί περαιτέρω, από το 2,6% των προηγούμενων εκλογών στο 2,1%.
9. Τα λοιπά εκτός Βουλής κόμματα συρρικνώνονται από το 7,5% στο 4%, χωρίς να φαίνεται πως κάποιο θα μπορούσε να ξεχωρίσει.
Συνεπώς, με τα έως τώρα δεδομένα, διαφαίνεται μια επτακομματική Βουλή, με μια άνετη αυτοδυναμία 161 εδρών για τη ΝΔ, καθώς πλέον εφαρμόζεται το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους στο 1ο κόμμα, που αναλύσαμε εδώ και εδώ.