Οι θεσμοί ξανάρχονται...με κομπιουτεράκια

Οι θεσμοί ξανάρχονται...με κομπιουτεράκια
Open Image Modal
Eurokinissi

Οι δανειστές ξανάρχονται στην Αθήνα, φορώντας όμως πλέον το «καπέλο» των Ευρωπαϊκών Θεσμών και κάνοντας έλεγχο στην Ελληνική Οικονομία στο πλαίσιο, έστω και με μεγαλύτερη αυστηρότητα, των λεγόμενων «Ευρωπαϊκών εξαμήνων». 

Από σήμερα ξεκινά και επίσημα η φάση των μεταμνημονιακών ελέγχων, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, όπως αυτή συμφωνήθηκε πριν τη λήξη των μνημονίων και όπως βέβαια μένει να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου όλες οι πλευρές να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 

Για αυτό και οι πληροφορίες λένε ότι η επίσκεψη θα είναι σύντομη καθώς δεν θα ξεπεράσει τις πέντε ημέρες. Δευτέρα θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια και Τετάρτη οι επικεφαλής θα κάνουν το πρώτο μετα-μημονιακό ραντεβού, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον τελευταίο μνημονιακό και πρώτο μετα-μνημονιακό υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Αν και το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι μετα-μνημνιακό θα φανεί στην πορεία. 

Οι δύο πλευρές θα έχουν ακόμα ένα ραντεβού την Παρασκευή και ο πρώτος κύκλος ελέγχων στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής αυστηρής εποπτείας θα κλείσει. Και επειδή η Ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα και επικοινωνιακά να τονίσει ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν την 21 Αυγούστου, τα δύο προγραμματισμένα ραντεβού δεν θα γίνουν στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο, στο οποίο γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των προηγούμενων τριάμισι χρόνων. 

Αντίθετα λοιπόν από τις συνήθειες των μνημονιακών χρόνων, ο υπουργός Οικονομικών θα υποδεχθεί τους Θεσμούς στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση να στείλει είναι ότι πλέον δεν είναι ούτε τρόικα, ούτε δανειστές, αλλά εταίροι και τους υποδεχόμαστε όπως και όλους τους υπόλοιπους στα υπουργεία.

Η διαδικασία

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας και η «ποιότητα» των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι ένας από τους τομείς που θα πρέπει να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η τεχνική δουλειά των Θεσμών δεν αλλάζει πολύ. Τεχνικά κλιμάκια θα περάσουν από «κόσκινο» τα στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας και θα ελέγξουν ενδελεχώς την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. 

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτυπωθούν, όπως και στο παρελθόν, σε μια έκθεση την οποία θα συντάξουν οι επικεφαλής των Θεσμών μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Αθήνα, γεγονός που θα επαναλαμβάνουν κάθε φορά που θα έρχονται για έλεγχο στην Αθήνα.

Η ατζέντα των επαφών

Θεωρείται δεδομένο ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πακέτο εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Το «δημοσιονομικό αποτύπωμα» των μέτρων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας θα παίξει ρόλο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επόμενων χρόνων. 

Ανοιχτό παραμένει βέβαια και το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019. Αν και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επιμελώς απέφυγε να λάβει σαφή δέσμευση, η συζήτηση θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει με τους Θεσμούς τον Οκτώβριο, όπως είχε γράψει η HuffPost Greece.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τους εταίρους στα μέσα Οκτωβρίου για τον προϋπολογισμό του 2019, όταν και η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της αναλυτικότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα γίνει η διαπραγμάτευση για την τύχη του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Ο κατάλογος βέβαια των θεμάτων προς συζήτηση με τους εταίρους δεν περιλαμβάνει μόνο τις συντάξεις αλλά και τον τρόπο διανομής του υπερπλεονάσματος, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι προκύπτει, η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019, τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, η πρόοδος του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.