Οι (τραγικές) τάσεις στο dating που θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας το 2023

Και άλλες που ευχόμαστε να είχαν εμφανιστεί νωρίτερα.

Η πανδημία και η κοινωνική αποστασιοποίηση των τελευταίων ετών, προσέδωσαν στα ραντεβού ορισμένα περίεργα χαρακτηριστικά. Πλέον οι εργένηδες είναι κατά κάποιον τρόπο πίσω σε ό,τι αφορά την εξέλιξη μιας γνωριμίας. Αυτό έχει ως αποτέλσμα να προκύπτει μια σειρά από νέες τάσεις που ως ελεύθεροι οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Σε πρώτη φάση, ακολουθούν οι δέκα πιο καταστροφικές τάσεις που θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας το 2023. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε και σε όσες θα θέλαμε να κρατήσουν για πάντα.

Το ταίρι-φάντασμα

Ως ταίρι φάντασμα ορίζεται εκείνος/η ο/η υποψήφιος σύντροφος που πάνω που νομίζαμε ότι μας έχει ξεχάσει εντελώς, τελικά εμφανίζεται και πάλι στη ζωή μας. Και μάλιστα σαν να μην συνέβη τίποτα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς ωστόσο, είναι να τρέξουμε μακριά, όπως θα κάναμε και αν βλέπαμε ένα «πραγματικό» φάντασμα.

Τα φωνητικά μηνύματα

Στις περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών επιτρέπεται στα άτομα που φλερτάρουν να στέλνουν φωνητικά μηνύματα. Προφανώς, αυτό οδηγεί σε ένα είδος παραπλάνησης. Ορισμένοι χρησιμοποιούμε για παράδειγμα μια πιο σέξι, ενώ άλλοι μια πιο βαριά φωνή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν πια συναντηθούμε από κοντά, η φωνή που ακούμε να μην μας θυμίζει απολύτως τίποτα.

Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να διαθέτει μια πολύ ψιλή ή πολύ αστεία φωνή. Φυσικά δεν είναι σωστό να κοροϊδεύουμε. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε εύκολο.

Open Image Modal
Luis Alvarez via Getty Images

Το δειλό φλερτ

Μετά την πανδημία, το να διστάζουμε ή να αισθανόμαστε αβέβαιοι για μια σχέση που σιγά-σιγά κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα, είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έχει τρυπώσει μέσα μας μετά την COVID-19.

Μελέτη διαπίστωσε ότι το 70% των εργένηδων δεν είναι σίγουροι γύρω από το με ποιον θέλουν να βγουν και το κατά πόσο επιδιώκουν κάτι σοβαρό ή κάτι πιο περιστασιακό. Ενώ αφενός συμπάσχουμε, μακροπρόθεσμα, αυτό το αναποφάσιστο της συμπεριφοράς και η αποφυγή των ραντεβού, δεν ωφελεί κανέναν.


Η υπερανάλυση των πραγμάτων

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνουμε την έρευνά μας γύρω από έναν υποψήφιο σύντροφο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται αρκετά αδιάκριτα, σαν να καταδιώκουν το μελλοντικό τους ταίρι.

«Έψαξα στο LinkedIn έναν δικηγόρο στην περιοχή μου που θα μπορούσε να με βοηθήσει και στη συνέχεια τον ακολουθούσα για μια εβδομάδα στην καφετέρια της γειτονιάς μέχρι που μου ζήτησε να βγούμε», εξομολογήθηκε μια γυναίκα σε ένα βίντεο που έχει γίνει ήδη viral. Κάτι τόσο παράτολμο, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα έχει θετική έκβαση.

Η εμμονή να δίνουμε στην πολυγαμία παράξενους ορισμούς

Σαφώς σήμερα, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλλει την μονογαμία. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι πρέπει να αποκαλούμε την πολυγαμία «ηθική μη μονογαμία» ή χίλιους δύο χαρακτηρισμούς που απλώς περιπλέκουν την κατάσταση. Αν θέλουμε να διατηρούμε ανοιχτή σχέση με πολλούς συντρόφους, και εφόσον εκείνοι το αποδέχονται, μπορούμε να ορίσουμε το φαινόμενο ως «συναινετική πολυγαμία».

Το φαινόμενο Πιτ Ντέιβιντσον

Ναι, ο Πιτ Ντέιβιντσον έχει βγει με τόσες πολλές γυναίκες τον περασμένο χρόνο ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί πραγματική τάση.

