Σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουνίου, η Τερέζα Μέι παραιτείται - όπως είχε προαναγγείλει - από την ηγεσία των Συντηρητικών της Μεγάλης Βρετανίας και πολλοί είναι οι βουλευτές των Τόρις, που προαλείφονται για την θέση της, διεκδικώντας τα ηνία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας.
Τουλάχιστον 11 δελφίνοι για μια θέση
Τουλάχιστον 11 πρωτοκλασσάτα στελέχη των Συντηρητικών - νυν και πρώην υπουργοί - έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την θέση της Τερέζα Μέι. Ενδεχομένως, όμως, η ήδη μεγάλη λίστα υποψηφίων να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η προθεσμία για τη δήλωση υποψηφιότητας λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και πληροφορίες θέλουν κάποιους - «σιωπηλούς» έως τώρα - βουλευτές να σκέφτονται σοβαρά την συμμετοχή τους στην κούρσα της διαδοχής. Εξάλλου, ο αριμθός των δελφίνων είχε ανέβει στους 13, όμως δύο από αυτούς το ξανασκέφτηκαν και έκαναν τελικά πίσω.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι «αντι-Μέι»
Ο πρώην υπουργός Πανεπιστημίων και Επιστημών, Σαμ Γκιμά, είναι ο τελευταίος χρονικά βουλευτής που μπήκε σε αυτή τη δύσκολη εσωκομμματική μάχη - μαζί με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μαρκ Χάρπερ, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ, τον μέχρι πρότινος υπουργό για το Brexit, Ντόμινικ Ραμπ, τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, τον «αρχιερέα» της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, την πρώην αρμόδια υπουργό για εργασιακά και συντάξεις, Εσθερ Μακβέι, την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Αντρεα Λίντσομ, τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Σατζίντ Τζάβιντ. Ο νυν υπουργός Brexit, Τζέιμς Κλέβερλι και o υφυπουργός Στέγασης, Κιτ Μάλτχαουζ, έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους.
Ποιοι το σκέφτονται ακόμα
Μερικοί από αυτούς που πιστεύεται ότι εξετάζουν σοβαρά την είσοδο τους στον διαγωνισμό είναι ένας άλλος πρώην υπουργός Brexit, o Στιβ Μπέικερ, ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η υπουργός Αμυνας, Πένυ Μόρντοντ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Τζέσε Νόρμαν και η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πρίτι Πάτελ.
Πώς είχαν ψηφίσει για το Brexit
Η συμφωνία μεταξύ Τερέζα Μέι και ΕΕ για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε τρεις φορές για ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή ενώ υπήρξε και μια σειρά ενδεικτικών - όπως αποκαλούνται - ψηφοφοριών, στην προσπάθεια επίτευξης μιας - οποιασδήποτε - συμφωνίας την οποία θα ενέκρινε η πλειοψηφία των βουλευτών.
Δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που οδήγησαν σε ενδεικτική ψηφοφορία ήταν, πρώτον, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Και δεύτερον, αν έπρεπε να υπάρξει ένα άλλο δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία προέκρινε το Κοινοβούλιο.
Μεταξύ αυτών που απέρριψαν και τις τρεις προτάσεις της Μέι ήταν οι Σαμ Γκιμά, Στιβ Μπάρκερ, και Πρίτι Πάτελ. Δύο «όχι» και ένα «ναι» στα ισάριθμα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού για το Brexit είπαν οι Γκράχαμ Μπρέιντι, Μαρκ Χάρπερ, Μπόρις Τζόνσον Εσθερ Μακβέι και Ντόμινικ Ραμπ.
Υπέρ του «σκληρού» Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ τάχθηκαν οι Στιβ Μπάρκερ, Μαρκ Χάρπερ, Μπόρις Τζόνσον, Κιτ Μάλτχαουζ, Εσθερ Μακβέι, Πρίτι Πάτελ και Ντόμινικ Ραμπ ενώ την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος υποστήριξε με την ψήφο του μόνο ο Σαμ Γκιμά.
Πώς θα εκλεγεί ο νέος επικεφαλής
Το Συντηρητικό κόμμα αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες του διαγωνισμού για να επιταχύνει τη διαδικασία.
Οι υποψήφιοι χρειάζονται πλέον την υποστήριξη οκτώ συναδέλφων τους - προηγουμένως χρειάζονταν μόνο δύο - και πρέπει να κερδίσουν το 5% των ψήφων (16 βουλευτές) στην πρώτη ψηφοφορία και το 10% (32 βουλευτές) στη δεύτερη για να προχωρήσουν περαιτέρω.
Στη συνέχεια θα υπάρξει μια σειρά από προεκλογικές καμπάνιες στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσους παραμείνουν στην μάχη της διαδοχής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία με επιστολικές ψήφους, στην οποία θα συμμετέχουν 124.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.
(με πληροφορίες απο BBC)