Οι Βρετανοί έδωσαν την ιδέα στον Τόσκα για ένταξη αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι Βρετανοί έδωσαν την ιδέα στον Τόσκα για ένταξη αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ.
Open Image Modal
Costas Baltas / Reuters

Επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας με την ατζέντα των συζητήσεων να χαρακτηρίζεται «πλούσια».

Επί τάπητος βρέθηκαν θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, εσωτερικής ασφάλειας, αστυνόμευσης πόλεων, διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επικίνδυνη ανάπτυξη του κυβερνοεγκλήματος. Η βρετανική πλευρά κάλεσε τον κ. Τόσκα με σκοπό να παραμείνει αδιασάλευτη στη «μετά-brexit» εποχή η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Ben Wallace, έκαναν μία γρήγορη ανάλυση στον Έλληνα υπουργό των τελευταίων τρομοκρατικών χτυπημάτων επί βρετανικού εδάφους επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων-ότι «στη σημερινή εποχή η διεθνής τρομοκρατία περνάει μέσα από το διαδίκτυο». Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια άλματα στο κομμάτι του cyber crime και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία, ενώ και οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους.

Οι Βρετανοί ζήτησαν στενή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και στο κομμάτι της αντιμετώπισης της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στη χώρα τους έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο απότομου πλουτισμού προσώπων χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει μία νέα υπηρεσία για αυστηροποίηση των ελέγχων.

Μοντέλο Σκότλαντ Γιαρντ

Το επόμενο θέμα που έπεσε στο τραπέζι ήταν η αστυνόμευση πόλεων. Το Λονδίνο θεωρείται ότι έχει υιοθετήσει ένα από τα καλύτερα μοντέλα αστυνόμευσης με αποτελεσματικές περιπολίες αστυνομικών και άμεση αντίδραση στα συμβάντα. Το μοντέλο της Σκότλαντ Γιαρντ προβλέπει την ύπαρξη καμερών σε εκατοντάδες σημεία της πόλης. Στη χώρα μας δεν υπάρχει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο για τοποθέτηση καμερών, ενώ νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για να εξετάσει τυχόν αλλαγή του πλαισίου έχει «παγώσει» τις ενέργειές της.

Οι Βρετανοί, επίσης, έχουν προσλάβει στα Σώματα Ασφαλείας άνδρες από μειονοτικές ομάδες (Ινδούς, Πακιστανούς κλπ), προκειμένου να συνεισφέρουν στην αστυνόμευση και στη συλλογή πληροφοριών σε περιοχές με έντονη παρουσία διαφορετικών εθνικοτήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ένταξη αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. θα εξετάσουν οι ελληνικές Αρχές.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Τόσκας και η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, συμφώνησαν να έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο Βρετανών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Σε νευραλγικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, θα συνεχιστούν οι κοινές εκπαιδεύσεις Ελλήνων και Βρετανών αστυνομικών, όπως είχε γίνει και το 2017.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Έλληνας υπουργός είχε συναντήσεις με τον Alberto Costa, πρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας Φιλίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας και την Diane Abbott, σκιώδη υπουργό Εσωτερικών. Τον κ. Τόσκα συνόδεψε στο Λονδίνο η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.