Open Image Modal
Dimitrios Kambouris via Getty Images

Το φαινόμανο της «Μπεζ Σημαίας»

Οι «μπεζ σημαίες» που επινοήθηκαν για πρώτη φορά από τη δημιουργό του TikTok, Κέιτλιν Μακφέιλ, την αυτοαποκαλούμενη και ως γκουρού των γνωριμιών, είναι «σημάδια στο προφίλ εφαρμογών γνωριμιών που φανερώνουν ότι το άτομο από κοντά είναι μάλλον βαρετό».

Στους βαρετούς συγκαταλέγονται για παράδειγμα οι άνθρωποι που έχουν δηλώσει πως τους αρέσει ο Χάρι Πότερ, τα Φιλαράκια ή το «The office». Και γιατί δεν είμαστε υπέρ αυτής της τάσης; Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους το περιθώριο μερικές φορές να είναι βαρετοί. Αυτό άλλωστε, δεν καθορίζει και τη γενικότερη ύπαρξη ή τις ευρύτερες επιλογές τους.

Η επαναφορά θεμάτων που συζητούσαμε όσο φλερτάραμε διαδικτυακά

Όταν έχουμε βγει ραντεβού με κάποιον που γνωρίσαμε μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι άτοπο να επαναλαμβάνουμε διαρκώς θέματα με τα οποία ασχολούμασταν όταν ήμασταν εντελώς ξένοι μεταξύ μας. Αυτό δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε την αίσθηση της οικειότητας.

 

Οι τάσεις που δεν μας φάνηκαν κι άσχημες

Τα εναλλακτικά ραντεβού

Με τα εστιατόρια και τα εισιτήρια του σινεμά να ανεβαίνουν διαρκώς, και την ίδια στιγμή τους εργένηδες να θέλουν να γνωρίζουν νέο κόσμο, ανακαλύφθηκαν εναλλακτικά μέρη για ραντεβού οικονομικά μεν, διασκεδαστικά δε.

Ένας πρωινός καφές και μια βόλτα στο πάρκο, ένα ραντεβού για ταινία στο σπίτι, μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο σε κάποια όμορφη θέα αποκτούν ξαφνικά νέο νόημα. Και το σημαντικότερό είναι ότι σε ραντεβού χωρίς πολλές «φανφάρες» μπορούμε να ανακαλύψουμε και τον πραγματικό χαρακτήρα του ατόμου, εντελώς ανεξάρτητα από το οικονομικό του υπόβαθρο.

 

Το ραντεβού με τη διάθεση «Ανοιχτού Κάστινγκ»

Με τον όρο «Open-casting», εννοούμε ότι ως εργένηδες δεν ορίζουμε ποιος είναι τύπος μας με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ανοίγουμε την καρδιά μας και με καλή διάθεση είμαστε σε θέση να βγούμε ραντεβού ακόμη και με άτομα που δεν κέντρισαν το ενδιαφέρον μας εξαρχής. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Bumble, ένας στους τρεις είναι πλέον πιο ανοιχτός στο ζήτημα του με ποιον/α θα μπορούσε να βγει.

«Με την εμφάνιση του φαινομένου του ”Ανοιχτού Κάστινγκ” βλέπουμε τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να βγουν ραντεβού με άτομα που ξεφεύγουν από τον τύπο τους και να εκτιμούν τη συναισθηματική ωριμότητα σε σχέση με τη σωματική έλξη. Αυτό δείχνει ότι εστιάζουμε λιγότερο σε επιφανειακές ιδιότητες όπως η εμφάνιση, ενώ επικεντρωνόμαστε σε άτομα με τα οποία είμαστε συναισθηματικά συμβατοί», εξηγεί η Λουσίλ ΜακΚαρτ, διευθύντρια επικοινωνίας του Bumble.

Ο σαφής ορισμός των ορίων

Το να είμαστε ξεκάθαροι με κάποιον σχετικά με τις προθέσεις και τις προσδοκίες μας γύρω από τη σχέση μας, είτε ψάχνουμε για έναν σοβαρό μακροπρόθεσμο δεσμό είτε για ένα περιστασιακό φλερτ, είναι το αντίδοτο στην αμηχανία του ερωτήματος «Εμείς τώρα τί θεωρούμαστε;».

Άλλωστε, από πότε θεωρείται κακό να εκφράζουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας; Πάντοτε ωστόσο, οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σεβασμό και κατανόηση σε περίπτωση που οι προσδοκίες του άλλου δεν ήταν οι αντίστοιχες.