Οι ξενοδόχοι απαιτούν από το Υπουργείο Εργασίας

Γρ. Τάσιος: «Άμεση αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται ο κλάδος».
Open Image Modal
undefined undefined via Getty Images

Ιδιαίτερα καυστική είναι η επιστολή του έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος (θα γίνουν εκλογές την ερχόμενη εβδομάδα), επισημαίνει στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Τουρισμού, ότι «η ρευστότητά μας είχε «χτυπήσει κόκκινο» από την αρχή σχεδόν της υγειονομικής κρίσης.  Και όμως επιλέξαμε να δανειστούμε προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας, αν και γνωρίζαμε πως με αυτή την απόφασή μας θα αυξάναμε ακόμα περισσότερο τη ζημιά μας. Κανένας δεν μας χάρισε χρήματα. Βάλαμε πλάτη για μια ακόμα φορά προκειμένου να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Πολλά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας σκέφτονται να «κατεβάσουν ρολά». Οι ξενοδόχοι της χώρας μας δεν κρύβουν τη μεγάλη αγωνία τους για το σήμερα και για το αύριο. 

Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δώσουν δουλειές με μονοψήφιες πληρότητες αν δεν υπάρχει το κίνητρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών;

Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν άδειες και επιδόματα εργαζομένων που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ημέρα, όταν μάλιστα η αποζημίωση ειδικού σκοπού που (καλώς ασφαλώς) λαμβάνουν οι εργαζόμενοι αφαιρείται από το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούται κάθε επιχείρηση, η οποία αποτελεί και το μοναδικό στην ουσία μέτρο χρηματοδότησης;

Πώς επιχειρήσεις που παραμένουν ένα χρόνο κλειστές ή υπολειτουργούν θα πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους; Με ποια έσοδα;»

 

Οι ξενοδόχοι, στην επιστολή τους ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας:

  • Εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

  • Κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών.

  • Πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31- 12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες.